23948sdkhjf

Roslagen lockade många

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Roslagens skärgård i nordöstra Stockholms län lockade många besökare under sommaren - det visar siffrorna när båttrafiken från Norrtälje nu sammanställts.

Vi ser ett jättestort intresse för att upptäcka skärgården, både hos besökare på våra turistbyråer samt i våra digitala kanaler. Därför är det förstås extra roligt att kunna hänvisa och tipsa våra besökare om båtturer på nära håll, säger Gisela Norén, vd Visit Roslagen.

Norra båtlinjen, med Blidösundsbolagets båt ”Rex” som i år trafikerat Håknäs, Gräddö, Lidö och Arholma har ökat antalet resenärer med 9 procent jämfört med förra sommaren. Nytt för i år är att linjen nu utökats med en extra dag och därför trafikerats 6 dagar i veckan, istället för förra årets 5 dagar. I år har det också varit möjligt för den resenär som vill ta sig vidare i skärgården att ta sig från Lidö till Tjockö (Rovholmen) och Fejan med Blidösundsbolaget.

Många besökare valde också att ta den populära Söderarmslinjen från Räfsnäs till Söderarm för en dag i ytterskärgården.

– Ett besök i skärgården är en stor reseanledning för många av Roslagens besökare. Därför är arrangerade båtlinjer som Norra båtlinjen och Söderarmslinjen viktiga för att tillgängliggöra skärgården för våra besökare, säger Gisela Norén.  

Roslagen är en mycket gammal bygd, namnet kommer från det lågmedelida Roden i vilket flera skeppslag ingick, alltså områden där alla vuxna män och vissa kvinnor* skulle tjänstgöra på hövdingens skepp i strid och handel. Områden inne i landet hette hundarne och det antas att ett hundarne liksom ett skeppslag skulle kunna ställa upp med 100 man och kvinnor* när det gällde allvar, det var på folkländernas tid, innan ens de landskapen uppstod.

Namnet Roslagen har i Finland och i Estland fått beteckna hela Sveige: Routsi respektive Rootsi. Än märkligare är att vissa forskare anser att hela Ryssland fått sitt namn av Rus vilket ska ha syftat på just Roslagen. Men det är ett tvisteämne, speciellt skeptiska är många av dagens historiska forskare i Ryssland.

*) Senare tiders forskning ger vid handen att även kvinnor som inte hade barn och familj kunde ingå bland dem som skulle ställa sig till hövdingens förfogande när så krävdes.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Andersson lämnar Birka Cruises

Kryssarrederiet Birca Cruises vd Satu Andersson lämnar sin post efter sex år – jakten på en ny vd inleds omedelbart.

Schram till Norwegian

Hurtigruten testar biodiesel

Som det första rederiet i Norge testas nu biodiesel ombord på fartyget MS Polarlys - drivmedlet kan potentiellt minska koldioxidutsläppen med 95 procent enligt rederiet.

1

Rekordshopping på Gekås

Ölvemarks slog reserekord

Ferry till Furuvik

Nyhetsbrev

Fler resenärer flyger med SAS

Arkiv

Snälltåget ända till Tänndalen

Framgång för AI till sjöss

Bra oktober för Norwegian

Norwegian visar goda siffror för oktober vad gäller trafiksiffror – men flygbolaget dödförklaras av en konkurrent inom lågprissegmentet.

SJ storsatsar på VR

Tydlig "Stordalen-effekt" för Ving

Reseföretaget Ving sticker iväg som en raket just nu - detta sedan Petter Stordalen tagit över som huvudägare av bolaget efter den förre ägarens konkurs.

Nu sätter kryssarna i kontakten

Elanslutningarna i Stockholms Värtahamnen är igång och flera fartyg ansluter redan – därmed kan kryssarna ligga för ankar med avstängd maskin.

Ny svensk skidanläggning invigs

17 december invigs anläggningen Idre Himmelfjäll - efter många års planerande och byggande är Sveriges nya stora alpina skidområde äntligen redo för öppning.

Fritzsons tågmat

Skrämmande resenyhet lanseras

Så här inför Halloween kan det passa bra att slå ett slag för mer skrämmande destinationer - som Transsylvanien med greve Draculas slott, trolska skogar och ruggiga grottor.

Stordalen tar över Ving

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen är resekoncernen Vings nya ägare - det är första gången på 25 år som Ving får en Nordisk huvudägare.

Nya snabbfärjan döpt

Bussbranschen kräver svar om Slottsbacken

Stockholms stad stängde Slottsbacken för bussar mellan 3 juni och 30 september i år – nu kräver bussbranschen svar från ansvariga politiker och myndigheter.

Bättre skydd vid flygkonkurser

Sörmländskt samarbete för bussturism

Piloterna ska själva minska utsläppen

Med ett nytt verktyg ska Norweigians piloter lära sig flyga snålare och minska CO2-utsläppen med 140 000 ton per år – det är i alla fall vad lågprisbolaget hoppas på.

Fler flygbussar för Flixbus

Efter en framgångsrik linjestart mellan Stockholm och Arlanda, börjar Flixbus rusta upp för att växa inom flygplatstransfer - fler svenska flygplatser står i tur att få bolagets busstrafik.

Norwegian och JetBlue ingår samarbetsavtal

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Karlsson till Merresor

Laggar till Grönklitt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.157