23948sdkhjf

50 Solaris-bussar till Gävle

Solaris Sverige ska leverera 50 bussar till Vy Buss, som ska fortsätta att utveckla kollektivtrafiken i Gävle tillsammans med X-trafik – det handlar om både gas- och elbussar.

Det nya trafikavtalet startar sommaren 2020. Partnerskapet mellan Vy och Solaris bygger grunden för bra leverans till våra gemensamma kunder i Gävle. Totalt ska 40 gasbussar och 8 elbussar från Solaris köra resenärer i Gävle under de kommande tio åren från och med nästa sommar. Vy Buss, tidigare Nettbuss Stadsbussarna, har kört stadstrafiken i Gävle under de senaste tio åren på uppdrag av X-trafik.

Ordern omfattar 16 stycken nU18 CNG ledbussar, 26 stycken nU12 CNG och 8 stycken nE12 elbussar. Hur mycket ordern är värd i reda pengar offentliggör inte parterna men enligt rt-forums uppskattning handlar det om minst 200 miljoner kronor, troligen betydligt mer eftersom det inte endbart handlar om bussarnas värde.

Gasbussarna sätts i trafik under sommaren 2020 och elbussarna tas i drift under det första kvartalet år 2022. Elbussarna ska trafikera linje 3 som är en av fyra stomlinjer i stadstrafiken i Gävle.

Avtalstiden löper på tio år och Solaris Sverige tar även helhetsansvar för eftermarknad, service och underhåll av bussarna med en verkstad stationerad i Gävle. Utöver de 48 bussarna till Gävle har Vy Buss beställt ytterligare två stycken Solaris Urbino nU12 CNG till sin trafik i Hässleholm där de kör på uppdrag av Skånetrafiken.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14