23948sdkhjf

Rekordhög ökning av elbussar

Under maj månad registrerades 20 nya elbussar som ska rulla ut i svenska städer – en rekordökning enligt intresseorganisationen Power Circle som synar alla laddbara fordon.

Den nu uppmätta nyregistreringen av elbussar visar den största ökningen edan Power Circle började följa utvecklingen av laddbara fordon i Sverige. Eftersom elbussar sedan trådbussarna avskaffades generellt för drygt 40 år sedan varit försumbart ända in i nutid är det sannolikt att den nu uppmätta rekordsiffran är den största ökningen under hela 2000-talet.

Annars är det främst eldrivna personbilar som Power Circle är fokuserade på och där har man kunnat glädja sig åt en långsam men säker ökning under senaste året. Exempelvis noteras 2 215 laddbara personbilar under maj i år vilket är 54 procent fler än under maj 2018. Fler elbilar alltså men som bekant så tar elbilarna lika mycket plats som andra bilar och de minskar inte trängseln och köbildningen i de större städerna.

Sverige har ett mål om att minska växthusgasutsläpp från inrikes transporter med 70 procent till år 2030 jämfört med 2010 och elbussar är ett sätt för kollektivtrafikbolagen att dra sitt strå till stacken, noterar Power Circle som nu fått upp ögonen också för elbussar i Sverige. Elbussar finns nu i 18 av Sveriges kommuner och totalt uppgår antal elbussar till 134 stycken. Ett flertal av de 20 nya bussarna ska köra linjetrafik i Umeå och är en del av en satsning på 25 nya elbussar, där resterande kommer att tas i drift i juni.

– Det är kul att se att eldrift tar marknadsandelar även i kollektivtrafiken. Elbussar bidrar både till en renare och tystare stadsmiljö och upplevs ofta som behagligare både för chaufförer och passagerare, säger Johanna Barr, sakkunnig på Power Circle och ansvarig för elbilsstatistiken.

Man skulle kunna tillägga att elbussar är hett bland alla kollektivtrafikens aktörer och fordonstillverkare sedan många år. Fler städer kommer att införa elbussar i sin stadstrafik under de närmaste åren. Därför är det också bra att Power Circle nu lyfter elbussar och rt-forum hoppas att organisationen fortsätter att granska nyregistrering av elbussar trots att fordonsslaget buss är det minsta av alla när det kommer till just månatlig nyregistrering.

FAKTA/Power Circle

elkraftsbranschens intresseorganisation som jobbar på bredden med allt som har med eldrift och elförsörjning att göra. På fordonssidan har fokus varit att syna personbilar som är eldrivna eller laddhybrider samt verka för att antalet laddplatser ökar runt om i hela Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079