23948sdkhjf

Biodrivmedel för flyg på gång

Europa kommer att få sin första dedikerade fabriksanläggning för produktion av bioflygdrivmedel – 100 000 ton per år ska kunna tillverkas från 2022 enligt initiativtagarna.

Fabriken som ska tillverka biodrivmedel för det utskällda flygget kommer att byggas i Delfzijl, Nederländerna, och vara operativ år 2022 med en kapacitet att årligen producera 100 000 ton bioflygdrivmedel. En liten del av det totala behovet av drivmedel för flyget i världen men en bra början enligt aktörerna bakom initiativet, flygbolaget KLM samt de alternativa drivmedelsaktörerna SkyNRG och SHV Energy.

I tillägg till bättre flygplansflottor och effektivare värdekedjor är bioflygdrivmedel det kortsiktigt bästa alternativet till flygindustrins gröna omställning. Marknaden är dock idag underutvecklad och i stort behov av fler anläggningar. Något som nu till en del blir verklighet när SkyNRG, KLM och SHV Energy bestämt sig för att bygga Europas första fabrik med huvudfokus på produktion av bioflygdrivmedel.

– Det är ett viktigt steg för branschen att utbudet av bioflygbränsle ökar och fabriken i Delfzijl kommer att ha en central roll i den gröna omställningen. KLM kommer årligen att minska sina koldioxidutsläpp med 200 000 ton tack vare investeringarna i fabrikens bioflygbränsle, säger Pieter Elbers, vd KLM.

Med start år 2022 kommer fabriken årligen att producera 100 000 ton bioflygdrivmedel varav 75 000 ton öronmärks åt KLM. Under en 10-årsperiod har KLM åtagit sig att på årsbasis köpa 75 procent av det producerade drivmedlet. Fabriken kommer att specialisera sig på produktion av bioflygdrivmedel framtaget på regionalt restavfall så som återvunnen matolja. Sammantaget kommer det producerade bioflygdrivmedlet bidra till en årlig minskning av koldioxidutsläpp inom flygbranschen på omkring 270 000 ton – allt enligt initiativtagarna till projektet.

Driften av fabriksanläggningen kommer att ske på hållbart väte producerat på vatten- och vindenergi, vilket betyder att hela kedjan har ett mindre klimatavtryck. Byggandet av fabriken ligger i linje med KLM:s hållbarhetsmål och är ett viktigt steg mot genomförandet av handlingsplanen "Smart & Sustainable", som togs fram av tjugo ledande transportorganisationer och kunskapscentra. Schiphol flygplats kommer också att investera i utvecklingen av anläggningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141