23948sdkhjf

Roslagen lockade många

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Roslagens skärgård i nordöstra Stockholms län lockade många besökare under sommaren - det visar siffrorna när båttrafiken från Norrtälje nu sammanställts.

Vi ser ett jättestort intresse för att upptäcka skärgården, både hos besökare på våra turistbyråer samt i våra digitala kanaler. Därför är det förstås extra roligt att kunna hänvisa och tipsa våra besökare om båtturer på nära håll, säger Gisela Norén, vd Visit Roslagen.

Norra båtlinjen, med Blidösundsbolagets båt ”Rex” som i år trafikerat Håknäs, Gräddö, Lidö och Arholma har ökat antalet resenärer med 9 procent jämfört med förra sommaren. Nytt för i år är att linjen nu utökats med en extra dag och därför trafikerats 6 dagar i veckan, istället för förra årets 5 dagar. I år har det också varit möjligt för den resenär som vill ta sig vidare i skärgården att ta sig från Lidö till Tjockö (Rovholmen) och Fejan med Blidösundsbolaget.

Många besökare valde också att ta den populära Söderarmslinjen från Räfsnäs till Söderarm för en dag i ytterskärgården.

– Ett besök i skärgården är en stor reseanledning för många av Roslagens besökare. Därför är arrangerade båtlinjer som Norra båtlinjen och Söderarmslinjen viktiga för att tillgängliggöra skärgården för våra besökare, säger Gisela Norén.  

Roslagen är en mycket gammal bygd, namnet kommer från det lågmedelida Roden i vilket flera skeppslag ingick, alltså områden där alla vuxna män och vissa kvinnor* skulle tjänstgöra på hövdingens skepp i strid och handel. Områden inne i landet hette hundarne och det antas att ett hundarne liksom ett skeppslag skulle kunna ställa upp med 100 man och kvinnor* när det gällde allvar, det var på folkländernas tid, innan ens de landskapen uppstod.

Namnet Roslagen har i Finland och i Estland fått beteckna hela Sveige: Routsi respektive Rootsi. Än märkligare är att vissa forskare anser att hela Ryssland fått sitt namn av Rus vilket ska ha syftat på just Roslagen. Men det är ett tvisteämne, speciellt skeptiska är många av dagens historiska forskare i Ryssland.

*) Senare tiders forskning ger vid handen att även kvinnor som inte hade barn och familj kunde ingå bland dem som skulle ställa sig till hövdingens förfogande när så krävdes.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

Andlig och lekamlig spis i Valamo kloster

Studenter reser klimatsmart

Framtidens resenärer, studenterna, reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet – och överraskar när det gäller favoritkändis att helst resa tillsammans med.

Barometern: Hemliga resor heta!

Plus

Vill växa på befintlig marknad

Grupp- och bussresor har länge varit viktiga för Viking Line – och så kommer det att fortsätta vara. Rederiet blir också kvar i Östersjön utan planer på etableringar i andra vatten, det fastslår Jan Hanses, vd för rederiet Viking Line.

"Budgeten missgynnar museerna"

Vill rädda flyget med kvot

Nyhetsbrev

Grönlund lyfter bussbranschen

En växande besöksnäring förutsätter hållbara transporter framhåller Svensk Turism – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, lyfter fram bussen som det hållbara alternativet.

Arkiv

Allt fler flygbolagskonkurser

Bond till Volvo

Nordlind till Skansen

2

Fler tågar i Bergslagen

Mellan juni och augusti ökade resandet Tåg i Bergslagen med hela 14 procent, jämfört med fjolåret - en effekt av att allt fler valt att semestra i närområdena.

Norweigian prisas av resenärerna

1

Flygbolag ofta på svarta listan

Ytterst få researrangörer hamnar på Allmänna reklamationsnämndens svarta lista – värre är det med flygbolagen, många struntar i nämndens beslut.

Rekordsommar för Inlandsbanan

För tredje året i rad fortsätter ökningen av resenärer på Inlandsbanan – trenden att ”hemestra” tros ligga bakom.

Franck ny vd för Icehotel

Ingen ersättning till flygstrejksdrabbade

BRA, bättre, bäst?

Flygbolaget BRA är det överlägset punktligaste flygbolaget i världen – detta enligt de siffror bolaget självt sammanställt men som märkligt nog inte syns i den internationella statistiken.

Norrtåg går som tåget

Under juli månad ökade Norrtågs försäljning av enkelbiljetter med 22 procent jämfört med samma period förra året – fler norrlänningar vill resa hållbart, enligt Norrtåg.

Fler nattåg till Berlin

Efterfrågan på fler nattåg till Berlin har ökat och en tågoperatör ser till att leverera till hösten - lägligt eftersom det stundar många event i Berlin under de kommande månaderna.

SAS flyger till Sälen

Stor ökning av Stockholmsturismen

Aostadalen vill lockar fler

Italiens minsta region, Aostadalen, har bra förutsättningar för både sommar- som vinterturism – nu vill dalen locka ännu fler besökare, gärna fler grupper och bussturister.

Matig festival får fler bussar

Under Matfestivalen i Skövde 30-31 augusti förstärker Västtrafik vissa turer med extra bussar – allt för att underlätta för besökarna att ta bussen till och från festivalen.

Roslagen lockade många

Roslagens skärgård i nordöstra Stockholms län lockade många besökare under sommaren - det visar siffrorna när båttrafiken från Norrtälje nu sammanställts.

Swedavia backar

von Seth till SRF

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.198