23948sdkhjf

Eneroth återinviger Västerdalsbanan

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

20 augusti återinvigde infrastrukturminister Tomas Eneroth Västerdalsbanan – därmed kan tågtrafiken rulla ända bort till Malungsfors igen.

Straxt efter lunch 20 augusti återinviger infrastrukturminister Tomas Eneroth Västerdalsbanan som går mellan Malungsfors och Rågsveden i Dalarna med sedvanlig bandklippning vid terminalen i Malungsfors.

Att tågen börjar rulla igen på sträckan är ett resultat av ett samarbete mellan kommun, näringsliv och stat. Banan betyder både mycket för samhällsutvecklingen i regionen och för omställningen till klimatsmarta transporter.

Västerdalsbanan invigdes första gången 1905 med sträckningen från Borlänge till Malungsfors, en enkelspårig bana på närmare 150 km som aldrig blivit elektrifierad. Den nu återinvigda delen går från Rågsveden nära Äppelbo och till Malungsfors som ligger en bit nordväst om Malung. Sträckan Rågsveden-Borlänge är redan i drift.

Ursprungligesbanan förlängdes på 1920-talet från Malungsfors via Limedsforsen och Sälen till Särna i norra Dalarna. Persontrafiken började avvecklas redan under tidigt 60-tal med undantag för Vasaloppståget som körde skidlöparna till Sälen ända till 1972 – då kunde alla Valaloppsdeltagare från Mälardalen ta tåget till starten, skida till Mora för att sedan ta tåget hem igen. Ett hållbart alternativ att "göra Vasaloppet" som försvann, men biodieselbussar har förvisso blivit ett vanligt sätt att ta sig till den stora folkfesten. För till Sälen kommer spåren aldrig tillbaka.

I övrigt kan man notera att persontrafiken Borlänge-Malung fortsatte fram till 2011, därefter upphörde även godstrafiken 2014. Ett försök med trådlös ERTMS stötte på problem som dock blivit lösta sedan dess. Nu öppnas banan på nytt för all slags tågtrafik. Frågan är förstås om persontågen kan konkurrera med den betydligt billigare busstrafiken på samma sträcka.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Skåntrafiken skrotar Jojo-kortet

Riksrevisionen sågar regeringen

Regeringens planering av höghastighetsjärnväg i Sverige totalsågas av Riksrevisionen – gör om och gör rätt, kräver myndigheten som identifierat en lång rad brister.

23 dog på oktobervägarna

1

Tågresenärerna: ”Punktlighet, tack!”

Sifo: "Släpp fram bussen!"

Svenskarna vill se bättre framkomlighet för bussen enligt ny SIFO-undersökning.

Nytt avtal för Kagans Buss

Nyhetsbrev

Pension för servicefordon

Arkiv

DEBATT: ”Grön skatteväxling för kollektivtrafik”

Temsas elbussar till Sverige

Bussen kör själv i depån

Masexpressen knyts till Flixbus

Sverigepremiär för CapaCity L

Sverigepremiären för marknadens längsta enkelledbuss, CapaCity L, är nu spikad – Transdev har köpt ett gäng bussar till Göteborg där de börjar rulla i slutet av 2020.

Grönlund omvald i IRU

Anna Grönlund blev omvald som vice ordförande för IRU:s passagerarkommitté.

Fredman avancerar

Volvo lanserar ny dubbeldäckare

Nästa år lanserar Volvo Bussar en ny dubbeldäckare något som det ryktats om länge har nu bekräftats – det handlar om en expressbuss med extra stor kapacitet.

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Dryga böter för Västtrafik

Volvo och Transdev slår elbussrekord

Europas enskilt största elbussaffär är ett faktum. Transdev har beställt 157 helelektriska elbussar till Göteborgs stadstrafik av Volvo Bussar. Affären är i miljardklassen.

Tre bra kvartal för Scania

Scanias nettoomsättning för de nio första månaderna 2019 uppgick till 113,8 miljarder kronor - en ökning med 15 procent jämfört med samma period föregående år.

Fyra år längre och tre miljarder dyrare för Förbifarten

Nu släpper Trafikverket sin nya tidsplan för Förbifart Stockholm.

Scania bantar

Busshjälp till utsatta barn

Tågresandet i Västra Götaland ökar

Rekordaffär mellan Volvo och Transdev

Nytt reseavdrag gynnar bussresor

Internet fyller 50

Larsson tar över Skellefteå buss

Kameraupphandling ska göras om

Mohlins växer med uppköp

Höstlovstryck för Vy

Tunnelbanan tidigareläggs

Karlsson till Merresor

Atthoff in efter Wärn

Strand till Nobina

Clemens till Stockholmsmässan

Firth till WSP

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172