23948sdkhjf

Vings ägare i konkurs

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Brittiska resegiganten Thomas Cook har gått i konkurs och drar med sig Ving i fallet - drygt 5600 svenska resenärer drabbades.

Att Thomas Cook skulle gå i konkurs har under en tid varit tämligen välkänt. Det fattades 2,1 miljarder kronor som skullle ha behövt få in omöjöligt snabbt för att undvika katastrofen. Snart växte skulden till 11 miljarder kronor, pengar som alltså inte gick att hämta in och därmed var konkursen ett faktum under natten till måndag 23 september. 

Det gigantiska resebolaget Thomas Cook äger förutom flygbolaget Thomas Cook även reseföretagen Ving, Tjäreborg och Globetrotter. Alla deras resenärer är nu strandsatta, antingen har de inte kommit iväg eller också är det osäkert om hur de ska ta sig hem - och när. För Sveriges del handlar det om drygt 5 600 resenärer som drabbas, men globalt ofattbara 600 000 resenärer vilket gör konkursen till en av de allra största inom resebranschen någonsin.

Däremot träder den EU-baserade Paketreselagen in och räddar alla drabbare resenärer ekonomiskt. Men den krossade semesterdrömmen är inte lätt att laga. 

Alla Vings resenärer drabbas dock inte lika: Även om de flesta reser med Thomas Cook Air så gör inte alla det. På resehandlingen/biljetten ska det framgå vilket flygbolag som ska sköta transporten till resemålet, om det där står exempelvis Norweigian, SAS eller annat flygbolag som fortfarande har luft under vingarna finns det hopp om en resa trots konkursen. Det kräver dock fotartbete av resenärerna själva att eventuellt ordna sin resa, och kanske är det helt onödigt eftersom arrangören Ving nu lyckats med konststycket att få loss det Nordiska bolaget ur konkorsen.

Ving i Norden har nämligen gått betydligt bättre än moderbolaget i sin helhet, men de dras ändå med i ägarbolagets fall ett par dagar. Den globala koncernen Thomas Cook uppges av analytiker länge rört sig för långsamt och inte hängt med i digitaliseringen bland annat. 

Enligt senaste uppgifterna har nu den nordiska företagsledningen för Ving och Thomas Cook Air Nordic lyckat bryta sig loss från det konkursade moderbolaget eftresom dotterbolagen sedan flera år varit egna juridiska enheter. Därför kommer alla nordiska resenärer att kunna flyga på sina resor med en försening på bara något dygn. 24 september kom alla resenärer som bokat med Ving iväg som planerat men enligt uppgifter i media har långt ifrån alla som är strandade utomlands inte fått någon information om när de kan åka hem.

Rt-forum återkommer när mer information blir tillgänglig. 

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Busstorget till Bålsta!

1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Lyxflyg från Sverige

För svenskar som har drömt om att resa i Emirates First Class direkt från Stockholm är det nu extra tillgängligt under en tidsbegränsad kampanj - men snart stängs bokningsmöjligheten.

Nyhetsbrev

Höstlov med Flixbus

Arkiv

Karlsson till Merresor

Tallink tar Burger King till Baltikum

Nu ska hela resan klimatdeklareras

Regeringen vill införa obligatoriskt klimatdeklaration för alla långdistansresor – branschen ger i princip tummen upp för tanken men Sveriges Bussföretag varnar för otydlighet.

Luttamaguzi årets miljöinnovatör

Okända resmål lockar

Stugby blir elproducent

Rustar kryssarna för miljarder

Resebranschen i snabb förändring

Flygbolag och reseföretag går i konkurs, undergången nära – eller är det i själva verket så att företagen inte hängt med i utvecklingen? Big Travel uppger att de har svaren!

Dansk attack mot utländska bussbolag

Nattåg till fjällen

Laggar till Grönklitt

Snart flyger fler igen

Redan nästa år kommer flyget att öka igen efter en lång tids kräftgång – det framgår av Transportstyrelsens prognos som sträcker sig till 2025.

Flyg och hundspann till skidbacken

Turkiet höstfavorit

Vings ägare i konkurs

Brittiska resegiganten Thomas Cook har gått i konkurs och drar med sig Ving i fallet - drygt 5600 svenska resenärer drabbades.

Plus

Andlig och lekamlig spis i Valamo kloster

Studenter reser klimatsmart

Framtidens resenärer, studenterna, reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet – och överraskar när det gäller favoritkändis att helst resa tillsammans med.

Bond till Volvo

Nordlind till Skansen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15