23948sdkhjf

Rijeka – kulturhuvudstad 2020

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Rijeka i Kroatien är utsedd till europeisk kulturhuvudstad 2020 – staden ligger vid kusten och är ett perfekt mål för bussresan, en av de närmaste destinationerna vid Adreatiska Havet räknat från Sverige.

Rijeka ligger i regionen Kvarner med dramatisk utsikt över Adriatiska Havet och är Kroatiens tredje största stad, men är fortfarande ett ganska okänt resmål för många svenskar. Faktiskt är Rijeka en av de närmaste besöksmålen vid Adreatiska Havet, 154 mil från Malmö.

Under kulturhuvudstadsåret arrangeras ett stort antal evenemang där besökare får möjlighet att uppleva stadens unika, kultur och historia. Kroatiska Turistrådet tipsar här om några av höjdpunkterna och de bästa sevärdheterna som besökare inte bör missa i staden, oavsett om besöket sker under kulturhuvudstadsåret eller senare.

Upplev det pulserande stadslivet

I Rijeka finns ett stort antal historiska kulturella juveler - staden är en av Kroatiens mest spännande när det gäller musik och konst. Här samsas konstnärliga utrymmen, restauranger med trendiga barer och skapar en härlig puls. Rijeka är en mysig stad att strosa runt i och en av stadens "must-sees" är utomhusmarknaden som lockar med lokala delikatesser, färska grönsaker, frukt, blommor. Hit går lokalborna för att handla. Andra sevärdheter är det pastellgula stadshustornet från 1600-talet och det "Lutande Tornet" från Medeltiden, som lutar 40 cm. Rijekas huvudgata, gågatan Korzo, ligger i hjärtat av staden och är bilfri, vilket gör det enkelt för besökare att utforska affärer, restauranger och kaféer. Korzo löper parallellt med strandpromenaden, med korsande gränder som bjuder på fantastisk utsikt över Adriatiska Havet. 

Besök ett historiskt museum

Rijeka har ett rikt utbud av museer för både stora och små. På Peek & Poole-museet som ligger i stadens centrum kan man som besökare lära sig mer om datorns historia. På museet finns över tusen skärmar som kartlägger historiken med allt från de tidigaste kalkylatorerna till spelkonsoler och sällsynta datorer. Det finns även möjlighet att testa några av de äldsta retro-spelkonsolerna och datorerna. Ett annat kul museum som passar hela familjen är Naturhistoriska Museet. Här kan man lära sig mer om geologin, botaniken och havslivet i Adriatiska regionen. Inom museiområdet finns även en spännande botanisk trädgård med mer än 2 000 växtarter. På Sjöhistoriska Museet visas ett antal utställningar som berättar Rijekas och Kvarnerregionens historia från förhistorisk till modern tid, liksom stadens arkeologiska, geografiska, kulturella och konstnärliga historia.

Magisk utsikt från Trsat-borgen

Trsat-borgen ligger strax ovanför Rijeka och är ett fascinerande och imponerande historiskt monument och ett spännande utflyktsmål för den som vill lära sig mer om stadens kulturella betydelse. Från toppen av tornet har man storslagen utsikt över Rijeka och Kvarnerbukten. Den strategiskt placerade Trsat-borgen har funnits sedan 1200-talet och är idag tillsammans med den romersk-katolska kyrkan, Our Lady of Trsat, en mycket populär turistattraktion. Kyrkan i Trsat är även en viktig pilgrimsfärdsplats. Kyrkan har rekonstruerats flera gånger under historien och själva klostret är en skattkista av vackra föremål, här finns bland annat en gotisk staty av Our Lady of Trsat, med anor från 1500-talet.

Trsats-borgen är öppet för allmänheten och besökare kan ströva fritt inne på ägorna och njuta av en kopp kaffe i restaurangen.  Byggnaden används även vid olika kulturella evenemang.

