23948sdkhjf

Pendelbåt döptes i Stockholm

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

4 juni döptes Blidösundsbolagets senaste passagerarbåt till Lux av artisten Caroline af Ugglas – båten ska trafikera linjen mellan Tappström på Ekerö till Klara Mälarstrand i centrala Stockholm.

Niklas Oscarsson, affärschef på Blidösundsbolaget fick välkomna alla gäster och att Gustav Hemming, skärgårdsregionråd på Region Stockholm och Adam Reuterskiöld, Kommunstyrelsens ordförande på Ekerö kommun blev doptalare. Artisten Caroline Af Ugglas blev gudmor för fartyget ”Lux”.

Bättre komfort för resenärer och minskad miljöpåverkan ska det bli närTransdevs dotterbolag Blidösundsbolagets nya fartyg Lux sätts i trafik i Mälaren. Tisdag 4 juni hölls en traditionsenlig dopceremoni för särskilt inbjudna, då på Skottskajen men därefter ska fartyget slussa in till Mälaren och stå redo vid trafikstarten 7 juni.

Fartyget är specialbyggt för Blidösundsbolaget och kan användas för trafik i såväl skärgården som Mälaren. Lux är 24,1 meter lång och 6 meter bred och kommer kunna ta emot upp till 190 passagerare och ha plats för 30 cyklar. Fartyget kommer också vara fullt anpassat efter Trafikförvaltningens tillgänglighetskrav och ha alla väsentliga funktioner såsom ett enklare café, toalett anpassad för rullstol, wifi och soldäck – allt för att erbjuda en hög komfort för resenärerna.

Lux är utrustad med Scania DI13 motor med SCR-avgasreningssystem som har Tier III-certifikat, vilket ger en lägre energiförbrukning och miljöpåverkan. Lux kommer att gå i pendelbåtstrafik mellan Tappström på Ekerö och Klara Mälarstrand med start 7 juni.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Roslagsbanan tidigareläggs

Ännu ett stort kollektivtrafikprojekt i Storstockholm tidigareläggs – den här gången gäller det Roslagsbanans förlängning till T-Centralen.

Ny generation från Scania

17 oktober presenterade Scania sin nya generation bussar för stads- och förortstrafik - bussarna som visas på Busworld i Bryssel bjuder på flera nyttiga nyheter.

MAN Lion’s Coach årets turistbuss

MAN Lion’s Coach har utsetts till Coach of the Year 2020 - det offentliggjordes på Europas största bussmässa, Busworld, i Bryssel.

Mohlins växer med uppköp

Ingen överprövning för Hybricon

Sista hoppet för Hybricon angående upphandlingen av elbussar till Skellefteåbuss har grusats - detta sedan Kammarrätten avvisat elbusstillverkarens begäran.

19 dog i septembertrafiken

Nyhetsbrev

1

Västtrafik hånar elbilshysterin

De första elektriska spårvagnarna rullade ut på Göteborgs gator i början av 1900-talet – nu gör Västtrafik narr av dagens elbilsreklam.

Arkiv

Resenärerna gillar fossilfritt

Folkets röst tycks har nått fram till maktens korridorer när det gäller drivmedel för bussar – kraven på fossilfritt vid kommunala trafikupphandlingar

Skellfteå buss ökar med ny vd

Det nya kollektivtrafiksystemet i Skellefteå drog på sig en hel del kritik när det infördes – men resandet ökar och företaget har fått en ny tillförordnad vd.

Fritzson lämnar SJ

SJ:s vd Crister Fritzson har sagt upp sig och kommer att lämna SJ under våren 2020 efter åtta år - blir vd för elektronikföretag.

Kamil Koç går ihop med Flixbus

Nu är det klart – den turkiska expressbussgiganten Kamil Koç ansluter sig till Flixbus.

Höstlovstryck för Vy

Tunnelbanan tidigareläggs

Fler Pågatåg i tid

I september levererade Pågatågen den högsta samlade punktligheten för i år med 95 procent av tågen i tid – bästa månaden hittills under 2019.

Karlsson till Merresor

Atthoff in efter Wärn

Flexbuss vann i Jönköping

Två köpare slåss om Arriva Group

Två riskkapitalbolag är kvar i den slutliga budgivningen på Arriva Group som ägaren Deutsche Bahn nu säljer – därmed kan affären vara klar mycket snart.

Västtrafik mot elbusstäten

Nu rullar de första 30 nya helelektriska Volvo-bussarna i Göteborgs stadstrafik – ännu ett steg för att göra Västtrafik störst i landet på elbussar.

Spårvägsbygge tidigareläggs

Spårväg syd i södra Storstockholm tidigareläggs med fyra år – byggstart redan nästa år, det har politikerna beslutat.

Biodrivmedel på IRU-menyn

Biodrivmedel fanns på agendan när IRU bjöd in EU-parlamentariker på middag 1 oktober – branschen förde fram sina förslag i form av en trerätters middagsmeny.

Mobilen kartlägger resevanor

Nytt signalsystem i Wuppertal

En ny version av ett ERTMS-signalsystem från Alstom används vid Wuppertal-banan i Tyskland.

Premiär i Mellanskärgården

Strand till Nobina

Clemens till Stockholmsmässan

Firth till WSP

Skolbussar i Mullsjö saboterade

Nya bussmiljönärer!

Viklund till Trafikanalys

Thermaenius till Keolis

Dahlsten tar över Transportföretagen

Tar över i Göteborg

Jensen till Arriva

Plus

Fem snabba frågor...

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.124