23948sdkhjf

Göteborg tävlar i turism

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Tio städer tävlar om titeln europeisk huvudstad för smart turism 2020 – Sveriges kandidat är Göteborg.

Tio europeiska städer har nått finalen i tävlingen European Capital of Smart Tourism 2020: Bratislava (Slovakien), Breda (Nederländerna), Bremerhaven (Tyskland), Göteborg (Sverige), Karlsruhe (Tyskland), Ljubljana (Slovenien), Málaga (Spanien), Nice (Frankrike), Ravenna (Italien) och Torino (Italien)Finaliststäderna valdes ut från totalt 35 ansökningar från över 17 EU-medlemsstater.

En europeisk huvudstad för smart turism föreslogs som en förberedande åtgärd av Europaparlamentet och implementeras av EU-kommissionen. Syftet är att främja smart turism inom EU, uppmuntra till innovativ, hållbar och inkluderande turismutveckling samt sprida och underlätta utbyte av god praxis. Detta EU-initiativ lyfter fram enastående framsteg av europeiska städer som turistmål i fyra kategorier: tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering samt kulturarv och kreativitet.

Förra året vann Helsingfors och Lyon invigningstävlingen och båda städerna innehar nu titlarna europeiska huvudstäder för smart turism 2019.

Detta är den andra gången som tävlingen att utse två städer som europeiska huvudstäder för smart turism 2020, hålls. De två vinnande städerna kommer att kunna dra nytta av kommunikation- och varumärkesstöd under ett år. Detta inkluderar; en marknadsföringsvideo, en specialgjord skulptur för stadens centrum, samt skräddarsydda kampanjer.

Dessutom kommer fyra priser att delas ut som erkännande av prestationer i de enskilda kategorierna i tävlingen (tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering och kulturarv och kreativitet).

Alla vinnarstäder kommer att tillkännages och tilldelas priser vid en prisutdelning, som äger rum som en del av European Tourism Forum i Helsingfors 9-10 oktober 2019.

Så här går tävlingen till

I det första steget av tävlingen utvärderar en oberoende expertpanel ansökningarna. Alla finaliststäder kommer förmodligen att visa spetskompetens i alla de fyra tävlingskategorierna.

Som steg två kommer representanter för de tio finaliststäderna att resa till Helsingfors för att presentera sina kandidater samt aktivitetsprogrammet som planeras för 2020, inför den europeiska juryn. Juryn kommer att sammanträda 8 oktober 2019 för att välja två städer som europeiska huvudstäder för smart turism 2020. Först då får vi veta hur det gick för Göteborg.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Busstorget till Bålsta!

1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Lyxflyg från Sverige

För svenskar som har drömt om att resa i Emirates First Class direkt från Stockholm är det nu extra tillgängligt under en tidsbegränsad kampanj - men snart stängs bokningsmöjligheten.

Nyhetsbrev

Höstlov med Flixbus

Arkiv

Karlsson till Merresor

Tallink tar Burger King till Baltikum

Nu ska hela resan klimatdeklareras

Regeringen vill införa obligatoriskt klimatdeklaration för alla långdistansresor – branschen ger i princip tummen upp för tanken men Sveriges Bussföretag varnar för otydlighet.

Luttamaguzi årets miljöinnovatör

Okända resmål lockar

Stugby blir elproducent

Rustar kryssarna för miljarder

Resebranschen i snabb förändring

Flygbolag och reseföretag går i konkurs, undergången nära – eller är det i själva verket så att företagen inte hängt med i utvecklingen? Big Travel uppger att de har svaren!

Dansk attack mot utländska bussbolag

Nattåg till fjällen

Laggar till Grönklitt

Snart flyger fler igen

Redan nästa år kommer flyget att öka igen efter en lång tids kräftgång – det framgår av Transportstyrelsens prognos som sträcker sig till 2025.

Flyg och hundspann till skidbacken

Turkiet höstfavorit

Vings ägare i konkurs

Brittiska resegiganten Thomas Cook har gått i konkurs och drar med sig Ving i fallet - drygt 5600 svenska resenärer drabbades.

Plus

Andlig och lekamlig spis i Valamo kloster

Studenter reser klimatsmart

Framtidens resenärer, studenterna, reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet – och överraskar när det gäller favoritkändis att helst resa tillsammans med.

Bond till Volvo

Nordlind till Skansen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172