23948sdkhjf

Bussen bättre än tåget

Många tror att tåget är det miljövänligaste transportmedlet på semestern - i själva verket är turistbussen tre gånger så klimatsmart som tåget, i alla fall i länder som Tyskland.

Turistbussen är i själva verket tre gånger miljövänligare än tåget, det visar statistik framtagen av Svenska turistbussföretagen, ministeriet för miljö i Tyskland, EU European Environmental Agency, RDA och Ecopar.

– Många känner till att turistbussen är miljövänlig, men inte att den är miljövänligare än tåget. För att öka kännedomen om detta har vi valt att lyfta turistbussens klimatsmarta fördelar i vår marknadskommunikation, säger Jeanette Larsson, Marknadschef på Scandorama och Ölvemarks Holiday.

Sammanställningen som tagits fram av Svenska turistbussföretagen, ministeriet för miljö i Tyskland, EU European Environmental Agency, RDA och Ecopar visar att tågets koldioxidutsläpp är mer än tre gånger så stort som turistbussens, beräknat per 100 personkilometer. Mätningen avser euro 6 motor i buss och för tåg ett genomsnitt av europeiska tågresor. Turistbussar har mindre utsläpp än något annat fordon vid genomsnittlig beläggning.

Många känner dock till att turistbussen är ett miljövänligt resealternativ och klimatdebatten tros vara en av anledningarna till att antalet bussresenärer ökat med 10% hos både Scandorama och Ölvemarks Holiday jämfört med förra året. Båda varumärken använder sig av fossilfritt, förnybart drivmedel i samtliga bussar.

– När vi reser tillsammans minskar utsläppen per person, dessutom lär du känna trevliga medresenärer och kommer närmare din destination – ända fram till vingården i Toscana eller till stranden i Kroatien, säger Jeanette Larsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062