Njut av en föreställning på Kroatiens Nationalteater

Byggnaden som inrymmer Kroatiens nationalteater, Ivan Pl. Zajc, började byggas på 1880-talet och har varit en plats för teaterföreställningar, opera och balett ända sedan dess. Besökare med intresse för konst bör inte missa att besök på denna historiska teater för att få en bättre inblick i regionens teatertraditioner, som sträcker sig två århundraden tillbaka och bevittnar byggnadens arkitektoniska historia. Nationalteatern är belägen nära stranden av floden Rječina och nära den stora stadsmarknaden, med utsikt över en vacker trädgård och imponerande byggnader i barockstil. Utöver föreställningarna på själva teatern, arrangeras föreställningar och konserter på utomhusscener längs huvudgatan Korso och längs stränderna i Kvarner-regionen, i nationalteaterns regi.

Galeb-skeppet och Rijekas hamnhistoria

Rijeka har en lång historia som hamnstad och har välkomnat många betydande fartyg under åren. Ett av de mest kända är det historiskt betydelsefulla fartyget Galeb. Fartyget är ett historiskt landmärke som ursprungligen byggdes i Genua och som användes som transport för bananhandeln. Fartyget sjönk 1944 och byggdes om 1952, för att därefter användas som Titos personliga husbil och som utrymme för politiska möten mellan historiskt betydande ledare. Idag är fartyget en av Rijekas mest populära attraktioner och ett museum, som speglar Kroatiens historia och internationella roll under forna jugoslaviska dagar. Under kulturhuvudstadsåret 2020 kommer fartyget användas för en rad spännande evenemang.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ferry till Furuvik

Fler resenärer flyger med SAS

Snälltåget ända till Tänndalen

Framgång för AI till sjöss

Bra oktober för Norwegian

Norwegian visar goda siffror för oktober vad gäller trafiksiffror – men flygbolaget dödförklaras av en konkurrent inom lågprissegmentet.

SJ storsatsar på VR

Nyhetsbrev

Tydlig "Stordalen-effekt" för Ving

Reseföretaget Ving sticker iväg som en raket just nu - detta sedan Petter Stordalen tagit över som huvudägare av bolaget efter den förre ägarens konkurs.

Arkiv

Nu sätter kryssarna i kontakten

Elanslutningarna i Stockholms Värtahamnen är igång och flera fartyg ansluter redan – därmed kan kryssarna ligga för ankar med avstängd maskin.

Ny svensk skidanläggning invigs

17 december invigs anläggningen Idre Himmelfjäll - efter många års planerande och byggande är Sveriges nya stora alpina skidområde äntligen redo för öppning.

Fritzsons tågmat

Skrämmande resenyhet lanseras

Så här inför Halloween kan det passa bra att slå ett slag för mer skrämmande destinationer - som Transsylvanien med greve Draculas slott, trolska skogar och ruggiga grottor.

Stordalen tar över Ving

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen är resekoncernen Vings nya ägare - det är första gången på 25 år som Ving får en Nordisk huvudägare.

Nya snabbfärjan döpt

Bussbranschen kräver svar om Slottsbacken

Stockholms stad stängde Slottsbacken för bussar mellan 3 juni och 30 september i år – nu kräver bussbranschen svar från ansvariga politiker och myndigheter.

Bättre skydd vid flygkonkurser

Sörmländskt samarbete för bussturism

Piloterna ska själva minska utsläppen

Med ett nytt verktyg ska Norweigians piloter lära sig flyga snålare och minska CO2-utsläppen med 140 000 ton per år – det är i alla fall vad lågprisbolaget hoppas på.

Fler flygbussar för Flixbus

Efter en framgångsrik linjestart mellan Stockholm och Arlanda, börjar Flixbus rusta upp för att växa inom flygplatstransfer - fler svenska flygplatser står i tur att få bolagets busstrafik.

Norwegian och JetBlue ingår samarbetsavtal

Rijeka – kulturhuvudstad 2020

Rijeka i Kroatien är utsedd till europeisk kulturhuvudstad 2020 – staden ligger vid kusten och är ett perfekt mål för bussresan, en av de närmaste destinationerna vid Adreatiska Havet räknat från Sverige.

Busstorget till Bålsta!

1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Karlsson till Merresor

Laggar till Grönklitt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.227