23948sdkhjf

Göteborg tävlar i turism

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Tio städer tävlar om titeln europeisk huvudstad för smart turism 2020 – Sveriges kandidat är Göteborg.

Tio europeiska städer har nått finalen i tävlingen European Capital of Smart Tourism 2020: Bratislava (Slovakien), Breda (Nederländerna), Bremerhaven (Tyskland), Göteborg (Sverige), Karlsruhe (Tyskland), Ljubljana (Slovenien), Málaga (Spanien), Nice (Frankrike), Ravenna (Italien) och Torino (Italien)Finaliststäderna valdes ut från totalt 35 ansökningar från över 17 EU-medlemsstater.

En europeisk huvudstad för smart turism föreslogs som en förberedande åtgärd av Europaparlamentet och implementeras av EU-kommissionen. Syftet är att främja smart turism inom EU, uppmuntra till innovativ, hållbar och inkluderande turismutveckling samt sprida och underlätta utbyte av god praxis. Detta EU-initiativ lyfter fram enastående framsteg av europeiska städer som turistmål i fyra kategorier: tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering samt kulturarv och kreativitet.

Förra året vann Helsingfors och Lyon invigningstävlingen och båda städerna innehar nu titlarna europeiska huvudstäder för smart turism 2019.

Detta är den andra gången som tävlingen att utse två städer som europeiska huvudstäder för smart turism 2020, hålls. De två vinnande städerna kommer att kunna dra nytta av kommunikation- och varumärkesstöd under ett år. Detta inkluderar; en marknadsföringsvideo, en specialgjord skulptur för stadens centrum, samt skräddarsydda kampanjer.

Dessutom kommer fyra priser att delas ut som erkännande av prestationer i de enskilda kategorierna i tävlingen (tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering och kulturarv och kreativitet).

Alla vinnarstäder kommer att tillkännages och tilldelas priser vid en prisutdelning, som äger rum som en del av European Tourism Forum i Helsingfors 9-10 oktober 2019.

Så här går tävlingen till

I det första steget av tävlingen utvärderar en oberoende expertpanel ansökningarna. Alla finaliststäder kommer förmodligen att visa spetskompetens i alla de fyra tävlingskategorierna.

Som steg två kommer representanter för de tio finaliststäderna att resa till Helsingfors för att presentera sina kandidater samt aktivitetsprogrammet som planeras för 2020, inför den europeiska juryn. Juryn kommer att sammanträda 8 oktober 2019 för att välja två städer som europeiska huvudstäder för smart turism 2020. Först då får vi veta hur det gick för Göteborg.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156