23948sdkhjf

MTR Express får rätt mot SJ

För ett år sedan anmälde MTR Express statliga SJ till Konkurrensverket – myndigheten ger MTR rätt och har nu riktat en uppmaning till regeringen att bryta SJ:s försäljningsmonopol.

Ett år efter att MTR Express anmälde SJ till Konkurrensverket kommer nu beskedet: Konkurrensverket delar MTR Express uppfattning om att den dominerande ställningen för sj.se är skadlig för en fungerande marknad och uppmanar i en särskild skrivelse regeringen att agera i frågan.

Konkurrensverket konstaterar att de problem som MTR Express har påvisat ”utgör en del av ett större marknadsproblem” och menar att det egentliga problemet är SJ:s starka ställning på tågmarknaden i kombination med dess position som den centrala försäljningskanalen. Konkurrensverket ifrågasätter därför om det utan åtgärder överhuvudtaget kan etableras bokningsplattformar som utgör effektivt konkurrenstryck mot SJ:s onlinekanaler och främjar inträde och/eller expansion på tågmarknaden, ens på längre sikt.

Konkurrensverket menar att konkurrenslagen inte är tillräcklig för att lösa problemen. Skälet till det är att även om MTR Express skulle ges tillträde till sj.se genom åläggande eller via talan i domstol skulle det inte lösa grundproblemet med SJ:s starka ställning. Konkurrensverket anser att ett tillträde till sj.se skulle riskera att cementera nuvarande marknadsstruktur eftersom sj.se är SJ:s varumärkesplattform. Därigenom finns det risk att SJ påverkar konkurrenternas villkor. Det riskerar också att hämma innovation och utveckling av konkurrerande hemsidor/bokningssidor.

Konkurrensverket förordar en förhandsreglering av biljettförsäljningen. Ett alternativ kan vara att skapa en konkurrensneutral bokningssajt med större resurser än Resrobot. Konkurrensverket ifrågasätter också om SJ då skulle få fortsätta sälja andra operatörers biljetter. Ett annat alternativ, menar Konkurrensverket, kan vara att alla operatörer åläggs skyldighet att sälja alla andras biljetter och göra sina egna biljetter tillgängliga i andras kanaler. Det är således dessa lösningar Konkurrensverket önskar att regeringen agerar på.

– Det är naturligtvis mycket positivt att Konkurrensverket, som är experter på området, inte bara delar vår uppfattning utan även konstaterar att problemet med SJ:s dominerande ställning är större än enbart frågan om MTR Express tillgång till sj.se. Att Konkurrensverket riktar en direkt skrivelse till regeringen är mycket ovanligt. Vi ser fram emot att Infrastrukturminister Tomas Eneroth gör verkstad av det löfte som hans partikamrat, Näringsminister Mikael Damberg, uttalat i riksdagen om att följa den riktning som Konkurrensverket pekar ut, säger Mats Johannesson, vd MTR Express.

Hur SJ ställer sig till saken kommer rt-forum att rapportera så fort redaktionen får ta del av deras uppfattning.

FAKTA/Konflikten mellan MTR Express och SJ

MTR Express lämnade i april 2018 in ett klagomål till Konkurrensverket kopplat till SJ:s dominerande ställning och det sätt som det statliga tågbolaget snedvrider konkurrensen. Sedan trafikstarten 2015 har MTR Express varit det enda bolag som inte har tillåtits att sälja biljetter i den marknadsdominerande kanalen sj.se. Sj.se har byggt upp sin kännedom och marknadsposition i skydd av monopol och den starka ställningen har cementerats då SJ släppt in alla andra aktörer för försäljning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093