23948sdkhjf

Barometern: Hemliga resor heta!

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Resforum publicerar varje kvartal Resebarometern - i nr 3 som är ute nu tas trenden med "hemliga resor" upp, något som sägs förstärka reseupplevelsen betydligt.

Alla som prenumererar kan gå in på e-tidningen och läsa om vad som är rtedndigt just nu. Ett tänkbart hemligt mål kan vara Kvarnrestaurangen på bilden, men var finns den? 

Läs hela Barometern på sidan 16 i e-tidningen HÄR! (gäller endast prenumeranter)

I tidningen gavs inget svar men som utlovas kommer här lösningen på gåtan för alla prenumeranter som funderat. Säkert har vissa redan gissat rätt medan andra bara anat att kvarnen finns i ett närbeläget grannland i öster, nämligen i Estland!

Restaurangen finnns i staden Kuresaare på Estlands största ö Ösel, eller Saaremaa som ön egenligen heter vilket ordagrant betyder Öland. Den är dock på vippen nästan lika stor som Gotland. Kvarnen är ett unikt matstopp i centrum av öns enda stad, Kuresaare och har varit restaurang ända sedan 1899 under namnet Saaremaa Veski. Restaurangen var öppen under hela den sovjetiska tiden men förde en tynande tillvaro eftersom det var få som kunde turista på Ösel då, inte ens fastlandsboende från Sovjetrepubliken Estland kunde resa dit utan speciellt tillstånd.

När så alla murar föll så dröjde det en tid innan kvarnen så att säga fick vind i seglen. Vid ett besök 1993 då det var fritt fram att resa runt även på Estlands öar, måste den besökande förbeställa sitt besök i god tid för att kunna komma dit på en bit mat och dryck, men menyn var minst stagt begränsad. En sorts öl och få maträtter stod då på menyn.

I dag dignar borden av lokalt producerad mat och dryck, såväl mikrobryggaröl, hustets äppelvin samt lokala snapsar. Vilt från ön serveras liksom fisk från havet omkring. Sommartid finns servering i trädgården och inne i kvarnen finns flera våningar att kalasa i när vädret är kulet. Det bjuds också på en hel del uppträdande med både estnisk folklore och modernare husband samt ett minimuseum som visar hur kvarnen används på den tid den malde säd - det var nämligen en dubbelkvarn som kunde mala två kvaliteter samtidigt.

Ett besök på Saarema Veski kan därför rekommenderas för såväl hemliga som andra resor till de estniska öarna.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Busstorget till Bålsta!

1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Lyxflyg från Sverige

För svenskar som har drömt om att resa i Emirates First Class direkt från Stockholm är det nu extra tillgängligt under en tidsbegränsad kampanj - men snart stängs bokningsmöjligheten.

Nyhetsbrev

Höstlov med Flixbus

Arkiv

Karlsson till Merresor

Tallink tar Burger King till Baltikum

Nu ska hela resan klimatdeklareras

Regeringen vill införa obligatoriskt klimatdeklaration för alla långdistansresor – branschen ger i princip tummen upp för tanken men Sveriges Bussföretag varnar för otydlighet.

Luttamaguzi årets miljöinnovatör

Okända resmål lockar

Stugby blir elproducent

Rustar kryssarna för miljarder

Resebranschen i snabb förändring

Flygbolag och reseföretag går i konkurs, undergången nära – eller är det i själva verket så att företagen inte hängt med i utvecklingen? Big Travel uppger att de har svaren!

Dansk attack mot utländska bussbolag

Nattåg till fjällen

Laggar till Grönklitt

Snart flyger fler igen

Redan nästa år kommer flyget att öka igen efter en lång tids kräftgång – det framgår av Transportstyrelsens prognos som sträcker sig till 2025.

Flyg och hundspann till skidbacken

Turkiet höstfavorit

Vings ägare i konkurs

Brittiska resegiganten Thomas Cook har gått i konkurs och drar med sig Ving i fallet - drygt 5600 svenska resenärer drabbades.

Plus

Andlig och lekamlig spis i Valamo kloster

Studenter reser klimatsmart

Framtidens resenärer, studenterna, reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet – och överraskar när det gäller favoritkändis att helst resa tillsammans med.

Bond till Volvo

Nordlind till Skansen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.128