23948sdkhjf

Grönlund lyfter bussbranschen

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

En växande besöksnäring förutsätter hållbara transporter framhåller Svensk Turism – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, lyfter fram bussen som det hållbara alternativet.

Om Sverige ska vara det mest hållbara besöksnäringslandet behövs en gemensam agenda. Det är utgångspunkten när Svensk Turism i en serie Think tanks bjuder in företrädare för olika sektorer inom besöksnäringen.

I en film berättar Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund om bussbranschens framgångsrika arbete som resulterat i att över 80 procent av alla bussar idag kör fossilfritt och förnyelsebart. Samtidigt pekar hon på de utmaningar man står inför när det gäller exempelvis tillgången på biodrivmedel och utbyggnaden av elektricitet till bland annat bussar. Hon talar också om betydelsen av att besöksmål och destinationer förstår vikten av att skapa möjligheter för vila och parkering för att bussar och förare ska kunna köra enligt kör- och vilotider med mera.

För att se filmen, klicka HÄR! Och gå till klippet med rubriken ”Visit the future: Hållbara transporter”.

Fredrik Kämpfe, branschchef Svenska Flygbranschen inom Transportföretagen och Svenskt Näringsliv samt Susanne Norman från Swedavia Airports, berättar i filmen om var flyget befinner sig idag och vart man är på väg. 

Marcus Risberg från Passagerarrederierna gav konkreta exempel, exempelvis att Tallink Grupp (Tallink och Silja Line) mellan 2009 och 2018 har minskat med 44,7 procent och att Co2 utsläppen under samma period minskat med 44,5 procent per passagerare.

Anna Hag, verksamhetsansvarig Svensk Turism, avslutar med att säga att besöksnäringen aldrig kommer kunna växa utan transporter. Dessa Think tanks ska, när alla genomförts, bilda ett underlag för den samlade näringens inspel till regeringens aviserade arbete med en kommande nationell Besöksnäringsstrategi.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Busstorget till Bålsta!

1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Lyxflyg från Sverige

För svenskar som har drömt om att resa i Emirates First Class direkt från Stockholm är det nu extra tillgängligt under en tidsbegränsad kampanj - men snart stängs bokningsmöjligheten.

Nyhetsbrev

Höstlov med Flixbus

Arkiv

Karlsson till Merresor

Tallink tar Burger King till Baltikum

Nu ska hela resan klimatdeklareras

Regeringen vill införa obligatoriskt klimatdeklaration för alla långdistansresor – branschen ger i princip tummen upp för tanken men Sveriges Bussföretag varnar för otydlighet.

Luttamaguzi årets miljöinnovatör

Okända resmål lockar

Stugby blir elproducent

Rustar kryssarna för miljarder

Resebranschen i snabb förändring

Flygbolag och reseföretag går i konkurs, undergången nära – eller är det i själva verket så att företagen inte hängt med i utvecklingen? Big Travel uppger att de har svaren!

Dansk attack mot utländska bussbolag

Nattåg till fjällen

Laggar till Grönklitt

Snart flyger fler igen

Redan nästa år kommer flyget att öka igen efter en lång tids kräftgång – det framgår av Transportstyrelsens prognos som sträcker sig till 2025.

Flyg och hundspann till skidbacken

Turkiet höstfavorit

Vings ägare i konkurs

Brittiska resegiganten Thomas Cook har gått i konkurs och drar med sig Ving i fallet - drygt 5600 svenska resenärer drabbades.

Plus

Andlig och lekamlig spis i Valamo kloster

Studenter reser klimatsmart

Framtidens resenärer, studenterna, reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet – och överraskar när det gäller favoritkändis att helst resa tillsammans med.

Bond till Volvo

Nordlind till Skansen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.365