23948sdkhjf

Göteborg tävlar i turism

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Tio städer tävlar om titeln europeisk huvudstad för smart turism 2020 – Sveriges kandidat är Göteborg.

Tio europeiska städer har nått finalen i tävlingen European Capital of Smart Tourism 2020: Bratislava (Slovakien), Breda (Nederländerna), Bremerhaven (Tyskland), Göteborg (Sverige), Karlsruhe (Tyskland), Ljubljana (Slovenien), Málaga (Spanien), Nice (Frankrike), Ravenna (Italien) och Torino (Italien)Finaliststäderna valdes ut från totalt 35 ansökningar från över 17 EU-medlemsstater.

En europeisk huvudstad för smart turism föreslogs som en förberedande åtgärd av Europaparlamentet och implementeras av EU-kommissionen. Syftet är att främja smart turism inom EU, uppmuntra till innovativ, hållbar och inkluderande turismutveckling samt sprida och underlätta utbyte av god praxis. Detta EU-initiativ lyfter fram enastående framsteg av europeiska städer som turistmål i fyra kategorier: tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering samt kulturarv och kreativitet.

Förra året vann Helsingfors och Lyon invigningstävlingen och båda städerna innehar nu titlarna europeiska huvudstäder för smart turism 2019.

Detta är den andra gången som tävlingen att utse två städer som europeiska huvudstäder för smart turism 2020, hålls. De två vinnande städerna kommer att kunna dra nytta av kommunikation- och varumärkesstöd under ett år. Detta inkluderar; en marknadsföringsvideo, en specialgjord skulptur för stadens centrum, samt skräddarsydda kampanjer.

Dessutom kommer fyra priser att delas ut som erkännande av prestationer i de enskilda kategorierna i tävlingen (tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering och kulturarv och kreativitet).

Alla vinnarstäder kommer att tillkännages och tilldelas priser vid en prisutdelning, som äger rum som en del av European Tourism Forum i Helsingfors 9-10 oktober 2019.

Så här går tävlingen till

I det första steget av tävlingen utvärderar en oberoende expertpanel ansökningarna. Alla finaliststäder kommer förmodligen att visa spetskompetens i alla de fyra tävlingskategorierna.

Som steg två kommer representanter för de tio finaliststäderna att resa till Helsingfors för att presentera sina kandidater samt aktivitetsprogrammet som planeras för 2020, inför den europeiska juryn. Juryn kommer att sammanträda 8 oktober 2019 för att välja två städer som europeiska huvudstäder för smart turism 2020. Först då får vi veta hur det gick för Göteborg.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Matig festival får fler bussar

Under Matfestivalen i Skövde 30-31 augusti förstärker Västtrafik vissa turer med extra bussar – allt för att underlätta för besökarna att ta bussen till och från festivalen.

Roslagen lockade många

Roslagens skärgård i nordöstra Stockholms län lockade många besökare under sommaren - det visar siffrorna när båttrafiken från Norrtälje nu sammanställts.

Rotorsegel för Scandlines

Scandlines installerar rotorsegel på sin hybridfärja Copenhagen – rotorseglet minskar utsläppen ett snäpp till på den aktuella färjan som kombinerar diesel med batteridrift.

Göteborg tävlar i turism

Vy storsatsar på Göteborg–Oslo

Roula till Vector Noridic

Amira Roula blir ny vd för Vector Nordic efter Tomas G Olsson som blir styrelseordförande i bolaget som i våras inledde ett samarbetar med Sveriges Bussföretag.

Nyhetsbrev

Hyggligt flyt för Tallink Silja

Arkiv

Swedavia backar

Fler utländska bussar kör i Norge

Många turister som kommer till Norge åker tunt i turistbussar som kommer från andra länder – norska branschorganisationen NHO Transport ser med stor oro på fenomenet.

Bra juli för Viking Line

Besöksrekord för Kalmar läns museum

Flyget fortsätter backa

Nobina hbtq-prisade

Bussbolaget Nobina Sverige får Unionens hbtq-pris 2019 för att respekt och mångfald inte bara är fint formulerade ord, utan en del av vardagen – priset delades ut 31 juli.

von Seth till SRF

Sjunde Prideparaden för Flygbussarna

Lördag 3 augusti rullar Flygbussarna som så många år tidigare i årets Prideparad i Stockholm – alla är välkomna att ta regnbågsbussarna mellan flygplatsen och folkfesten i Stockholms city.

Klimatdebatten gynnar bussresan

"Res klimatsmart i turistbuss"

Gratis privatfärja i Stockholm

28 juni var det premiär för en ny färjelinje till och från Djurgården i Stockholm - ett antal aktörer på Djurgården ligger bakom den helt privatfinansierade trafiken.

Loka Brunn har uppdaterats

Radison blir Scandic i Stavanger

Bättre bussläge i Värtahamnen

Under festliga former invigdes det nya hållplatsläget för bussen till Värtaterminalen i Stockholm 25 juni – nu blir det enklare att ta sig till kryssningsfartygen för resenärerna.

Inlandsbanan fick ny styrelse

1

Tåget - billigare än flyget

Konkurrensen på spåren har medfört fler avgångar och differentierade priser – tåg är så gott som alltid billigare än flyget, enligt Transportstyrelsens rapport, men bussen är billigast.

Himmelfjäll öppet för bokning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.149