23948sdkhjf

Resebranschen i snabb förändring

Flygbolag och reseföretag går i konkurs, undergången nära – eller är det i själva verket så att företagen inte hängt med i utvecklingen? Big Travel uppger att de har svaren!

Nyligen gick en av resebranschens verkliga giganter i konkurs: Thomas Cook fick kasta in handduken efter 178 års verksamhet. Många av charter- och lågprisflygbolagen har också fått ge upp i den mördande konkurrensen. Även mindre gruppresearrangörer har haft det tungt.

En bransch i förändring – resebolagen tvingas möta resenärernas nya kravlista. Katastrofbesked och dystra försäljningssiffror – är resebranschen på väg utför?

Inte alls! Så länge resebolagen svarar på kundernas önskemål kan vi tillsammans hitta nya och spännande resvägar, säger Stig Sjöblom, vd på Big Travel.

Svenska resenärer efterfrågar fler klimatsmarta alternativ under sina semesterresor. Ny statistik från Big Travel visar att tågresor till Danmark och Hamburg samt Medelhavskryssningar från Barcelona och Venedig slagit bokningsrekord under sommaren 2019. Istället för att ta flyget till semestern valde 41 procent av Big Travels resenärer att resa med tåg eller båt.

Vi ser en ökad efterfrågan på destinationer i Europa som man enkelt kan ta sig till utan att flyga, säger Stig Sjöblom.

Reseindustrin står inför en tydlig förändring på grund av pågående miljödebatt. Allt fler reseföretag väljer att inkludera klimatkompensation i sina flygresor - vilket även Big Travel gör - men Stig Sjöblom menar att det handlar om fler åtgärder än så:

Det gäller att möta resenärernas behov hela vägen, från flera alternativ av färdmedel till krav på hotell och andra underleverantörer. Vi vill på ett ansvarsfullt sätt kunna erbjuda reseintresserade människor ett bredare utbud, oavsett om det gäller charter eller mer nischat resande. 

Vilka resmål var populärast hos er under sommaren?

Resor till Danmark och medelhavskryssningar. Jag tror att många valde att resa till Danmark på grund av den pågående diskussionen gällande klimatet och att man ville se vad vår närmiljö har att erbjuda. Förra årets värmebölja visade dessutom att man faktiskt inte behöver resa så långt för att få njuta av värmen. När det kommer till våra populära Medelhavskryssningar så tror jag att många helt enkelt ser det som ett bra sätt att se flera destinationer under samma resa. Vi vill uppleva mer under vår semester idag än tidigare.

Vilken målgrupp har rest mest?

Jag skulle vilja säga att det är relativt spritt. Vi kan dock se att olika målgrupper reser vid olika tidpunkter. Pensionärer undviker att trängas med andra turister mitt i högsäsong och håller sig till strax före- eller efter de mest hektiska reseperioderna. Barnfamiljer är styrda av sommarlov och förvärvsarbetare av sin semester.

Vilken typ av resor efterfrågas?

– Individuellt paketerade resor är den nya trenden vi ser växa starkt på marknaden. Weekendresor har också ökat även om våra längre resor fortfarande är populära. Jag tror att paketresorna uppskattas eftersom man maximerar upplevelsen genom att aldrig behöver bekymra sig om praktiska saker. Flyg, hotell, transfer, entré till de sevärdheter man absolut inte vill missa och musikal- och matchbiljetter är fixat redan. Man kan fokusera på att njuta av sin semester helt enkelt.

Märker ni av ändrade resmönster jämfört med resterande tid av året?

– Under sommaren reser vi generellt inte så långt bort eftersom värmen finns här i Europa. Det kräver inte lika lång framförhållning utan man bokar närmare inpå resan. Självklart kan det också bero på att man vill känna av hur vädret ska bli hemma i Sverige.

Övriga tendenser ni märkt av i den pågående miljödebatten?

– Vi märker att affärsresenärer väljer tåg istället för flyg i allt större utsträckning. Detta gäller dock mestadels inrikes resande. Flygbolagen rapporterar att över 10 procent färre resenärer reser inrikes jämfört med föregående år. En bidragande orsak är helt säkert ändrade policys för resande inom den offentliga sektorn. Det är dock inte lika markant förändring när det gäller utrikesresor.

FAKTA/Hit reste flest svenskar sommaren 2019 - och hur

BÅT

FLYG

TÅG

Helsingfors

Köpenhamn

Köpenhamn

Tallinn

Chania

Hamburg

Åbo

London

Paris

Barcelona

Antalya

Berlin

Riga

Barcelona

Fredericia

Venedig

Palma de Mallorca

Italien

Köpenhamn

Rhodos

Oslo

Kirkenes

New York

Zürich

Miami

Malaga

München

Bergen

Bangkok

Köln

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11