23948sdkhjf

Barometern: Hemliga resor heta!

Resforum publicerar varje kvartal Resebarometern - i nr 3 som är ute nu tas trenden med "hemliga resor" upp, något som sägs förstärka reseupplevelsen betydligt.

Alla som prenumererar kan gå in på e-tidningen och läsa om vad som är rtedndigt just nu. Ett tänkbart hemligt mål kan vara Kvarnrestaurangen på bilden, men var finns den? 

Läs hela Barometern på sidan 16 i e-tidningen HÄR! (gäller endast prenumeranter)

I tidningen gavs inget svar men som utlovas kommer här lösningen på gåtan för alla prenumeranter som funderat. Säkert har vissa redan gissat rätt medan andra bara anat att kvarnen finns i ett närbeläget grannland i öster, nämligen i Estland!

Restaurangen finnns i staden Kuresaare på Estlands största ö Ösel, eller Saaremaa som ön egenligen heter vilket ordagrant betyder Öland. Den är dock på vippen nästan lika stor som Gotland. Kvarnen är ett unikt matstopp i centrum av öns enda stad, Kuresaare och har varit restaurang ända sedan 1899 under namnet Saaremaa Veski. Restaurangen var öppen under hela den sovjetiska tiden men förde en tynande tillvaro eftersom det var få som kunde turista på Ösel då, inte ens fastlandsboende från Sovjetrepubliken Estland kunde resa dit utan speciellt tillstånd.

När så alla murar föll så dröjde det en tid innan kvarnen så att säga fick vind i seglen. Vid ett besök 1993 då det var fritt fram att resa runt även på Estlands öar, måste den besökande förbeställa sitt besök i god tid för att kunna komma dit på en bit mat och dryck, men menyn var minst stagt begränsad. En sorts öl och få maträtter stod då på menyn.

I dag dignar borden av lokalt producerad mat och dryck, såväl mikrobryggaröl, hustets äppelvin samt lokala snapsar. Vilt från ön serveras liksom fisk från havet omkring. Sommartid finns servering i trädgården och inne i kvarnen finns flera våningar att kalasa i när vädret är kulet. Det bjuds också på en hel del uppträdande med både estnisk folklore och modernare husband samt ett minimuseum som visar hur kvarnen används på den tid den malde säd - det var nämligen en dubbelkvarn som kunde mala två kvaliteter samtidigt.

Ett besök på Saarema Veski kan därför rekommenderas för såväl hemliga som andra resor till de estniska öarna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093