23948sdkhjf

Fler utländska bussar kör i Norge

Många turister som kommer till Norge åker tunt i turistbussar som kommer från andra länder – norska branschorganisationen NHO Transport ser med stor oro på fenomenet.

Norska medier har rapporterat om att närmare 2 000 utländska bussbolag kör turister på de norska vägarna nu under årets sommar, det är betydligt fler än förra sommaren. Det handlar om turistbussföretag från framförallt Litauen, Polen och Estland.

Enligt den norska tidningen Aftenposten är det de utländska förarnas låga löner som ligger bakom fenomenet: tidningen uppger sig ha talat med en polsk bussförare som uppger sig ha en månadslön på 13 000 kronor, många förare tjänar ännu mindre. Med en så låg lönenivå kan de utländska bussföretagen enkelt konkurrera ut de norska bussföretagen vilket får NHO Transport (som motsvarar Sveriges Bussföretag) att se rött.

Ett av de utländska bussbolagen som opererar i Norge har haft en turistbuss som har registrerats på 27 platser i landet, det indikerar att verksamheten är omfattande. Bussbolagen i de länder som kör i Norge vill inte uppge några detaljer om hur många bussar det handlar om enligt norska medier. Men från det litauiska bussbolaget Ollex kommer en kommentar – där hävdar företagsledningen att det råder fri konkurrens och att de inte kan se några problem med att deras bussar rullar i Norge men framför allt turister från Asien.

NHO Transport misstänker dock att flera av bolagen som kör i Norge inte kommer att göra rätt för sig när det gäller att betala vägskatter och bompengar. Det kommer dock inte att visa sig förrän senare i höst när fakturorna skickas till berörda fordons ägarbolag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.189