23948sdkhjf

Piteå får vänta på elbussarna

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Piteå skulle bli den första staden i Norrland med helt eldriven stadsbusstrafik nästa sommar – men överklagan och rättsprocesser skjuter upp trafikstarten på obestämd tid.

1 juli 2020 var planerad trafikstart för den nya elektriska stadsbusstrafiken i Piteå med Nobina som operatör sedan de vunnit upphandlingen. Men upphandlingen överklagades av samverkansbolaget Centrala Buss som sedan nio år kört stadstrafiken i Piteå men förlorade anbudsgivningen till Nobina i början av 2018.

Förvaltningsrätten tog först upp fallet och där bedömdes det att upphandlingen skulle göras om, vilket också skedde. Återigen vann Nobina och åter igen överklagades tilldelningsbeslutet av Centrala Buss som även krävde att få ut de handlingar som låg till grund för tilldelningsbeslutet.

I maj 2019 överklagade Centrala Buss ännu en gång, nu den del av upphandlingen som skyddas av sektretess till kammarrätten som ännu inte behandlat ärendet. Frågan om sektretess inom offentlig upphandling har redan tidigare varit en het potatis, eftersom den upphandlande parten på så vis kan hemlighålla viktiga uppgifter som påverkar vem som får trafiken.

Motiveringen till sekretessen är att de som lägger anbud inte vill blotta sig för konkurrenterna, uppger Piteå kommun som är upphandlare i det aktuella fallet.

De långdragna rättsprocesserna kring upphandlingen tycks nu medföra att Piteå får vänta längre än planerat på de elektriska stadsbussarna från BYD som Nobina hade tänkt införskaffa till trafiken. Skulle konkurrenten Centrala Buss få rätt och vinna trafikavtalet kan det mycket väl bli batteribussar från samma tillverkare. Det blir dock knappast trafikstart 1 juli nästa år som planerat, enligt uppgifter från Piteå kommun.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

19 dog i septembertrafiken

1

Västtrafik hånar elbilshysterin

De första elektriska spårvagnarna rullade ut på Göteborgs gator i början av 1900-talet – nu gör Västtrafik narr av dagens elbilsreklam.

Resenärerna gillar fossilfritt

Folkets röst tycks har nått fram till maktens korridorer när det gäller drivmedel för bussar – kraven på fossilfritt vid kommunala trafikupphandlingar

Skellfteå buss ökar med ny vd

Det nya kollektivtrafiksystemet i Skellefteå drog på sig en hel del kritik när det infördes – men resandet ökar och företaget har fått en ny tillförordnad vd.

Fritzson lämnar SJ

SJ:s vd Crister Fritzson har sagt upp sig och kommer att lämna SJ under våren 2020 efter åtta år - blir vd för elektronikföretag.

Kamil Koç går ihop med Flixbus

Nu är det klart – den turkiska expressbussgiganten Kamil Koç ansluter sig till Flixbus.

Nyhetsbrev

Höstlovstryck för Vy

Arkiv

Tunnelbanan tidigareläggs

Fler Pågatåg i tid

I september levererade Pågatågen den högsta samlade punktligheten för i år med 95 procent av tågen i tid – bästa månaden hittills under 2019.

Karlsson till Merresor

Atthoff in efter Wärn

Flexbuss vann i Jönköping

Två köpare slåss om Arriva Group

Två riskkapitalbolag är kvar i den slutliga budgivningen på Arriva Group som ägaren Deutsche Bahn nu säljer – därmed kan affären vara klar mycket snart.

Västtrafik mot elbusstäten

Nu rullar de första 30 nya helelektriska Volvo-bussarna i Göteborgs stadstrafik – ännu ett steg för att göra Västtrafik störst i landet på elbussar.

Spårvägsbygge tidigareläggs

Spårväg syd i södra Storstockholm tidigareläggs med fyra år – byggstart redan nästa år, det har politikerna beslutat.

Biodrivmedel på IRU-menyn

Biodrivmedel fanns på agendan när IRU bjöd in EU-parlamentariker på middag 1 oktober – branschen förde fram sina förslag i form av en trerätters middagsmeny.

Mobilen kartlägger resevanor

Nytt signalsystem i Wuppertal

En ny version av ett ERTMS-signalsystem från Alstom används vid Wuppertal-banan i Tyskland.

Premiär i Mellanskärgården

Plus

MAN kvar i toppen

Trots noll nya bussar i september ligger MAN kvar i toppen av Tunga Bussligan 2019 - men det händer saker bakom täten, det framgår av Bil Swedens senaste statistik.

Strand till Nobina

Svag september för bussarna

SJ lovar: ”Många tåg till kontinenten”

10 000 fler platser och bättre anslutningar till kontinenten 2020 – det lovar SJ i sin tågplan för kommande år, här redovisas hur det är tänkt att fungera.

Clemens till Stockholmsmässan

Firth till WSP

Skolbussar i Mullsjö saboterade

Nya bussmiljönärer!

Viklund till Trafikanalys

Thermaenius till Keolis

Dahlsten tar över Transportföretagen

Tar över i Göteborg

Jensen till Arriva

Plus

Fem snabba frågor...

Fyrby ny rederichef

Goldmann till Sweco

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146