23948sdkhjf

Skellfteå buss ökar med ny vd

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Det nya kollektivtrafiksystemet i Skellefteå drog på sig en hel del kritik när det infördes – men resandet ökar och företaget har fått en ny tillförordnad vd.

Skellefteå buss siffror för stadstrafiken i september 2019 visar att 639 fler resor gjorts jämfört med samma månad ifjol.

Det är glädjande att det vi faktiskt kan mäta visar på en positiv utveckling. Ökningen av resenärer beskriver vilken stor potential som finns när vi kommer att kunna skala upp trafikvolymen framöver, säger Kristoffer Hedenström, tillförordnasd vd och trafikchef på kommunägda Skellefteå buss.

19 augusti införde Skellefteå det nya kollektivtrafiksystemet som ska möjliggöra för fler i kommunen att välja buss som färdmedel. Trafikvolymen har därefter delvis skurits ner i stadstrafiken när Skellefteå buss behövt hantera resursbrist och tilläggsbeställningar.

Kompetensförsörjningen är en prioriterad fråga för oss och vi anstränger oss för att kunna rekrytera fler chaufförer. Höstens debatt har satt ljuset på hur viktig kollektivtrafiken är för ett växande Skellefteå. Vi har stor tilltro till det nya systemet när det har nått full funktionalitet och vill driva detta framåt tillsammans med kommunen. Vår ambition är fortsatt att kunna erbjuda mer trafik igen efter årsskiftet, även kopplat till vad den nya utredningen om kollektivtrafiken kommer fram till. Det förenklar att växla upp genom den nya grunden i systemet där linjerna i stads- och regiontrafiken numera kommunicerar med varandra, säger Kristoffer Hedenström.

September är den första hela kalendermånaden där det nya systemet kan jämföras med tidigare år. 95 875 resor i stadstrafiken genomfördes i september 2019. I september 2018 var antalet resor 95 236.

Med tanke på att vi temporärt behövt skala ner trafikvolymen i stadstrafiken på grund av resursbrist, är det antal turer som vi körde i september i år nivåmässigt jämförbara med det som ifjol kördes i det gamla systemet och den så kallade mellanlistan, säger Kristoffer Hedenström. Han fortsätter:

Vi är ödmjuka inför det faktum att omläggningen har medfört störningar för våra kunder. Vi vädjar om förståelse och tålamod, samtidigt som vi för fullt arbetar vidare med att stärka vårt erbjudande inom kollektivtrafiken som kommer att gynna såväl befintliga som nya resenärer som väljer oss. De kvarvarande månader som återstår av året är vanligtvis också starka månader resenärsmässigt för Skellefteå buss – när kylan kryper på tenderar fler att se fördelarna med det gemensamma resandet.

Kristoffer Hedenström fungerar som tillförordnad vd på Skellefteå buss under den pågående rekryteringsprocessen av en ny vd efter att Andreas Olofsson avslutat sin tjänst.

Kristoffer har ett stort förtroende inom företaget och den kompetens som krävs för att ta över vd-rollen under några månader till dess att vi har en ny vd på plats. Vi befinner oss i en övergångsperiod med stora och löpande trafikfrågor att hantera och där är Kristoffer en trygg kraft, säger Roger Marklund, styrelseordförande i Skellefteå buss.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första staten med gratis kollektivtrafik

Plus

Klart: Vinnaren av Tunga Bussligan 2019!

Efter en rafflande slutstrid står det klart vem som vann Tunga Bussligan 2019 - här presenteras vinnaren plus alla tunga bussfabrikat som fått nya bussar registrerade under 2019, alla siffror kommer från Bil Swedens statiatik.

Bra december för bussarna

Nytt signalsystem i Danmark

Forskare: ”Landsortsbor riskerar att bli högerpopulister”

Allt fler flyttar till städer och kvar blir ”dubbla förlorare” som riskerar att hemfalla åt högerpopulism – men det finns ett effektivt botemedel, detta enligt forskning vid Malmö universitet.

Statsägt bolag köper Flygbussarna

Nyhetsbrev

God Jul & Gott Nytt År!

Nu är det dags att önska alla rt-forums läsare, annonsörer och vänner en riktigt trevlig helg - 18 december skickades årets sista nyhetsbrev.

Arkiv

Arriva möblerar om i ledningen

Ännu ett bussbolag uppköpt

Nya Mälartåg i trafik

Örike digitaliserar kollektivtrafiken

Hogia har fått ett nytt spännande uppdrag – nämligen att digitalsera kollektivtrafiken på ett av svenskarnas populäraste resmål.

Kritiker invigde nya biljettautomaterna

Skärpt tillsyn av yrkestrafiken

Turkiskt på Tvärbanan

Stor exportorder för Scania

Tunnelbanan ska bli tryggare

Stockholms tunnelbana har haft problem med våld och otrygghet - nu vill politikerna åstadkomma en förbättring genom en rad nya okonventionella åtgärder.

Skåneflygplats tappar flygbussförbindelse

Ännu en skånsk stad blir elektrisk

De vann i Kristianstad

9 december blev det klart - en ny aktör tar över stadstrafiken i Kristianstad medan en annan förlorar trafiken.

Förarlöst i Linköping

Tunnelbane-vd byter spår

Kris för bussbolag i Roslagen

Striden om Gotland är över

Från Volvo till Yutong

Först i Norden

Förseningar kostar miljarder

Tuff kritik mot skånsk tågupphandling

Ny självkörande busslinje startas

Plus

Fem snabba fågor…

Ticketer köper Fara

Svår bussolycka i Sollentuna

Høven vd i SJ Norge

5

Järnvägsfrämjandet sågar Riksrevisionen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.116