23948sdkhjf

Göteborg tävlar i turism

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Tio städer tävlar om titeln europeisk huvudstad för smart turism 2020 – Sveriges kandidat är Göteborg.

Tio europeiska städer har nått finalen i tävlingen European Capital of Smart Tourism 2020: Bratislava (Slovakien), Breda (Nederländerna), Bremerhaven (Tyskland), Göteborg (Sverige), Karlsruhe (Tyskland), Ljubljana (Slovenien), Málaga (Spanien), Nice (Frankrike), Ravenna (Italien) och Torino (Italien)Finaliststäderna valdes ut från totalt 35 ansökningar från över 17 EU-medlemsstater.

En europeisk huvudstad för smart turism föreslogs som en förberedande åtgärd av Europaparlamentet och implementeras av EU-kommissionen. Syftet är att främja smart turism inom EU, uppmuntra till innovativ, hållbar och inkluderande turismutveckling samt sprida och underlätta utbyte av god praxis. Detta EU-initiativ lyfter fram enastående framsteg av europeiska städer som turistmål i fyra kategorier: tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering samt kulturarv och kreativitet.

Förra året vann Helsingfors och Lyon invigningstävlingen och båda städerna innehar nu titlarna europeiska huvudstäder för smart turism 2019.

Detta är den andra gången som tävlingen att utse två städer som europeiska huvudstäder för smart turism 2020, hålls. De två vinnande städerna kommer att kunna dra nytta av kommunikation- och varumärkesstöd under ett år. Detta inkluderar; en marknadsföringsvideo, en specialgjord skulptur för stadens centrum, samt skräddarsydda kampanjer.

Dessutom kommer fyra priser att delas ut som erkännande av prestationer i de enskilda kategorierna i tävlingen (tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering och kulturarv och kreativitet).

Alla vinnarstäder kommer att tillkännages och tilldelas priser vid en prisutdelning, som äger rum som en del av European Tourism Forum i Helsingfors 9-10 oktober 2019.

Så här går tävlingen till

I det första steget av tävlingen utvärderar en oberoende expertpanel ansökningarna. Alla finaliststäder kommer förmodligen att visa spetskompetens i alla de fyra tävlingskategorierna.

Som steg två kommer representanter för de tio finaliststäderna att resa till Helsingfors för att presentera sina kandidater samt aktivitetsprogrammet som planeras för 2020, inför den europeiska juryn. Juryn kommer att sammanträda 8 oktober 2019 för att välja två städer som europeiska huvudstäder för smart turism 2020. Först då får vi veta hur det gick för Göteborg.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bussbolag i känslosam julkampanj

Flygresenärernas favoritdestinationer

Vart hän vill de som flyger med SAS egentligen? Ja, nu har den saken blivit utredd och det visar sig att svenskar, norrmän och danskar har helt olika preferenser!

Hårdrock på Furuvik

Hårdrocken tågar in på Furuvik i sommar när den legendariske Kiss-gitarristen Ace Frehley intar Stora Scen.

De uppträder på Grönan 2020

Nu har Gröna Lund fått klart med de första 12 artisterna för sommarsäsongen 2020 – en hel rad heta namn presenteras.

Fixar julklappar av bussbiljetter

Ras för novemberflyget

Nyhetsbrev

Vikingaland turismprisade

Arkiv

Tåg till Dalafjällen

Norwegian säljer dotterbolag

Ryanair lämnar Skavsta

Spännande smaksensation

I dagarna lanserade Brutal Brewing ett nytt öl i begränsad upplaga.

Besöksnäringen och turistbussen

Alkoholfri succé

Bästa julölet korat

Nio av tio julresor sålda

Svenskarna fortsätter att flyga och fara över jul och nyår, det visar försäljningssiffrorna från en av de stora researrangörerna.

Högtryck i jultrafiken

Masurien – okänd pärla i Centraleuropa

Masurien är en spännande destination i Sveriges närhet och perfekt för bussresan – Lundwall Travel slår ett slag för det tämligen okända sjölandskapet i nordöstra Polen.

Plus

Fem snabba frågor…

Plus

Från småföretag - till branschens gigant

Rolfs Flyg & Buss är gruppreseföretaget som gjort en egen hisnande resa – från den lilla resebyrån på Hisingen till ett jätteföretag som väntas omsätta en miljard kronor nästa år. Arkitekten bakom den makalösa tillväxten är Emanuel Karlsson, vd sedan 2006.

Portugal vann igen

Ny rapport till flygets försvar

Flyget behövs för svensk besöksnäring enligt en ny rapport.

Norwegian avvecklar allt långdistansflyg från Stockholm

Hamnsamarbete för miljön i Norden

Arlandabanan 20 år

Kungen och drottningen invigde Arlandabanan i november 1999 - Sveriges första privata snabbtågsprojekt firar därmed 20 år i dagarna.

Tre miljoner till besöksnäringen

Schram till Norwegian

Ferry till Furuvik

SJ storsatsar på VR

Fritzsons tågmat

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.145