23948sdkhjf

Gratis privatfärja i Stockholm

28 juni var det premiär för en ny färjelinje till och från Djurgården i Stockholm - ett antal aktörer på Djurgården ligger bakom den helt privatfinansierade trafiken.

Aktörerna bakom den nya Djurgårdsfärjan anser att tillgängligheten till ett av Skandinaviens populäraste besöksmål behöver förbättras och går därför samman och finansierar en färja som trafikerar vattnet mellan Nybroplan och Djurgården under en månad sommaren 2019.

Stockholmare och besökare i staden kommer under perioden 28 juni till 28 juli att kunna åka gratisfärjan sträckan Nybroplan – Allmänna Gränd på Djurgården fyra gånger per timme i båda riktningarDetta helt utan kostnad, som namnet antyder.

– Tillgängligheten till Djurgården behöver förbättras. Stockholm är öarnas stad och det finns gott om plats för mer båttrafik. Genom vårt initiativ vill vi uppmärksamma det och samtidigt kunna bjuda våra besökare på en smidig och vacker transport till Djurgården, säger Camilla Zedendahl, vd för Kungliga Djurgårdens Intressenter.

Över en miljon besökare kommer under juli månad att besöka Gröna Lund, Pop House, Liljevalchs, Vasamuseet, och Skansen. Samtidigt förväntas lika många besökare njuta av en promenad, en picknick eller ett besök på någon av alla övriga attraktioner, museer eller restauranger på Djurgården. Under denna period når de befintliga transportmedlen till Djurgården sitt kapacitetstak.

Vi samarbetar runt hållbarhet och har en vision om ett bilfritt Djurgården. Tillsammans förespråkar vi en mängd kloka färdsätt att ta sig hit. Problemet är att de inte räcker till. Den nya färjan blir vårt bidrag, säger Camilla Zedendahl. Hon fortsätter:

– Nu går vi före och visar att det finns plats för fler transportalternativ. Och i en stad som Stockholm borde vattenvägarna vara ett självklart alternativ.

– Detta är ett välkommet tillskott för resor, mänskligt liv och rörelse i Stockholmstrafiken. Ett tillskott som jag är väldigt glad över att se bli verklighet, inte minst då vi behöver fler initiativ vid sidan av den ordinarie kollektivtrafiken. Jag vill därför rikta ett stort tack till alla som bidragit till att förverkliga denna linje från tanke till initiativ och trafikstart. Vi behöver fler att sådana samarbeten och inslag i en växande Stockholmsregion, säger Kristoffer Tamsons, trafikregionråd och ordförande för SL.

Gratisfärjan till Djurgården” körs av M/S Djurgården 4 och M/S Djurgården 7 och finansieras gemensamt av Gröna Lund, Pop House Sweden, Liljevalchs, Vasamuseet, Skansen, Stromma Sverige samt Kungliga Djurgårdens förvaltning.

De båda färjorna har plats för 98 gäster vardera. Under perioden 28 juni till 28 juli trafikerar färjorna sträckan NybroplanAllmänna Gränd på Djurgården fyra gånger per timme i båda riktningar vilket innebär 48 turer per dag.

Vad är Kungliga Djurgårdens Intressenter?

Jo det är en intresseorganisation som arbetar med en långsiktigt hållbar utveckling av Djurgården som besöksmål utifrån gemensamma värderingar. Som ett av Skandinaviens främsta besöksmål är Djurgården viktigt för såväl stockholmare som turister och besöksnäringen i stort. Genom samverkan utvecklar man tillsammans denna del av Nationalstadsparken.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157