23948sdkhjf

Iveco Bus fick hållbarhetspris

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Utmärkelsen ”Årets hållbaraste buss 2019” gick till Iveco Bus för tredje året i rad – prisutdelningen ägde rum under Busworld i Bryssel.

Efter att Crealis In-Motion-Charging tilldelats utmärkelsen ”Sustainable Bus of the Year 2019” fortsätter IVECO BUS skörda framgångar genom priset ”Sustainable Bus of the Year 2020” i intercitykategorin med regionbussen Crossway Natural Power. Bussen presenterades i fjol på Autocar Expo i Frankrike och har redan hyllats för sina fördelar av kollektivtrafikexperter.

Hållbarhet blir allt viktigare inom transportbranschen, och som ledande varumärke på området har Iveco Bus nu kompletterat sitt utbud av naturgasdrivna fordon. Naturgas är visserligen ett fossilt drivmedel, men motorer som klarar naturgas kan även gå på exempelvis biogas.

Crossway Natural Power är utrustad med senaste generationens Iveco Cursor 9 NP-motor och har en smart konstruktion med CNG-tankarna integrerade i taket. Denna exklusiva, patenterade egenskap ger bussen en optimal tyngdpunkt så att den ligger stadigare på vägen med högre komfort för både förare och passagerare. Designen gör den även till den lägsta bussen på marknaden i fråga om totalhöjd, vilket innebär att den kan användas utan några särskilda restriktioner.

Den erbjuder samma tillgänglighet, passagerarkapacitet och bagageutrymme som dieselversionen. De fyra 315-literstankarna ger en total volym på 1 260 liter med en räckvidd på upp till 60 mil och är anpassade för både snabb och långsam tankning. I likhet med dieselversionen levererar CURSOR 9 NP-motorn 360 hk eller 265 kW. Invändigt är det gott om plats och takhöjden är aldrig lägre än två meter. Bussen är även utrustad med bagagehyllor.

Crossway NP, som kan fås i en 12- och en 13-metersmodell samt i versionerna LINE och POP, utgör det nya alternativet för regioner, län och kommuner som vill ha en transportlösning helt förenlig med projekt för energiomställning. Då bussen är 100 % biogaskompatibel är den perfekt ur koldioxidsynpunkt med upp till 95 % lägre utsläpp av växthusgaser.

Juryn bakom ”Sustainable Bus”-utmärkelsen består av sju representanter för olika europeiska tidskrifter, närmare bestämtAutobus (Italien), Mobilités Magazine (Frankrike), Busfahrt (Tyskland), OV-Magazine (Nederländerna), InfoBus (Polen), Infotrucker (Rumänien) samt Carril Bus (Spanien). I arbetet med att utse vinnaren lägger man fokus på tvärgående hållbarhetsprinciper, i synnerhet förmågan att skapa en positiv bild av fordonet hos allmänheten. Flera olika aspekter vägs in såsom säkerhet, komfort, bullernivåer, komponenternas återvinningsbarhet samt tillverkarens allmänna hållbarhetsarbete. I sin bedömning lyfter ”Sustainable Bus”-prisets jury även fram det breda utbudet av alternativa lösningar för intercitysegmentet.

– Med priset ´Sustainable Bus of the Year 2020´ stärker vi vår position som segmentets ledande aktör med en fullt utvecklad och gedigen lösning från källa till hjul som tar ansvar för miljön. Genom att tilldela vår Crossway Natural Power utmärkelsen har juryns medlemmar erkänt bussens kvaliteter och gjort samma val som alla de operatörer som sedan lanseringen redan valt detta fordon, sa Stéphane Espinasse, Iveco Bus Brand Leader, utmärkelsen vid ceremonin som hölls på Busworld i Bryssel.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bussen kör själv i depån

Masexpressen knyts till Flixbus

Sverigepremiär för CapaCity L

Sverigepremiären för marknadens längsta enkelledbuss, CapaCity L, är nu spikad – Transdev har köpt ett gäng bussar till Göteborg där de börjar rulla i slutet av 2020.

Grönlund omvald i IRU

Anna Grönlund blev omvald som vice ordförande för IRU:s passagerarkommitté.

Fredman avancerar

Volvo lanserar ny dubbeldäckare

Nästa år lanserar Volvo Bussar en ny dubbeldäckare något som det ryktats om länge har nu bekräftats – det handlar om en expressbuss med extra stor kapacitet.

Nyhetsbrev

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Arkiv

Dryga böter för Västtrafik

Volvo och Transdev slår elbussrekord

Europas enskilt största elbussaffär är ett faktum. Transdev har beställt 157 helelektriska elbussar till Göteborgs stadstrafik av Volvo Bussar. Affären är i miljardklassen.

Tre bra kvartal för Scania

Scanias nettoomsättning för de nio första månaderna 2019 uppgick till 113,8 miljarder kronor - en ökning med 15 procent jämfört med samma period föregående år.

Fyra år längre och tre miljarder dyrare för Förbifarten

Nu släpper Trafikverket sin nya tidsplan för Förbifart Stockholm.

Scania bantar

Busshjälp till utsatta barn

Tågresandet i Västra Götaland ökar

Rekordaffär mellan Volvo och Transdev

Supersnål buss för skidlandslaget

Scania tar samarbetet med Sveriges längdlandslag till nästa nivå - utöver den tidigare vallalastbilen har landslaget nu även en specialbyggd skidbuss under tävlingssäsong.

Plus

Volvo rycker i Bussligan

Volvo rycker fram flera placeringar i Tunga Bussligan 2019 - men MAN leder fortsatt även om marginalen krymper, det visar Bil Swedens statistik.

Trög oktober för bussarna

Samtrans kvar i Stockholm

Nytt reseavdrag gynnar bussresor

Volvo vann i Skellefteå

Busworld slog rekord

Som tidigare antagits kom årets Busworld i Bryssel att slå alla tiders rekord – nu har arrangörerna räknat samman alla siffror som bekräftar framgången.

MultiQ vann i Danmark

Nya Bussmiljönärer i Västsverige

Projektet Bussmiljönärerna går ut på att erbjuda ett periodkort till invånare på en eller flera områden – så att de lockas till bussen och ställer bilen.

Internet fyller 50

Larsson tar över Skellefteå buss

Kameraupphandling ska göras om

Mohlins växer med uppköp

Höstlovstryck för Vy

Tunnelbanan tidigareläggs

Karlsson till Merresor

Atthoff in efter Wärn

Strand till Nobina

Clemens till Stockholmsmässan

Firth till WSP

Skolbussar i Mullsjö saboterade

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.178