23948sdkhjf

"Budgeten missgynnar museerna"

Statliga museer får pengar i hösten budget – men en bredare satsning på museer saknas enligt organisationen Sverige Museer.

Regeringen tillför medel till flera statliga museer, men en bredare satsning på museer saknas i budgetpropositionen som presenterades på onsdagen. Sveriges Museer ser hur vården av museernas föremål och historiska byggnader hotas runt om i landet på grund av bristande resurser. Museerna är en viktig del också av besöksnäringen i Sverige, grupp- och bussresenärer står för en betydande andel av alla besökarna.

− Vi vet att museer runt om i landet får ta stryk när prioriteringar ska göras i budgetarna. Det är en oroväckande utveckling, säger Maria Jansén ordförande för Sveriges Museer.

En tredjedel av de regionala museerna behöver skära ner på personalen i närtid. Det visar en medlemsenkät gjord av Länsmuseernas samarbetsråd. Enkäten bekräftar en trend som redan Myndigheten för Kulturanalys rapporterat om i våras, att museer runt om i landet under flera år minskat antalet årsarbetskrafter. Förutom uppsägningar riskerar museernas samlingar av föremål och historiska byggnader att inte få den vård och det skydd som krävs. På sikt hotas museernas oberoende och viktiga samhällsuppdrag. Drygt 26 miljoner museibesök om året gör svenskarna till ett av världens mest museibesökande folk. I dagsläget genererar museerna värden både för de som bor på en plats och för besöksnäringen.

− Sverige är ett av världens bästa museiländer, men huvudmännen kan inte luta sig tillbaka utan måste investera för framtiden så att museerna kan leva upp till den nya Museilagen, säger Maria Jansén.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094