23948sdkhjf

Eneroth återinviger Västerdalsbanan

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

20 augusti återinvigde infrastrukturminister Tomas Eneroth Västerdalsbanan – därmed kan tågtrafiken rulla ända bort till Malungsfors igen.

Straxt efter lunch 20 augusti återinviger infrastrukturminister Tomas Eneroth Västerdalsbanan som går mellan Malungsfors och Rågsveden i Dalarna med sedvanlig bandklippning vid terminalen i Malungsfors.

Att tågen börjar rulla igen på sträckan är ett resultat av ett samarbete mellan kommun, näringsliv och stat. Banan betyder både mycket för samhällsutvecklingen i regionen och för omställningen till klimatsmarta transporter.

Västerdalsbanan invigdes första gången 1905 med sträckningen från Borlänge till Malungsfors, en enkelspårig bana på närmare 150 km som aldrig blivit elektrifierad. Den nu återinvigda delen går från Rågsveden nära Äppelbo och till Malungsfors som ligger en bit nordväst om Malung. Sträckan Rågsveden-Borlänge är redan i drift.

Ursprungligesbanan förlängdes på 1920-talet från Malungsfors via Limedsforsen och Sälen till Särna i norra Dalarna. Persontrafiken började avvecklas redan under tidigt 60-tal med undantag för Vasaloppståget som körde skidlöparna till Sälen ända till 1972 – då kunde alla Valaloppsdeltagare från Mälardalen ta tåget till starten, skida till Mora för att sedan ta tåget hem igen. Ett hållbart alternativ att "göra Vasaloppet" som försvann, men biodieselbussar har förvisso blivit ett vanligt sätt att ta sig till den stora folkfesten. För till Sälen kommer spåren aldrig tillbaka.

I övrigt kan man notera att persontrafiken Borlänge-Malung fortsatte fram till 2011, därefter upphörde även godstrafiken 2014. Ett försök med trådlös ERTMS stötte på problem som dock blivit lösta sedan dess. Nu öppnas banan på nytt för all slags tågtrafik. Frågan är förstås om persontågen kan konkurrera med den betydligt billigare busstrafiken på samma sträcka.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Thorling vd för ISS Sverige

ISS vann Västtrafiks kontroller

Det blir ISS som tar över driften av Västtrafiks biljettkontroll, i alla fall har de vunnit första ronden – det nya avtalet innebär en kraftig utökning av biljettkontrollen

Plus

Gunnar Schön: "Nyfiken på fler företagsköp"

Sommarens skräll i bussbranschen är utan jämförelse att Transdev tar över A Björks AB - Konkurrensverket gav grönt ljus till affären som parterna formellt avslutade den 3 september och enligt vd Gunnar Schön kan det mycket väl bli fler företagsköp framöver.

Inga självkörande bussar i Borås

Ett år till för Samtrans

Arriva Group nära försäljning

Uppgifter i internationell press gör gällande att Deutsche Bahn säljer Arriva Group – prislappen visar ett mångmiljardbelopp.

Nyhetsbrev

Plus

Många utmaningar för Transdev

Gunnar Schön har varit vd för Transdev sedan 2012 och har dessförinnan en lång bakgrund inom kollektivtrafikbranschen. Han kom till Transdev Sverige efter åtta års utlandstjänst i Frankrike, Tyskland och i Östeuropa.

Arkiv

Regnbågsbussar i Skövde

För att ta ställning för alla människors lika värde, mångfald och tolerans flaggar Västtrafik och Nobina stadsbussarna med regnbågsflaggan under Skövde Pridefestival.

MTR till Fossilfritt Sverige

”Satsa mer på elbussar!”

Sveriges Bussföretag gillar att elbusspremien utökas i årets budget – men konstaterar samtidigt att detta inte är tillräckligt i rådande läge.

Budgeten delvis bra enligt Bil Sweden

Budgeten: ”De stora greppen saknas”

Ska transportsektorn nå ökad hållbarhet krävs större krafttag i den svenska budgeten – dessvärre saknas dessa enligt Transportföretagen som synat budgeten i sömmarna. 

Färre dog i augustitrafiken

Flixbus kör klimatstrejkare

Under två dagar kommer klimatstrejker i Greta Thunbergs anda att genomföras i 29 länder – Flixbus kommer att köra alla som vill delta till de platser där klimatstrejkerna ska genomföras.

Fler Coradia till Danmark

Tågresandet fortsätter öka

Tågresandet fortsätter att öka i Sverige, det gäller såväl antalet resor samt den totala sträcka som resenärerna färdats med järnväg - flera faktorer har bidragit till den positiva utvecklingen.

Fem vann upphandling i Skåne

Silbersky vd för SJ Norge

Rekord i kundnöjdhet

Fler än nio av tio Transdevs resenärer är nöjda – det visar företagets egen kundnöjdhetsmätning som genomfördes under våren i år.

Sjungande bussförare hyllas

Hopp om smidigare regelverk

Nytt bakslag för Hybricon

Bauer vann Bussförar-SM 2019

Denny Bauer är svensk mästare i att köra buss – det stod klart sedan Bussförar-SM 2019 avgjordes på eftermiddagen 9 september.

Tuff konkurrens på Bussförar-SM

Konkurrensen i Bussförar-SM var vara hårdare än någonsin - här är det Robert Johansson, Björks Buss som kämpar i tävlingsmomentet katastrofövning.

Viklund till Trafikanalys

Thermaenius till Keolis

Dahlsten tar över Transportföretagen

Tar över i Göteborg

Jensen till Arriva

Plus

Fem snabba frågor...

Fyrby ny rederichef

Goldmann till Sweco

Raukas vice vd i SJ

Lindahl till Infranord

Litiumöverskott kan sänka batteripriset

Scania klimatstrejkar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141