23948sdkhjf

Aostadalen vill lockar fler

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Italiens minsta region, Aostadalen, har bra förutsättningar för både sommar- som vinterturism – nu vill dalen locka ännu fler besökare, gärna fler grupper och bussturister.

Från fjällstugor, skidåkning och bergsbestigning till naturnära wellness-anläggningar – i Aosta kan alla semestra. Klimatet och en hållbar turism ligger nära hjärtat för de i Aostadalen och det finns många möjligheter att upptäcka det vackra landskapet som turist på ett hållbart sätt.

Med sina dryga 128 000 invånare är Valle d’Aosta den minsta regionen i Italien och bara lite större än Gotland till ytan. Dalen är en av de vackraste och mest välbesökta delarna av de italienska Alperna. Varje år kommer folk från när och fjärran – för att åka skidor, vandra, springa och cykla eller upptäcka områdets historia och böljande landskap.

Aostadalen, Valle d´Aosta, har länge varit en del av Frankrike och franska språket dominerar fortfarande. Egentligen är historien mer komplicerad än så, Aostadalen erövrades av Romarriket år 25 före vår tidräkning.1035 hamnade området hamnade under det Tysk-Romerska riket för att så tillhöra Huset Savojen under flera perioder fram till år 1800 då det blev franskt till 1814. Därefter följde en tid då Aostadalen tillhörde kungariket Sardinien. Men i samband med Italiens enande 1861 så valde dalens lokala härskare att ansluta sig till det nya kungariken Italien.

Länge var dalen en Italiensk provins, men det upphörde 1945, i stället blev området en region utan att indelas i mindre enheter. Spåren av de olika turerna finns alltså kvar än i dag, dels i form av franska språket som talas av majoriteten men där talas också en svårbegriplig frankoprovensalsk dialekt, valdôtain. Som om detta inte räckte i detta lilla område så finns här även kommuner bebodda av det beryktade walserfolket – de talar ett språk som påminner om schweizertyska som inte heller det är så enkelt att begripa ens för den som kan tyska. En spridd historia koncentrerad i en tämligen begränsad dal således och allt detta kan vara ett skäl att besöka den högalpina regionen för den historiskt nyfikne. Men det finns fler anledningar. Många fler.

Lika många anledningar som det finns att besöka Aostadalen, lika många möjligheter finns det för att upptäcka väl på plats. Med charmiga fjällstugor, flotta spahotell, mindre Bed & Breakfasts och mysiga gårdsboende finns det något för alla oavsett komfort eller budget. Dessutom goda möjligheter att ordna hotellplatser för bussgrupper, det kräver bara litet mer förarbete för att lyckas.

Aostadalen har del i Alplernas högsta berg, Mont Blanc, 4806 meter högt och hela området har en mycket hög genomsnittshöjd, runt 1300 meter, vilket ger betydligt snösäkrare vintrar för vinterturismen. Det finns också många möjligheter till vandring mellan olika fjällstugor, eller snarar alphyttor som till skillnad från dem i fjällen är utrustade med såväl servering som möjligheter att övernatta. Vandraren kan därför vandra med lätt packning vilket är bra eftersom terrängen är krävande.

Den mer äventydlige kan prova på bergsklättring med bergsguide. Men det bjuds också på andra lugnare varianter så som spa-semester, cykelturer eller annat.

FAKTA/Aostadalen

Yta: 3260 kvadratkilometer

Invånare: 126 200 (2017)

Området tillhör en av fem regioner inom Italien som har särskild självständighetsstagus.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

Andlig och lekamlig spis i Valamo kloster

Studenter reser klimatsmart

Framtidens resenärer, studenterna, reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet – och överraskar när det gäller favoritkändis att helst resa tillsammans med.

Barometern: Hemliga resor heta!

Plus

Vill växa på befintlig marknad

Grupp- och bussresor har länge varit viktiga för Viking Line – och så kommer det att fortsätta vara. Rederiet blir också kvar i Östersjön utan planer på etableringar i andra vatten, det fastslår Jan Hanses, vd för rederiet Viking Line.

"Budgeten missgynnar museerna"

Vill rädda flyget med kvot

Nyhetsbrev

Grönlund lyfter bussbranschen

En växande besöksnäring förutsätter hållbara transporter framhåller Svensk Turism – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, lyfter fram bussen som det hållbara alternativet.

Arkiv

Allt fler flygbolagskonkurser

Bond till Volvo

Nordlind till Skansen

2

Fler tågar i Bergslagen

Mellan juni och augusti ökade resandet Tåg i Bergslagen med hela 14 procent, jämfört med fjolåret - en effekt av att allt fler valt att semestra i närområdena.

Norweigian prisas av resenärerna

1

Flygbolag ofta på svarta listan

Ytterst få researrangörer hamnar på Allmänna reklamationsnämndens svarta lista – värre är det med flygbolagen, många struntar i nämndens beslut.

Rekordsommar för Inlandsbanan

För tredje året i rad fortsätter ökningen av resenärer på Inlandsbanan – trenden att ”hemestra” tros ligga bakom.

Franck ny vd för Icehotel

Ingen ersättning till flygstrejksdrabbade

BRA, bättre, bäst?

Flygbolaget BRA är det överlägset punktligaste flygbolaget i världen – detta enligt de siffror bolaget självt sammanställt men som märkligt nog inte syns i den internationella statistiken.

Norrtåg går som tåget

Under juli månad ökade Norrtågs försäljning av enkelbiljetter med 22 procent jämfört med samma period förra året – fler norrlänningar vill resa hållbart, enligt Norrtåg.

Fler nattåg till Berlin

Efterfrågan på fler nattåg till Berlin har ökat och en tågoperatör ser till att leverera till hösten - lägligt eftersom det stundar många event i Berlin under de kommande månaderna.

SAS flyger till Sälen

Stor ökning av Stockholmsturismen

Aostadalen vill lockar fler

Italiens minsta region, Aostadalen, har bra förutsättningar för både sommar- som vinterturism – nu vill dalen locka ännu fler besökare, gärna fler grupper och bussturister.

Matig festival får fler bussar

Under Matfestivalen i Skövde 30-31 augusti förstärker Västtrafik vissa turer med extra bussar – allt för att underlätta för besökarna att ta bussen till och från festivalen.

Roslagen lockade många

Roslagens skärgård i nordöstra Stockholms län lockade många besökare under sommaren - det visar siffrorna när båttrafiken från Norrtälje nu sammanställts.

Swedavia backar

von Seth till SRF

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.157