23948sdkhjf

Bond till Volvo

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

27 september bjuder Volvo Museum in till galakväll för visning av succéfilmen Black Light – Den sista riktiga Bondfilmen.

Bakom projektet med den helsvenska Bond-filmen står två James Bond-fantaster från Småland som aldrig tidigare hade producerat film. Ganska fantastiskt bara det!

Filmen har blivit mycket större än vi någonsin hade kunnat föreställa oss. Nu ser vi fram emot en väldigt rolig kväll på Volvo Museum, säger Mats-Ola Pålsson, upphovsmakare och regissör.

I samband med Världens barn insamlingsvecka bjuder Volvo Museum in till galakväll med filmvisning den 27 september, där alla intäkter går direkt till Radiohjälpens insamling för Världens Barn. Filmen handlar om James Bond, men det är varken Sean Connery eller Pierce Brosnan som spelar den brittiske spionen, utan en svensk Landskrona-bo med skröpliga knän. Bakom det hyllade filmprojektet står Mats-Ola Pålsson och Lars Gahlin från Strömsnäsbruk, som berättar att det var en besvikelse som födde idén.

Varje år sedan 1987 hade barndomsvännerna träffats för att se och diskutera en Bond-film. Men efter filmvisningen 2011 var de frustrerade. Filmen för året, Quantum of Solace, liknande vilken actionfilm som helst. Borta var humorn och den klassiska gentlemanna-manéret. Trots avsaknad av budget och tidigare erfarenhet av filminspelning bestämde sig vännerna för att spela in en egen, riktig, Bondfilm i de småländska skogarna.

– Innan dess hade jag knappt spelat in mina barn på mobilen ens. Men vi lärde oss under tiden och till slut blev det riktigt bra långfilm. Ingen av de som är med har skådespelarbakgrunder, men flera är riktigt vassa. Vår James Bond är fantastisk, men har lite problem med knäna, så vi fick ha en stuntman för scener där han åkte vattenskidor eller klättrade i stegar, säger Mats-Ola Pålsson.

Sex år senare, i maj 2017, var det premiär i Folkets hus i Strömsnäsbruk för Black Light – Den sista riktiga Bondfilmen. Tanken var att den bara skulle visas fyra gånger för de som hade varit inblandade i projektet, men när Mats och Lars kom till premiären väntade över tusen personer. Efter 22 visningar i Strömsnäsbruk, en ort med drygt 2400 invånare, började de få förfrågningar från andra delar av Sverige. Nu har de visat filmen över hela landet i drygt två år och spelat in över 1,5 miljoner kronor.

Eftersom ambitionen aldrig har varit att tjäna pengar har intäkterna från biljettförsäljningen oavkortat gått till Världens Barn.Innan varje filmvisning håller upphovsmakarna ett föredrag där de berättar om projektet. Till Volvo Museum kommer också huvudrollsinnehavaren, Anders Cöster, från Landskrona och Bond-bilen, passande nog en Volvo P1800.

– Vi tänkte göra något lite extra hos Volvo. Det blir ju galakväll med smoking och balklänningar och vi tänkte göra något speciellt av föredraget innan filmvisningen. Tydligen är hälften av biljetterna redan sålda. Det kommer att bli en otroligt rolig kväll, säger Lars Gahlin.

Fotnot. Biljett till kvällen kostar 100 kronor, vilket oavkortat går till Världens Barn.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Lyxflyg från Sverige

För svenskar som har drömt om att resa i Emirates First Class direkt från Stockholm är det nu extra tillgängligt under en tidsbegränsad kampanj - men snart stängs bokningsmöjligheten.

Höstlov med Flixbus

Nyhetsbrev

Karlsson till Merresor

Arkiv

Tallink tar Burger King till Baltikum

Nu ska hela resan klimatdeklareras

Regeringen vill införa obligatoriskt klimatdeklaration för alla långdistansresor – branschen ger i princip tummen upp för tanken men Sveriges Bussföretag varnar för otydlighet.

Luttamaguzi årets miljöinnovatör

Okända resmål lockar

Stugby blir elproducent

Rustar kryssarna för miljarder

Resebranschen i snabb förändring

Flygbolag och reseföretag går i konkurs, undergången nära – eller är det i själva verket så att företagen inte hängt med i utvecklingen? Big Travel uppger att de har svaren!

Dansk attack mot utländska bussbolag

Nattåg till fjällen

Laggar till Grönklitt

Snart flyger fler igen

Redan nästa år kommer flyget att öka igen efter en lång tids kräftgång – det framgår av Transportstyrelsens prognos som sträcker sig till 2025.

Flyg och hundspann till skidbacken

Turkiet höstfavorit

Vings ägare i konkurs

Brittiska resegiganten Thomas Cook har gått i konkurs och drar med sig Ving i fallet - drygt 5600 svenska resenärer drabbades.

Plus

Andlig och lekamlig spis i Valamo kloster

Studenter reser klimatsmart

Framtidens resenärer, studenterna, reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet – och överraskar när det gäller favoritkändis att helst resa tillsammans med.

Barometern: Hemliga resor heta!

Bond till Volvo

Nordlind till Skansen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.208