23948sdkhjf

Arbetsförmedlingen på Bussförar-SM

Arbetsförmedlingen satsar stort på Bussförar-SM och kommer att vara på plats när finalen körs på Gillingebanan 9 september – Kristina Bolin ser fram emot att få vara ute på banan igen.

Kristina Bolin är arbetsförmedlare med inriktning mot transportbranschen i Solna. Hon kommer till Bussförar-SM 9 september i Gillinge och det blir hennes andra Bussförar-SM, förra årets gav mersmak.

Vad är det du gör på Arbetsförmedlingen?

– Jag jobbar som arbetsförmedlare med branschinriktning och då i mitt fall med transport. Jag jobbar mot Stockholms län, mest med rekryteringsutbildningar, allt emot transportbranschen, säger Kristina Bolin.

För drygt ett år sedan började Kristina Bolin jobba med transportbranschen.

Var Bussförar-SM bra för er på Arbetsförmedlingen?

– Ja, absolut! I den här branschen måste man synas ofta och mycket för att få fram budskapet att bussförare är ett framtidsyrke, säger Kristina Bolin.

– Speciellt är det positivt för våra arbetssökande att bussförarutbildningen inte är alltför lång, vi brukar säga att den är cirka 23 veckor även om det varierar efter vilka grundförutsättningar var och en har som deltar i utbildningen. Så för våra arbetssökande är bussföraryrket en väldigt bra chans.

– Det är otroligt bra att Bussförar-SM genomförs varje år, speciellt viktigt för de som är lite yngre och som kanske inte känner till yrket. Tävlingen kan göra fler nyfikna på yrket och vilja titta närmare på möjligheterna.

Vad hade ni för er under förra årets Bussförar-SM?

– Vi hade bjudit in både färdiga bussförare och dessutom potentiella bussförare med B-körkort. På plats ute på Gillinge höll vi information om bussföraryrket samtidigt som själva tävlingen pågick.

– Där informerade vi om hur vi kan hjälpa till med den arbetsmarknadsutbildning som vi har. Vi träffade alla som kom och svarade på deras frågor. Det blir ungefär samma upplägg i år.

Hur många tror du kommer för att lyssna på er i år?

– Det är omöjligt att svara på, men kommer det 50 personer så blir jag glad.

Arbetsförmedlingen har ett avtal med Yrkesakademin i Högdalen som är deras utbildningsleverantör när det gäller bussförarutbildning. Yrkesakademin kommer också att vara på plats när Bussförar-SM körs på Gillingenbanan 9 september.

– Vi samarbetar så klart med dem när vi är på Bussförar-SM, säger Kristina Bolin. Så i år ska vi informera alla som är på plats tillsammans med dem. Vi från Arbetsförmedlingen kommer att berätta om vad vi kan bistå med samt vilka sökande som det gäller, medan Yrkesakademin kommer att berätta om hur själva utbildningen går till.

– Enligt vår styrning i dagsläget så ska vi i första hand vända oss till prioriterade grupper när det gäller arbetsmarknadsutbildning. Vår information som vi håller tillsammans med Yrkesakademin kommer att vara kort och tydlig, de som är på plats kommer att få veta allt det behöver veta om bussföraryrket och hur man blir bussförare.

Transportföretagen talar ju om att det behövs tusentals nya bussförare inom bara ett par år – då räcker det väl inte med ett Bussförar-SM?

– Bussförarbristen jobbar vi med kontinuerligt, Bussförar-SM är ett viktigt och bra event men vi jobbar också med många rekryteringsutbildningar, säger Kristina Bolin. Under en rekryteringsutbildning samarbetar vi med arbetsgivare som är med i urvalsprocessen till utbildningarna. Arbetsgivaren genomför bland annat intervju och körtest, syftet och målet är att de som väljs ut till utbildningen och som går hos Yrkesakademin sedan blir anställda hos arbetsgivaren. Arbetsgivarna är ju bäst på att avgöra om en viss person kan bli en bra bussförare eller inte, därför har det här samarbetet varit mycket framgångsrikt.

Vilka arbetsgivare samarbetar ni med?

– Vi har samarbetat med bland annat Nobina genom rekryteringsutbildning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079