23948sdkhjf

Rijeka – kulturhuvudstad 2020

Rijeka i Kroatien är utsedd till europeisk kulturhuvudstad 2020 – staden ligger vid kusten och är ett perfekt mål för bussresan, en av de närmaste destinationerna vid Adreatiska Havet räknat från Sverige.

Rijeka ligger i regionen Kvarner med dramatisk utsikt över Adriatiska Havet och är Kroatiens tredje största stad, men är fortfarande ett ganska okänt resmål för många svenskar. Faktiskt är Rijeka en av de närmaste besöksmålen vid Adreatiska Havet, 154 mil från Malmö.

Under kulturhuvudstadsåret arrangeras ett stort antal evenemang där besökare får möjlighet att uppleva stadens unika, kultur och historia. Kroatiska Turistrådet tipsar här om några av höjdpunkterna och de bästa sevärdheterna som besökare inte bör missa i staden, oavsett om besöket sker under kulturhuvudstadsåret eller senare.

Upplev det pulserande stadslivet

I Rijeka finns ett stort antal historiska kulturella juveler - staden är en av Kroatiens mest spännande när det gäller musik och konst. Här samsas konstnärliga utrymmen, restauranger med trendiga barer och skapar en härlig puls. Rijeka är en mysig stad att strosa runt i och en av stadens "must-sees" är utomhusmarknaden som lockar med lokala delikatesser, färska grönsaker, frukt, blommor. Hit går lokalborna för att handla. Andra sevärdheter är det pastellgula stadshustornet från 1600-talet och det "Lutande Tornet" från Medeltiden, som lutar 40 cm. Rijekas huvudgata, gågatan Korzo, ligger i hjärtat av staden och är bilfri, vilket gör det enkelt för besökare att utforska affärer, restauranger och kaféer. Korzo löper parallellt med strandpromenaden, med korsande gränder som bjuder på fantastisk utsikt över Adriatiska Havet. 

Besök ett historiskt museum

Rijeka har ett rikt utbud av museer för både stora och små. På Peek & Poole-museet som ligger i stadens centrum kan man som besökare lära sig mer om datorns historia. På museet finns över tusen skärmar som kartlägger historiken med allt från de tidigaste kalkylatorerna till spelkonsoler och sällsynta datorer. Det finns även möjlighet att testa några av de äldsta retro-spelkonsolerna och datorerna. Ett annat kul museum som passar hela familjen är Naturhistoriska Museet. Här kan man lära sig mer om geologin, botaniken och havslivet i Adriatiska regionen. Inom museiområdet finns även en spännande botanisk trädgård med mer än 2 000 växtarter. På Sjöhistoriska Museet visas ett antal utställningar som berättar Rijekas och Kvarnerregionens historia från förhistorisk till modern tid, liksom stadens arkeologiska, geografiska, kulturella och konstnärliga historia.

Magisk utsikt från Trsat-borgen

Trsat-borgen ligger strax ovanför Rijeka och är ett fascinerande och imponerande historiskt monument och ett spännande utflyktsmål för den som vill lära sig mer om stadens kulturella betydelse. Från toppen av tornet har man storslagen utsikt över Rijeka och Kvarnerbukten. Den strategiskt placerade Trsat-borgen har funnits sedan 1200-talet och är idag tillsammans med den romersk-katolska kyrkan, Our Lady of Trsat, en mycket populär turistattraktion. Kyrkan i Trsat är även en viktig pilgrimsfärdsplats. Kyrkan har rekonstruerats flera gånger under historien och själva klostret är en skattkista av vackra föremål, här finns bland annat en gotisk staty av Our Lady of Trsat, med anor från 1500-talet.

Trsats-borgen är öppet för allmänheten och besökare kan ströva fritt inne på ägorna och njuta av en kopp kaffe i restaurangen.  Byggnaden används även vid olika kulturella evenemang.

Njut av en föreställning på Kroatiens Nationalteater

Byggnaden som inrymmer Kroatiens nationalteater, Ivan Pl. Zajc, började byggas på 1880-talet och har varit en plats för teaterföreställningar, opera och balett ända sedan dess. Besökare med intresse för konst bör inte missa att besök på denna historiska teater för att få en bättre inblick i regionens teatertraditioner, som sträcker sig två århundraden tillbaka och bevittnar byggnadens arkitektoniska historia. Nationalteatern är belägen nära stranden av floden Rječina och nära den stora stadsmarknaden, med utsikt över en vacker trädgård och imponerande byggnader i barockstil. Utöver föreställningarna på själva teatern, arrangeras föreställningar och konserter på utomhusscener längs huvudgatan Korso och längs stränderna i Kvarner-regionen, i nationalteaterns regi.

Galeb-skeppet och Rijekas hamnhistoria

Rijeka har en lång historia som hamnstad och har välkomnat många betydande fartyg under åren. Ett av de mest kända är det historiskt betydelsefulla fartyget Galeb. Fartyget är ett historiskt landmärke som ursprungligen byggdes i Genua och som användes som transport för bananhandeln. Fartyget sjönk 1944 och byggdes om 1952, för att därefter användas som Titos personliga husbil och som utrymme för politiska möten mellan historiskt betydande ledare. Idag är fartyget en av Rijekas mest populära attraktioner och ett museum, som speglar Kroatiens historia och internationella roll under forna jugoslaviska dagar. Under kulturhuvudstadsåret 2020 kommer fartyget användas för en rad spännande evenemang.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063