23948sdkhjf

Piteå får vänta på elbussarna

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Piteå skulle bli den första staden i Norrland med helt eldriven stadsbusstrafik nästa sommar – men överklagan och rättsprocesser skjuter upp trafikstarten på obestämd tid.

1 juli 2020 var planerad trafikstart för den nya elektriska stadsbusstrafiken i Piteå med Nobina som operatör sedan de vunnit upphandlingen. Men upphandlingen överklagades av samverkansbolaget Centrala Buss som sedan nio år kört stadstrafiken i Piteå men förlorade anbudsgivningen till Nobina i början av 2018.

Förvaltningsrätten tog först upp fallet och där bedömdes det att upphandlingen skulle göras om, vilket också skedde. Återigen vann Nobina och åter igen överklagades tilldelningsbeslutet av Centrala Buss som även krävde att få ut de handlingar som låg till grund för tilldelningsbeslutet.

I maj 2019 överklagade Centrala Buss ännu en gång, nu den del av upphandlingen som skyddas av sektretess till kammarrätten som ännu inte behandlat ärendet. Frågan om sektretess inom offentlig upphandling har redan tidigare varit en het potatis, eftersom den upphandlande parten på så vis kan hemlighålla viktiga uppgifter som påverkar vem som får trafiken.

Motiveringen till sekretessen är att de som lägger anbud inte vill blotta sig för konkurrenterna, uppger Piteå kommun som är upphandlare i det aktuella fallet.

De långdragna rättsprocesserna kring upphandlingen tycks nu medföra att Piteå får vänta längre än planerat på de elektriska stadsbussarna från BYD som Nobina hade tänkt införskaffa till trafiken. Skulle konkurrenten Centrala Buss få rätt och vinna trafikavtalet kan det mycket väl bli batteribussar från samma tillverkare. Det blir dock knappast trafikstart 1 juli nästa år som planerat, enligt uppgifter från Piteå kommun.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Eneroth återinviger Västerdalsbanan

Fler platser på Östgötapendeln

"Fler trafikpoliser behövs"

I en ny rapport utgiven av Transportföretagen konstateras flera brister i tillsynen och kontroller av vägtransporter – trafikpoliserna är för få vilket bland annat leder till en osund konkurrenssituation.

Arbetsförmedlingen på Bussförar-SM

Arbetsförmedlingen satsar stort på Bussförar-SM och kommer att vara på plats när finalen körs på Gillingebanan 9 september – Kristina Bolin ser fram emot att få vara ute på banan igen.

Fyrby ny rederichef

Goldmann till Sweco

Nyhetsbrev

50 Solaris-bussar till Gävle

Arkiv

Ale får fler elbussar

Tio nya elbussar i Borås

19 augusti börjar Västtrafik köra elbussar i Borås - det är totalt tio bussar på linje 2 som kommer att ge boråsarna en tystare och mer miljövänlig resa i kollektivtrafiken.

Transdev satsar på Bussförar-SM

Finalen i Bussförar-SM närmar sig, 9 september körs den på Gillingebanan norr om Stockholm – Transdev är en av tävlingens partners i år liksom tidigare år.

Raukas vice vd i SJ

Osäkert om viten fungerar

Det är oklart om viten fungerar som piska för att förbättra kollektivtrafikens kvalitet, mycket på grund av bristande dokumentation – det framgår av forskning vid VTI.

Nya svängar för kollektivtrafiken

I början av juni förvärvade elfordonsutvecklaren Nevs det engelska hjulmotorföretaget Protean Electric – som har en revolutionerande svängig hjulteknik för den modernaste kollektivtrafiken.

Cabonline skriver ner

Piteå får vänta på elbussarna

Svårt mäta trötthet

Att trötthet hos förare utgör en stor fara är väl känt sedan länge, snark är lika farligt som knark bruka det heta – men att mäta trötthet är en tuff utmaning för forskarna på VTI..

Utförsbacke för transportsektorn

”Utredning om biljettsystem onödig”

NNR vill slopa elskatten på elbussarna

Näringslivets Regelnämnd, NNR, tar upp elskatten som elbussarna måste betala men de eldrivna tågen slipper - släpp elskatten för elbussarna, kräver NNR.

Wennerström utreder nationellt biljettsystem

Ett biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige – det utlovades i Januariavtalet, nu ska Samtrafikens Gerhard Wennerström utreda hur det ska gå till.

Lindahl till Infranord

Bussförar-SM – finalen närmar sig!

Striden om Jämtland är över

Länstrafiken får teckna avtal med norska Trønderbilene – det står klart efter en segdragen rättsprocess där en svensk konkurrent överklagat upphandlingen.

Litiumöverskott kan sänka batteripriset

Scania klimatstrejkar

Skånetrafiken ber om ursäkt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.124