23948sdkhjf

Barometern: Hemliga resor heta!

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Resforum publicerar varje kvartal Resebarometern - i nr 3 som är ute nu tas trenden med "hemliga resor" upp, något som sägs förstärka reseupplevelsen betydligt.

Alla som prenumererar kan gå in på e-tidningen och läsa om vad som är rtedndigt just nu. Ett tänkbart hemligt mål kan vara Kvarnrestaurangen på bilden, men var finns den? 

Läs hela Barometern på sidan 16 i e-tidningen HÄR! (gäller endast prenumeranter)

I tidningen gavs inget svar men som utlovas kommer här lösningen på gåtan för alla prenumeranter som funderat. Säkert har vissa redan gissat rätt medan andra bara anat att kvarnen finns i ett närbeläget grannland i öster, nämligen i Estland!

Restaurangen finnns i staden Kuresaare på Estlands största ö Ösel, eller Saaremaa som ön egenligen heter vilket ordagrant betyder Öland. Den är dock på vippen nästan lika stor som Gotland. Kvarnen är ett unikt matstopp i centrum av öns enda stad, Kuresaare och har varit restaurang ända sedan 1899 under namnet Saaremaa Veski. Restaurangen var öppen under hela den sovjetiska tiden men förde en tynande tillvaro eftersom det var få som kunde turista på Ösel då, inte ens fastlandsboende från Sovjetrepubliken Estland kunde resa dit utan speciellt tillstånd.

När så alla murar föll så dröjde det en tid innan kvarnen så att säga fick vind i seglen. Vid ett besök 1993 då det var fritt fram att resa runt även på Estlands öar, måste den besökande förbeställa sitt besök i god tid för att kunna komma dit på en bit mat och dryck, men menyn var minst stagt begränsad. En sorts öl och få maträtter stod då på menyn.

I dag dignar borden av lokalt producerad mat och dryck, såväl mikrobryggaröl, hustets äppelvin samt lokala snapsar. Vilt från ön serveras liksom fisk från havet omkring. Sommartid finns servering i trädgården och inne i kvarnen finns flera våningar att kalasa i när vädret är kulet. Det bjuds också på en hel del uppträdande med både estnisk folklore och modernare husband samt ett minimuseum som visar hur kvarnen används på den tid den malde säd - det var nämligen en dubbelkvarn som kunde mala två kvaliteter samtidigt.

Ett besök på Saarema Veski kan därför rekommenderas för såväl hemliga som andra resor till de estniska öarna.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Fixar julklappar av bussbiljetter

Ras för novemberflyget

Vikingaland turismprisade

Tåg till Dalafjällen

Norwegian säljer dotterbolag

Ryanair lämnar Skavsta

Nyhetsbrev

Spännande smaksensation

I dagarna lanserade Brutal Brewing ett nytt öl i begränsad upplaga.

Arkiv

Besöksnäringen och turistbussen

Alkoholfri succé

Bästa julölet korat

Nio av tio julresor sålda

Svenskarna fortsätter att flyga och fara över jul och nyår, det visar försäljningssiffrorna från en av de stora researrangörerna.

Högtryck i jultrafiken

Masurien – okänd pärla i Centraleuropa

Masurien är en spännande destination i Sveriges närhet och perfekt för bussresan – Lundwall Travel slår ett slag för det tämligen okända sjölandskapet i nordöstra Polen.

Plus

Fem snabba frågor…

Plus

Från småföretag - till branschens gigant

Rolfs Flyg & Buss är gruppreseföretaget som gjort en egen hisnande resa – från den lilla resebyrån på Hisingen till ett jätteföretag som väntas omsätta en miljard kronor nästa år. Arkitekten bakom den makalösa tillväxten är Emanuel Karlsson, vd sedan 2006.

Portugal vann igen

Ny rapport till flygets försvar

Flyget behövs för svensk besöksnäring enligt en ny rapport.

Norwegian avvecklar allt långdistansflyg från Stockholm

Hamnsamarbete för miljön i Norden

Arlandabanan 20 år

Kungen och drottningen invigde Arlandabanan i november 1999 - Sveriges första privata snabbtågsprojekt firar därmed 20 år i dagarna.

Viking Line till Visby och Bornholm

Birka Cruises till Berlin

Tre miljoner till besöksnäringen

Andersson lämnar Birka Cruises

Kryssarrederiet Birca Cruises vd Satu Andersson lämnar sin post efter sex år – jakten på en ny vd inleds omedelbart.

Schram till Norwegian

Ferry till Furuvik

SJ storsatsar på VR

Fritzsons tågmat

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126