23948sdkhjf

Skellefteå buss tvingas dra ner

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Skellefteå buss genomför förändringar i kollektivtrafiksystemet som innebär minskad trafik under vissa tider – neddragningen är en följd av att resurserna tryter.

Resursbrist tvingar oss till tillfälliga neddragningar i trafiken. Vi väljer att göra det på helgerna när det blir minst påverkan för våra resenärer. Vi värnar om att upprätthålla skoltrafiken, vardagstrafiken i stadstrafiken och regiontrafiken, säger Skellefteå buss vd Andreas Olofsson.

Det nya kollektivtrafiksystemet i Skellefteå trädde i kraft 19 augusti. Ett system som utökar Skellefteå buss trafikutbud i kommunen och möjliggör för fler att välja kollektivtrafik.

Vi känner en stor grundläggande tilltro till det nya systemet som långsiktigt stärker kollektivtrafikens roll i ett växande Skellefteå. Vi märker redan att många resenärer under den här veckan har valt buss framför andra färdmedel, säger Andreas Olofsson.

I och med att det i närtid har tillkommit ett antal tilläggsbeställningar från Skellefteå kommun jämfört med den ursprungliga planen för det nya kollektivtrafiksystemet, har Skellefteå buss under innevarande vecka fått ställa in vissa turer i stadstrafiken.

De totala beställningarna har ökat i omfattning på kort tid vilket gör att vi i nuläget inte klarar av att leverera beställda volymer. Resursmässigt hinner vi inte omgående växa in den nya, större kostymen med den utökning som krävs av främst chaufförer men även fordon, säger Kristoffer Hedenström, trafikchef på Skellefteå buss.

Skellefteå buss väljer därför att temporärt skala ner trafikutbudet till en hållbar nivå. Ambitionen är att växa ikapp under hösten och att vid årsskiftet kunna gå upp till full volym igen.

Neddragningarna innebär att turerna på helger i stadstrafiken minskar med cirka en tredjedel i det nya trafiksystemet. Trots detta erbjuder vi mer trafik på helgerna nu jämfört med det gamla systemet. Vi gör vårt yttersta för att hantera utmaningarna men kan inte utesluta att det kan bli ytterligare påverkan med tillfälligt inställda turer i stadstrafiken under vardagar. Det gäller att vi skyndar långsamt och säkert. Fastän vi har personalbrist kommer vi aldrig att tumma på chaufförernas kör- och vilotidsregler, säger Kristoffer Hedenström.

Skellefteå kommun och Skellefteå buss samverkar för att fler ska välja buss som ett smidigt och miljömässigt sätt att ta sig till och från arbete, skola och fritidssysselsättningar.

Det är i grunden positivt att kommunen vill göra en så här stor satsning på kollektivtrafik. Hela vår personal ställer upp på ett lösningsorienterat sätt i den tuffa situation som vi befinner oss i för att kunna ta hand om vårt uppdrag så bra som möjligt. Jag är även tacksam för det fina samarbete som vi har med lokala företag i branschen som Arctic Bus och Lestanders Buss som rycker in och hjälper oss som underleverantörer, säger Andreas Olofsson.

Från och med lördag 24 augusti korrigeras helgturerna i stadstrafiken. 

Det är lite rörigt för närvarande, som det ofta blir inledningsvis i nya system, och vi vädjar om resenärernas förståelse. De tryckta tidtabellerna stämmer inte längre för stadstrafiken. För aktuella tidtabeller hänvisar vi till vår hemsida som är responsiv och där det är lätt att ta del av den senaste informationen var du än befinner dig, säger Kristoffer Hedenström.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Thorling vd för ISS Sverige

ISS vann Västtrafiks kontroller

Det blir ISS som tar över driften av Västtrafiks biljettkontroll, i alla fall har de vunnit första ronden – det nya avtalet innebär en kraftig utökning av biljettkontrollen

Plus

Gunnar Schön: "Nyfiken på fler företagsköp"

Sommarens skräll i bussbranschen är utan jämförelse att Transdev tar över A Björks AB - Konkurrensverket gav grönt ljus till affären som parterna formellt avslutade den 3 september och enligt vd Gunnar Schön kan det mycket väl bli fler företagsköp framöver.

Inga självkörande bussar i Borås

Ett år till för Samtrans

Arriva Group nära försäljning

Uppgifter i internationell press gör gällande att Deutsche Bahn säljer Arriva Group – prislappen visar ett mångmiljardbelopp.

Nyhetsbrev

Plus

Många utmaningar för Transdev

Gunnar Schön har varit vd för Transdev sedan 2012 och har dessförinnan en lång bakgrund inom kollektivtrafikbranschen. Han kom till Transdev Sverige efter åtta års utlandstjänst i Frankrike, Tyskland och i Östeuropa.

Arkiv

Regnbågsbussar i Skövde

För att ta ställning för alla människors lika värde, mångfald och tolerans flaggar Västtrafik och Nobina stadsbussarna med regnbågsflaggan under Skövde Pridefestival.

MTR till Fossilfritt Sverige

”Satsa mer på elbussar!”

Sveriges Bussföretag gillar att elbusspremien utökas i årets budget – men konstaterar samtidigt att detta inte är tillräckligt i rådande läge.

Budgeten delvis bra enligt Bil Sweden

Budgeten: ”De stora greppen saknas”

Ska transportsektorn nå ökad hållbarhet krävs större krafttag i den svenska budgeten – dessvärre saknas dessa enligt Transportföretagen som synat budgeten i sömmarna. 

Färre dog i augustitrafiken

Flixbus kör klimatstrejkare

Under två dagar kommer klimatstrejker i Greta Thunbergs anda att genomföras i 29 länder – Flixbus kommer att köra alla som vill delta till de platser där klimatstrejkerna ska genomföras.

Fler Coradia till Danmark

Tågresandet fortsätter öka

Tågresandet fortsätter att öka i Sverige, det gäller såväl antalet resor samt den totala sträcka som resenärerna färdats med järnväg - flera faktorer har bidragit till den positiva utvecklingen.

Fem vann upphandling i Skåne

Silbersky vd för SJ Norge

Rekord i kundnöjdhet

Fler än nio av tio Transdevs resenärer är nöjda – det visar företagets egen kundnöjdhetsmätning som genomfördes under våren i år.

Sjungande bussförare hyllas

Hopp om smidigare regelverk

Nytt bakslag för Hybricon

Bauer vann Bussförar-SM 2019

Denny Bauer är svensk mästare i att köra buss – det stod klart sedan Bussförar-SM 2019 avgjordes på eftermiddagen 9 september.

Tuff konkurrens på Bussförar-SM

Konkurrensen i Bussförar-SM var vara hårdare än någonsin - här är det Robert Johansson, Björks Buss som kämpar i tävlingsmomentet katastrofövning.

Viklund till Trafikanalys

Thermaenius till Keolis

Dahlsten tar över Transportföretagen

Tar över i Göteborg

Jensen till Arriva

Plus

Fem snabba frågor...

Fyrby ny rederichef

Goldmann till Sweco

Raukas vice vd i SJ

Lindahl till Infranord

Litiumöverskott kan sänka batteripriset

Scania klimatstrejkar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.166