23948sdkhjf

Litiumöverskott kan sänka batteripriset

Fler nya litium-gruvor har startats, det fått priset på litium att rasa – därmed kan elbussarna batterier bli något billigare framöver.

I dag är litium den dominerande råvaran i de batterier som tillverkas för fordonsindustrin. En förmodat stor ökning av elbilar globalt har lockat investerare att finansiera öppnandet av flera nya gruvor under senare år. Men medan det blir allt fler helelektriska batteribussar har försäljningen av elbilar inte ökat i den utsträckning som tidigare prognoser förutspådde.

Det här har gjort att priset på litium har dalat med 30 procent sedan ett år tillbaka, det rapporterar Sveriges Radio. Där uppger råvaruexperten Magnus Ericsson att det räcker med ett fåtal nya gruvor för att täcka den efterfrågan som finns just nu.

Elbilar utgör en väsentligt större volym än elbussar, i båda fallen är Kina i topp, i flera stora städer är bara elbilar tillåtna, exempelvis i centrala Shanghai. Elbilarna fortsätter att öka i Kina men ökningstakten har avtagit. Bussarna som volymmässigt är ett betydligt mindre fordonsslag ökar dock som tidigare, både i Kina men också i Europa. Och nu finns det hopp om att batterierna kan bli billigare inom kort.

Men det är en tillfällig sänkning av priset, enligt Magnus Ericsson, under lång tid kan marknaden pendla kraftigt mellan tillgång och efterfrågan vilket i sin tur kan få priset på litium att variera kraftigt.

Det finns också en annan faktor på längre sikt – det är inte alls säkert att framtidens fordonsbatterier kommer att baseras på litium, batteritekniken utvecklas och det kan bli fråga om helt andra råvaror i framtiden.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125