23948sdkhjf

Roslagen lockade många

Roslagens skärgård i nordöstra Stockholms län lockade många besökare under sommaren - det visar siffrorna när båttrafiken från Norrtälje nu sammanställts.

Vi ser ett jättestort intresse för att upptäcka skärgården, både hos besökare på våra turistbyråer samt i våra digitala kanaler. Därför är det förstås extra roligt att kunna hänvisa och tipsa våra besökare om båtturer på nära håll, säger Gisela Norén, vd Visit Roslagen.

Norra båtlinjen, med Blidösundsbolagets båt ”Rex” som i år trafikerat Håknäs, Gräddö, Lidö och Arholma har ökat antalet resenärer med 9 procent jämfört med förra sommaren. Nytt för i år är att linjen nu utökats med en extra dag och därför trafikerats 6 dagar i veckan, istället för förra årets 5 dagar. I år har det också varit möjligt för den resenär som vill ta sig vidare i skärgården att ta sig från Lidö till Tjockö (Rovholmen) och Fejan med Blidösundsbolaget.

Många besökare valde också att ta den populära Söderarmslinjen från Räfsnäs till Söderarm för en dag i ytterskärgården.

– Ett besök i skärgården är en stor reseanledning för många av Roslagens besökare. Därför är arrangerade båtlinjer som Norra båtlinjen och Söderarmslinjen viktiga för att tillgängliggöra skärgården för våra besökare, säger Gisela Norén.  

Roslagen är en mycket gammal bygd, namnet kommer från det lågmedelida Roden i vilket flera skeppslag ingick, alltså områden där alla vuxna män och vissa kvinnor* skulle tjänstgöra på hövdingens skepp i strid och handel. Områden inne i landet hette hundarne och det antas att ett hundarne liksom ett skeppslag skulle kunna ställa upp med 100 man och kvinnor* när det gällde allvar, det var på folkländernas tid, innan ens de landskapen uppstod.

Namnet Roslagen har i Finland och i Estland fått beteckna hela Sveige: Routsi respektive Rootsi. Än märkligare är att vissa forskare anser att hela Ryssland fått sitt namn av Rus vilket ska ha syftat på just Roslagen. Men det är ett tvisteämne, speciellt skeptiska är många av dagens historiska forskare i Ryssland.

*) Senare tiders forskning ger vid handen att även kvinnor som inte hade barn och familj kunde ingå bland dem som skulle ställa sig till hövdingens förfogande när så krävdes.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109