23948sdkhjf

Transdev köper Utö Rederi

Privatägda bolaget Utö Rederi har blivit uppköpt av kollektivtrafikjätten Transdev – Utö Rederi har sin verksamhet i Stockholm södra skärgård.

Med Transdevs köp av Utö Rederi förstärks deras positioner inom den kollektivtrafik till sjöss i Sverige. Några ekonomiska detaljer om vilka pengar det handlar om kommuniceras inte av parterna. 

Nu uppköpta Utö Rederi har sin verksamhet i Stockholms södra- och sydöstra skärgård. Bolaget äger fem egna fartyg, samt driftar två av Waxholmsbolagets. Till bolaget är fyra underleverantörer knutna via Waxholmsbolaget, trafikavtal som trädde i kraft våren 2016 (Haninge Charter och Sjötaxi AB, Dalarö Sjötransporter, Runmarö Båttaxi AB, Landsortstrafiken AB).

2018 uppgick omsättningen till 74 miljoner. Transdev driver genom dotterbolagen Blidösundsbolaget och Styrsöbolaget, skärgårdstrafik och pendelbåtar i Stockholm och Göteborg samt frakttrafik i Göteborg.

– Förvärvet är en del i satsningen på kollektivtrafik till sjöss och på Stockholmsregionen. Vi har många vattenvägar i Sverige inte minst runt Stockholm och vi ser en potential att utveckla kollektivtrafiken ytterligare, säger Gunnar Schön, vd Transdev Sverige.

För Utö Rederi och dess knappt 30 medarbetare innebär förvärvet nya möjligheter.

– Jag övertog Utö Rederi 2005 och det har varit en otroligt trevligt och utvecklande, men det är nu dags att lämna över rodret till Transdev. Jag kommer att sakna alla duktiga medarbetare som jag lärt känna under de här åren, samtidigt är jag övertygad om att Transdev kommer att bli en bra ägare till Utö Rederi. Det finns en stor erfarenhet inom sjöfart och en förmåga att fortsätta utveckla verksamheten, säger Gustaf Myrsten, vd och ägare till Utö Rederi.

Genom förvärvet av Utö Rederi kompletterats nuvarande trafik i mellanskärgården med sträckor i södra- och sydöstra skärgården. Utö Rederi kör mestadels upphandlad trafik men också charterverksamhet. För Transdev innebär det ett utökat samarbete med SLL och Waxholmsbolaget. Överlåtelsen skedde den 1 juni 2019 och namnet Utö Rederi AB kommer att kvarstå.

– Utö Rederi är ett välskött rederi med väldigt nöjda kunder. Det är ett bra komplement till våra befintliga båtaffärer i Stockholm och Göteborg. Redan den 1 juni hade vi glädjen att få hälsa närmare 30 nya kollegor ombord. Vår ambition är att affären ska gå smidigt för alla medarbetare och inte innebära någon störning för resenärerna, avslutar Gunnar Schön.

Transdev är ett multinationellt bolag med säte i Paris och verksamhet i ett 20-tal länder. Intåget på den svenska marknaden inleddes med köpet av Linjebuss från Johnson-koncernen 1998. I dag är Transdev Sverige den fjärde största kollektivtrafikaktören efter Nobina, Keolis och MTR – Transdev är ensamma om att bedriva kollektivtrafik med fyra trafikslag, buss, tåg, spårväg (Norrköping) och båt.

FAKTA/Utö Rederi AB

7 fartyg
29 heltidstjänster
Trafikerar Stockholm södra- och sydöstra skärgård på uppdrag av Waxholms Ångfartygs AB, en del av Trafikförvaltningen
4 underleverantörer
Ägarandel i Skärgårdsrederiet, som kör sightseeingbåtar i Stockholm under marknadsnamnet "Red Sightseeing"

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.234