23948sdkhjf

Grönlund lyfter bussbranschen

En växande besöksnäring förutsätter hållbara transporter framhåller Svensk Turism – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, lyfter fram bussen som det hållbara alternativet.

Om Sverige ska vara det mest hållbara besöksnäringslandet behövs en gemensam agenda. Det är utgångspunkten när Svensk Turism i en serie Think tanks bjuder in företrädare för olika sektorer inom besöksnäringen.

I en film berättar Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund om bussbranschens framgångsrika arbete som resulterat i att över 80 procent av alla bussar idag kör fossilfritt och förnyelsebart. Samtidigt pekar hon på de utmaningar man står inför när det gäller exempelvis tillgången på biodrivmedel och utbyggnaden av elektricitet till bland annat bussar. Hon talar också om betydelsen av att besöksmål och destinationer förstår vikten av att skapa möjligheter för vila och parkering för att bussar och förare ska kunna köra enligt kör- och vilotider med mera.

För att se filmen, klicka HÄR! Och gå till klippet med rubriken ”Visit the future: Hållbara transporter”.

Fredrik Kämpfe, branschchef Svenska Flygbranschen inom Transportföretagen och Svenskt Näringsliv samt Susanne Norman från Swedavia Airports, berättar i filmen om var flyget befinner sig idag och vart man är på väg. 

Marcus Risberg från Passagerarrederierna gav konkreta exempel, exempelvis att Tallink Grupp (Tallink och Silja Line) mellan 2009 och 2018 har minskat med 44,7 procent och att Co2 utsläppen under samma period minskat med 44,5 procent per passagerare.

Anna Hag, verksamhetsansvarig Svensk Turism, avslutar med att säga att besöksnäringen aldrig kommer kunna växa utan transporter. Dessa Think tanks ska, när alla genomförts, bilda ett underlag för den samlade näringens inspel till regeringens aviserade arbete med en kommande nationell Besöksnäringsstrategi.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109