23948sdkhjf

"Fler trafikpoliser behövs"

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

I en ny rapport utgiven av Transportföretagen konstateras flera brister i tillsynen och kontroller av vägtransporter – trafikpoliserna är för få vilket bland annat leder till en osund konkurrenssituation.

Samtidigt som mängden gods på svenska vägar har ökat liksom antalet persontransporter med buss så har antalet trafikpoliser minskat med över 1000 personer de senaste 25 åren. Rapporten ”Effektivare tillsyn av yrkestrafiken”, utgiven av Transportföretagen, har undersökt tillsyn och kontroll av godstransporter på väg i Sverige.

I rapporten fastslås bland annat att vägkontrollerna är för få, vilket gör det svårt att följa upp om reglerna för kör- och vilotider efterlevs. Det i sin tur påverkar trafiksäkerheten och leder till en osund konkurrenssituation.

Vi är bekymrade över det minskade antalet trafikpoliser med tung kompetens. De som finns gör ett bra jobb, men de behöver bli många fler. Samtidigt som antalet trafikpoliser har minskat ökar transportarbetet, inte minst från den utländska konkurrensen, säger Mattias Dahl, vd för Transportföretagen.

Rapporten fastslår också att det finns kritik i branschen av Transportstyrelsens företagskontroller, som i princip enbart görs utifrån konstaterade överträdelser vid vägkontroller. Företagen efterfrågar ett stödjande och lärande inslag i kontrollerna. Det är dessutom en brist att kontrollerna aldrig inkluderar besök i företagens lokaler, i synnerhet då i princip alla företagskontroller leder till sanktionsavgifter. 

När det gäller cabotage visar statistiken en fördubbling av cabotagetransporterna i Sverige under de senaste åren. För att säkerställa en sund konkurrens krävs även här ökade kontroller. 

För att komma till rätta med problematiken föreslås bland annat framtagandet av en samlad strategi för fler kontroller och att ett ökat antal bilinspektörer anställs samt att deras roll förstärks för att avlasta polisen. Ytterligare en väg att gå kan vara en särskild myndighet med ansvar för kontrollen av vägtrafiken, slår rapporten fast. 

Vi behöver ett flexiblare regelverk kring företagskontrollerna samtidigt som kontrollen på väg behöver öka. Branschens aktörer måste uppleva att de som regelmässigt och systematiskt bryter mot lagar och regler för att tillskansa sig konkurrensfördelar åker dit, säger Mattias Dahl. 

Det här togs upp på en hearing i Stockholm med flera tunga deltagare, bland andra infrastrukturminister Tomas Eneroth, Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam, Transportarbetareförbundets ordförande Tommy Wreet och riksdagspartier från fyra partier. Rt-forum återkommer med en rapport därifrån.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bussen kör själv i depån

Masexpressen knyts till Flixbus

Sverigepremiär för CapaCity L

Sverigepremiären för marknadens längsta enkelledbuss, CapaCity L, är nu spikad – Transdev har köpt ett gäng bussar till Göteborg där de börjar rulla i slutet av 2020.

Grönlund omvald i IRU

Anna Grönlund blev omvald som vice ordförande för IRU:s passagerarkommitté.

Fredman avancerar

Volvo lanserar ny dubbeldäckare

Nästa år lanserar Volvo Bussar en ny dubbeldäckare något som det ryktats om länge har nu bekräftats – det handlar om en expressbuss med extra stor kapacitet.

Nyhetsbrev

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Arkiv

Dryga böter för Västtrafik

Volvo och Transdev slår elbussrekord

Europas enskilt största elbussaffär är ett faktum. Transdev har beställt 157 helelektriska elbussar till Göteborgs stadstrafik av Volvo Bussar. Affären är i miljardklassen.

Tre bra kvartal för Scania

Scanias nettoomsättning för de nio första månaderna 2019 uppgick till 113,8 miljarder kronor - en ökning med 15 procent jämfört med samma period föregående år.

Fyra år längre och tre miljarder dyrare för Förbifarten

Nu släpper Trafikverket sin nya tidsplan för Förbifart Stockholm.

Scania bantar

Busshjälp till utsatta barn

Tågresandet i Västra Götaland ökar

Rekordaffär mellan Volvo och Transdev

Supersnål buss för skidlandslaget

Scania tar samarbetet med Sveriges längdlandslag till nästa nivå - utöver den tidigare vallalastbilen har landslaget nu även en specialbyggd skidbuss under tävlingssäsong.

Plus

Volvo rycker i Bussligan

Volvo rycker fram flera placeringar i Tunga Bussligan 2019 - men MAN leder fortsatt även om marginalen krymper, det visar Bil Swedens statistik.

Trög oktober för bussarna

Samtrans kvar i Stockholm

Nytt reseavdrag gynnar bussresor

Volvo vann i Skellefteå

Busworld slog rekord

Som tidigare antagits kom årets Busworld i Bryssel att slå alla tiders rekord – nu har arrangörerna räknat samman alla siffror som bekräftar framgången.

MultiQ vann i Danmark

Nya Bussmiljönärer i Västsverige

Projektet Bussmiljönärerna går ut på att erbjuda ett periodkort till invånare på en eller flera områden – så att de lockas till bussen och ställer bilen.

Internet fyller 50

Larsson tar över Skellefteå buss

Kameraupphandling ska göras om

Mohlins växer med uppköp

Höstlovstryck för Vy

Tunnelbanan tidigareläggs

Karlsson till Merresor

Atthoff in efter Wärn

Strand till Nobina

Clemens till Stockholmsmässan

Firth till WSP

Skolbussar i Mullsjö saboterade

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.46