23948sdkhjf

25 nya elbussar i Umeå

Nu tas 25 nya snabbladdade elbussar i bruk i Umeå, därmed är det nu 35 elbussar som trafikerar stadens gator - Umeå leder därmed den gröna vågen för miljövänlig kollektivtrafik.

Det är viktigt för dagens och kommande generationer att vi ställer om för att klara miljömålen. För oss i Umeå är det lika självklart att leda det arbetet, säger Hans Lindberg (S), ordförande, kommunstyrelsen.

Umeå har redan 10 elbussar i linjetrafik, nu tas ytterligare 25 i bruk. Därmed går staden i bräschen för en grön våg av elbussar i Sverige, en våg där fler städer följer efter och många nyfiket håller koll på Umeås satsning. De 25 elbussar som nu tas i trafik är snabbladdade, bussarna laddas direkt vid ändstationen innan de rullar iväg igen. Ungefär 75 procent av alla resor i Umeå kommer att ske med snabbladdade elbussar.

Våra nya elbussar är viktiga för Umeå. Umeå är en öppen stad som bejakar förändringar och upplevelser, människorna gillar mångfald och tänker gärna nytt och modernt. Samma faktorer är viktiga när vi skapar framtidens kollektivtrafik i mitt Umeå och i Sverige, säger Hans Lindberg. Han fortsätter:

Att Umeå är först är viktigt, vi visar gärna vägen med konkreta satsningar på en mer hållbar stad. Att vi eliminerar utsläppen är bara en av flera vinster, vi får också mindre trafikbuller i staden när busstrafiken blir tystare. På så vis är våra elbussar också ett stadsbyggnadsprojekt.

För att få fart på omställningen till fossilfria transporter är den här typen av storskaliga satsningar på ny teknik jätteviktiga. När elbusstrafik nu lämnar pilotfasen kan det gå fort och Umeå driver i och med det här på utvecklingen och visar vägen för andra städer, säger Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige.

Umeås satsningar på elbussar är viktig för att klara utmaningen att leverera fossilfri kollektivtrafik i Västerbottens län och för att fortsätta Umeås fantastiska resandeutveckling, säger Harriet Söder, vd, Länstrafiken i Västerbotten.

Vi på Transdev är övertygade om att framtidens kollektivtrafik i städerna kommer att vara eldriven. Vi är i dag den trafikoperatör som har flest elbussar i Europa och är stolta över att tillsammans med våra parter medverka i Umeås elbussatsning, säger Gunnar Schön, vd, Transdev Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.207