23948sdkhjf

Vings ägare i konkurs

Brittiska resegiganten Thomas Cook har gått i konkurs och drar med sig Ving i fallet - drygt 5600 svenska resenärer drabbades.

Att Thomas Cook skulle gå i konkurs har under en tid varit tämligen välkänt. Det fattades 2,1 miljarder kronor som skullle ha behövt få in omöjöligt snabbt för att undvika katastrofen. Snart växte skulden till 11 miljarder kronor, pengar som alltså inte gick att hämta in och därmed var konkursen ett faktum under natten till måndag 23 september. 

Det gigantiska resebolaget Thomas Cook äger förutom flygbolaget Thomas Cook även reseföretagen Ving, Tjäreborg och Globetrotter. Alla deras resenärer är nu strandsatta, antingen har de inte kommit iväg eller också är det osäkert om hur de ska ta sig hem - och när. För Sveriges del handlar det om drygt 5 600 resenärer som drabbas, men globalt ofattbara 600 000 resenärer vilket gör konkursen till en av de allra största inom resebranschen någonsin.

Däremot träder den EU-baserade Paketreselagen in och räddar alla drabbare resenärer ekonomiskt. Men den krossade semesterdrömmen är inte lätt att laga. 

Alla Vings resenärer drabbas dock inte lika: Även om de flesta reser med Thomas Cook Air så gör inte alla det. På resehandlingen/biljetten ska det framgå vilket flygbolag som ska sköta transporten till resemålet, om det där står exempelvis Norweigian, SAS eller annat flygbolag som fortfarande har luft under vingarna finns det hopp om en resa trots konkursen. Det kräver dock fotartbete av resenärerna själva att eventuellt ordna sin resa, och kanske är det helt onödigt eftersom arrangören Ving nu lyckats med konststycket att få loss det Nordiska bolaget ur konkorsen.

Ving i Norden har nämligen gått betydligt bättre än moderbolaget i sin helhet, men de dras ändå med i ägarbolagets fall ett par dagar. Den globala koncernen Thomas Cook uppges av analytiker länge rört sig för långsamt och inte hängt med i digitaliseringen bland annat. 

Enligt senaste uppgifterna har nu den nordiska företagsledningen för Ving och Thomas Cook Air Nordic lyckat bryta sig loss från det konkursade moderbolaget eftresom dotterbolagen sedan flera år varit egna juridiska enheter. Därför kommer alla nordiska resenärer att kunna flyga på sina resor med en försening på bara något dygn. 24 september kom alla resenärer som bokat med Ving iväg som planerat men enligt uppgifter i media har långt ifrån alla som är strandade utomlands inte fått någon information om när de kan åka hem.

Rt-forum återkommer när mer information blir tillgänglig. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093