23948sdkhjf

Vings ägare i konkurs

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Brittiska resegiganten Thomas Cook har gått i konkurs och drar med sig Ving i fallet - drygt 5600 svenska resenärer drabbades.

Att Thomas Cook skulle gå i konkurs har under en tid varit tämligen välkänt. Det fattades 2,1 miljarder kronor som skullle ha behövt få in omöjöligt snabbt för att undvika katastrofen. Snart växte skulden till 11 miljarder kronor, pengar som alltså inte gick att hämta in och därmed var konkursen ett faktum under natten till måndag 23 september. 

Det gigantiska resebolaget Thomas Cook äger förutom flygbolaget Thomas Cook även reseföretagen Ving, Tjäreborg och Globetrotter. Alla deras resenärer är nu strandsatta, antingen har de inte kommit iväg eller också är det osäkert om hur de ska ta sig hem - och när. För Sveriges del handlar det om drygt 5 600 resenärer som drabbas, men globalt ofattbara 600 000 resenärer vilket gör konkursen till en av de allra största inom resebranschen någonsin.

Däremot träder den EU-baserade Paketreselagen in och räddar alla drabbare resenärer ekonomiskt. Men den krossade semesterdrömmen är inte lätt att laga. 

Alla Vings resenärer drabbas dock inte lika: Även om de flesta reser med Thomas Cook Air så gör inte alla det. På resehandlingen/biljetten ska det framgå vilket flygbolag som ska sköta transporten till resemålet, om det där står exempelvis Norweigian, SAS eller annat flygbolag som fortfarande har luft under vingarna finns det hopp om en resa trots konkursen. Det kräver dock fotartbete av resenärerna själva att eventuellt ordna sin resa, och kanske är det helt onödigt eftersom arrangören Ving nu lyckats med konststycket att få loss det Nordiska bolaget ur konkorsen.

Ving i Norden har nämligen gått betydligt bättre än moderbolaget i sin helhet, men de dras ändå med i ägarbolagets fall ett par dagar. Den globala koncernen Thomas Cook uppges av analytiker länge rört sig för långsamt och inte hängt med i digitaliseringen bland annat. 

Enligt senaste uppgifterna har nu den nordiska företagsledningen för Ving och Thomas Cook Air Nordic lyckat bryta sig loss från det konkursade moderbolaget eftresom dotterbolagen sedan flera år varit egna juridiska enheter. Därför kommer alla nordiska resenärer att kunna flyga på sina resor med en försening på bara något dygn. 24 september kom alla resenärer som bokat med Ving iväg som planerat men enligt uppgifter i media har långt ifrån alla som är strandade utomlands inte fått någon information om när de kan åka hem.

Rt-forum återkommer när mer information blir tillgänglig. 

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Fixar julklappar av bussbiljetter

Ras för novemberflyget

Vikingaland turismprisade

Tåg till Dalafjällen

Norwegian säljer dotterbolag

Ryanair lämnar Skavsta

Nyhetsbrev

Spännande smaksensation

I dagarna lanserade Brutal Brewing ett nytt öl i begränsad upplaga.

Arkiv

Besöksnäringen och turistbussen

Alkoholfri succé

Bästa julölet korat

Nio av tio julresor sålda

Svenskarna fortsätter att flyga och fara över jul och nyår, det visar försäljningssiffrorna från en av de stora researrangörerna.

Högtryck i jultrafiken

Masurien – okänd pärla i Centraleuropa

Masurien är en spännande destination i Sveriges närhet och perfekt för bussresan – Lundwall Travel slår ett slag för det tämligen okända sjölandskapet i nordöstra Polen.

Plus

Fem snabba frågor…

Plus

Från småföretag - till branschens gigant

Rolfs Flyg & Buss är gruppreseföretaget som gjort en egen hisnande resa – från den lilla resebyrån på Hisingen till ett jätteföretag som väntas omsätta en miljard kronor nästa år. Arkitekten bakom den makalösa tillväxten är Emanuel Karlsson, vd sedan 2006.

Portugal vann igen

Ny rapport till flygets försvar

Flyget behövs för svensk besöksnäring enligt en ny rapport.

Norwegian avvecklar allt långdistansflyg från Stockholm

Hamnsamarbete för miljön i Norden

Arlandabanan 20 år

Kungen och drottningen invigde Arlandabanan i november 1999 - Sveriges första privata snabbtågsprojekt firar därmed 20 år i dagarna.

Viking Line till Visby och Bornholm

Birka Cruises till Berlin

Tre miljoner till besöksnäringen

Andersson lämnar Birka Cruises

Kryssarrederiet Birca Cruises vd Satu Andersson lämnar sin post efter sex år – jakten på en ny vd inleds omedelbart.

Schram till Norwegian

Ferry till Furuvik

SJ storsatsar på VR

Fritzsons tågmat

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146