23948sdkhjf

Rekordsommar för Inlandsbanan

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

För tredje året i rad fortsätter ökningen av resenärer på Inlandsbanan – trenden att ”hemestra” tros ligga bakom.

Antalet resenärer på Inlandsbanan fortsätter stadigt att öka. Totalt har 14 900 resenärer rest med Inlandsbanan den här sommaren, vilket är en ökning med 18 procent från förra året och över 50 procent fler än 2016. Efter avslutad säsong kan det konstateras att det varit en rekordsommar för tågresande genom Norrlands inland.

Inlandsbanan har också varit ett inslag i många bussresor där gästerna åker en del av banan för att sedan åka hem med bussen igen. Även det en hållbar resa med fossilfri turistbuss.

Det har sålts 17 procent fler Inlandsbanekort än förra sommaren. Inlandsbanekortet är ett tågluffarkort som tilltalar de som vill planera och lägga upp resan själva. Det ger obegränsat resande under 14 dagar och möjlighet till att hoppa på och av tågen som man vill. Paketresan Upptäck Inlandsbanan, som är ett ”baspaket” med få externa inslag och där fokuset helt enkelt är Inlandsbanan har varit väldigt populär. Även Taste of Lapland ökar kraftigt, där mat och den samiska kulturen är i fokus.

– Trenden att ”hemestra” har fått fler att vilja upptäcka vårt exotiska inland och allt vad det har att erbjuda. En önskan att minska sitt klimatavtryck tror jag också är en bidragande orsak till att fler vill resa med oss. Eftersom våra tankanläggningar för förnyelsebart bränsle, HVO, nu kommit på plats och våra persontåg kan drivas helt fossilfritt gör att resan på Inlandsbanan blir ännu mer attraktiv ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Peter Ekholm, vd på Inlandsbanan.

Inom kort öppnar bokningen till vinterns trafik på Inlandsbanan, Snötåget som går mellan Östersund och Mora en tur dagligen i vardera riktningen. 

FAKTA/Inlandsbanan

  • Ägs av svenska staten

  • Förvaltas av Inlandsbanan AB

  • Utgör 11 procent av Sveriges järnvägsinfrastruktur

  • Är oelektrifierad

Håll dig uppdaterad med RT-Forum

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156