23948sdkhjf

Roslagen lockade många

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Roslagens skärgård i nordöstra Stockholms län lockade många besökare under sommaren - det visar siffrorna när båttrafiken från Norrtälje nu sammanställts.

Vi ser ett jättestort intresse för att upptäcka skärgården, både hos besökare på våra turistbyråer samt i våra digitala kanaler. Därför är det förstås extra roligt att kunna hänvisa och tipsa våra besökare om båtturer på nära håll, säger Gisela Norén, vd Visit Roslagen.

Norra båtlinjen, med Blidösundsbolagets båt ”Rex” som i år trafikerat Håknäs, Gräddö, Lidö och Arholma har ökat antalet resenärer med 9 procent jämfört med förra sommaren. Nytt för i år är att linjen nu utökats med en extra dag och därför trafikerats 6 dagar i veckan, istället för förra årets 5 dagar. I år har det också varit möjligt för den resenär som vill ta sig vidare i skärgården att ta sig från Lidö till Tjockö (Rovholmen) och Fejan med Blidösundsbolaget.

Många besökare valde också att ta den populära Söderarmslinjen från Räfsnäs till Söderarm för en dag i ytterskärgården.

– Ett besök i skärgården är en stor reseanledning för många av Roslagens besökare. Därför är arrangerade båtlinjer som Norra båtlinjen och Söderarmslinjen viktiga för att tillgängliggöra skärgården för våra besökare, säger Gisela Norén.  

Roslagen är en mycket gammal bygd, namnet kommer från det lågmedelida Roden i vilket flera skeppslag ingick, alltså områden där alla vuxna män och vissa kvinnor* skulle tjänstgöra på hövdingens skepp i strid och handel. Områden inne i landet hette hundarne och det antas att ett hundarne liksom ett skeppslag skulle kunna ställa upp med 100 man och kvinnor* när det gällde allvar, det var på folkländernas tid, innan ens de landskapen uppstod.

Namnet Roslagen har i Finland och i Estland fått beteckna hela Sveige: Routsi respektive Rootsi. Än märkligare är att vissa forskare anser att hela Ryssland fått sitt namn av Rus vilket ska ha syftat på just Roslagen. Men det är ett tvisteämne, speciellt skeptiska är många av dagens historiska forskare i Ryssland.

*) Senare tiders forskning ger vid handen att även kvinnor som inte hade barn och familj kunde ingå bland dem som skulle ställa sig till hövdingens förfogande när så krävdes.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Busstorget till Bålsta!

1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Lyxflyg från Sverige

För svenskar som har drömt om att resa i Emirates First Class direkt från Stockholm är det nu extra tillgängligt under en tidsbegränsad kampanj - men snart stängs bokningsmöjligheten.

Nyhetsbrev

Höstlov med Flixbus

Arkiv

Karlsson till Merresor

Tallink tar Burger King till Baltikum

Nu ska hela resan klimatdeklareras

Regeringen vill införa obligatoriskt klimatdeklaration för alla långdistansresor – branschen ger i princip tummen upp för tanken men Sveriges Bussföretag varnar för otydlighet.

Luttamaguzi årets miljöinnovatör

Okända resmål lockar

Stugby blir elproducent

Rustar kryssarna för miljarder

Resebranschen i snabb förändring

Flygbolag och reseföretag går i konkurs, undergången nära – eller är det i själva verket så att företagen inte hängt med i utvecklingen? Big Travel uppger att de har svaren!

Dansk attack mot utländska bussbolag

Nattåg till fjällen

Laggar till Grönklitt

Snart flyger fler igen

Redan nästa år kommer flyget att öka igen efter en lång tids kräftgång – det framgår av Transportstyrelsens prognos som sträcker sig till 2025.

Flyg och hundspann till skidbacken

Turkiet höstfavorit

Vings ägare i konkurs

Brittiska resegiganten Thomas Cook har gått i konkurs och drar med sig Ving i fallet - drygt 5600 svenska resenärer drabbades.

Plus

Andlig och lekamlig spis i Valamo kloster

Studenter reser klimatsmart

Framtidens resenärer, studenterna, reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet – och överraskar när det gäller favoritkändis att helst resa tillsammans med.

Bond till Volvo

Nordlind till Skansen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.214