23948sdkhjf

SL kastar ut Lugna gatan

Storstockholms Lokaltrafik, SL, har brutit avtalet med organisationen Lugna gatan 22 oktober – det är rekommendationer från polisen som fått SL att agera och avbryta samarbetet med omedelbar verkan.

Lugna gatan är en organisation av ungdomsvärdar med syfte att hålla ordning bland just ungdomar och yngre vuxna i Storstockholms lokaltrafik. Men nu har avtalet hävts med omedelbar verkan, den dramatiska åtgärden är en följd av en rekommendation från polisen.

Resenärers trygghet i kollektivtrafiken är högprioriterad för SL. I en internrevision under våren 2019 uppmärksammade SL brister i Lugna gatans arbete, bland annat avseende registerkontroll och drogtester. För att möta bristerna vidtog både Lugna gatan och SL flera åtgärder. Vidare rådfrågade SL polisen om lämpligheten i samarbetet med Lugna gatan.

Polisen har meddelat SL att man inte rekommenderar fortsatt samarbete med Lugna gatan. Därför häver SL sitt avtal med omedelbar verkan, säger Sara Catoni, vd SL

Polisen meddelar tre skäl till sitt ställningstagande:

  • Brister i Lugna gatans kontroll av att personal inte fortsätter en kriminell livsstil

  • Brister i Lugna gatans uppföljning och kontroll av belastningsregister och drogtest

  • Lugna gatan har anställd personal som vid sidan av anställningen ingår i kriminella nätverk. De sistnämnda arbetar dock inte i SL-uppdraget

För att fortsatt säkra tryggheten i våra resenärsmiljöer ökar SL omedelbart antalet trygghetsvärdar i trafiken. SL har också haft dialog med polisen om utökat polisiärt stöd.

Vi vet att människor på plats skapar trygghet. Därför har vi nu fler trygghetsvärdar på plats på de stationer där Lugna gatan haft hög närvaro. Många av Lugna gatans medarbetare gör idag ett utmärkt arbete som ungdomsvärdar. Det är beklagligt att enskilda medarbetare drabbas när vårt förtroende för Lugna gatan har upphört, men bristerna är för stora för fortsatt samarbete. Det bevakningsföretag med vilket vi har avtal, kommer däremot att erbjuda de ungdomsvärdar som uppfyller branschens krav, möjlighet till anställning, säger Sara Catoni. Hon fortsätter:

– SL och Lugna gatan har samarbetat sedan 1980-talet. Genom åren har vi haft ett gott samarbete som resulterat i både en andra chans för många ungdomar, och tryggare miljöer i SL-trafiken. Att vi nödgas avbryta ett långvarigt samarbete på detta sätt är beklagligt men absolut nödvändigt utifrån tillgänglig information.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093