23948sdkhjf

SL kastar ut Lugna gatan

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Storstockholms Lokaltrafik, SL, har brutit avtalet med organisationen Lugna gatan 22 oktober – det är rekommendationer från polisen som fått SL att agera och avbryta samarbetet med omedelbar verkan.

Lugna gatan är en organisation av ungdomsvärdar med syfte att hålla ordning bland just ungdomar och yngre vuxna i Storstockholms lokaltrafik. Men nu har avtalet hävts med omedelbar verkan, den dramatiska åtgärden är en följd av en rekommendation från polisen.

Resenärers trygghet i kollektivtrafiken är högprioriterad för SL. I en internrevision under våren 2019 uppmärksammade SL brister i Lugna gatans arbete, bland annat avseende registerkontroll och drogtester. För att möta bristerna vidtog både Lugna gatan och SL flera åtgärder. Vidare rådfrågade SL polisen om lämpligheten i samarbetet med Lugna gatan.

Polisen har meddelat SL att man inte rekommenderar fortsatt samarbete med Lugna gatan. Därför häver SL sitt avtal med omedelbar verkan, säger Sara Catoni, vd SL

Polisen meddelar tre skäl till sitt ställningstagande:

  • Brister i Lugna gatans kontroll av att personal inte fortsätter en kriminell livsstil

  • Brister i Lugna gatans uppföljning och kontroll av belastningsregister och drogtest

  • Lugna gatan har anställd personal som vid sidan av anställningen ingår i kriminella nätverk. De sistnämnda arbetar dock inte i SL-uppdraget

För att fortsatt säkra tryggheten i våra resenärsmiljöer ökar SL omedelbart antalet trygghetsvärdar i trafiken. SL har också haft dialog med polisen om utökat polisiärt stöd.

Vi vet att människor på plats skapar trygghet. Därför har vi nu fler trygghetsvärdar på plats på de stationer där Lugna gatan haft hög närvaro. Många av Lugna gatans medarbetare gör idag ett utmärkt arbete som ungdomsvärdar. Det är beklagligt att enskilda medarbetare drabbas när vårt förtroende för Lugna gatan har upphört, men bristerna är för stora för fortsatt samarbete. Det bevakningsföretag med vilket vi har avtal, kommer däremot att erbjuda de ungdomsvärdar som uppfyller branschens krav, möjlighet till anställning, säger Sara Catoni. Hon fortsätter:

– SL och Lugna gatan har samarbetat sedan 1980-talet. Genom åren har vi haft ett gott samarbete som resulterat i både en andra chans för många ungdomar, och tryggare miljöer i SL-trafiken. Att vi nödgas avbryta ett långvarigt samarbete på detta sätt är beklagligt men absolut nödvändigt utifrån tillgänglig information.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bussen kör själv i depån

Masexpressen knyts till Flixbus

Sverigepremiär för CapaCity L

Sverigepremiären för marknadens längsta enkelledbuss, CapaCity L, är nu spikad – Transdev har köpt ett gäng bussar till Göteborg där de börjar rulla i slutet av 2020.

Grönlund omvald i IRU

Anna Grönlund blev omvald som vice ordförande för IRU:s passagerarkommitté.

Fredman avancerar

Volvo lanserar ny dubbeldäckare

Nästa år lanserar Volvo Bussar en ny dubbeldäckare något som det ryktats om länge har nu bekräftats – det handlar om en expressbuss med extra stor kapacitet.

Nyhetsbrev

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Arkiv

Dryga böter för Västtrafik

Volvo och Transdev slår elbussrekord

Europas enskilt största elbussaffär är ett faktum. Transdev har beställt 157 helelektriska elbussar till Göteborgs stadstrafik av Volvo Bussar. Affären är i miljardklassen.

Tre bra kvartal för Scania

Scanias nettoomsättning för de nio första månaderna 2019 uppgick till 113,8 miljarder kronor - en ökning med 15 procent jämfört med samma period föregående år.

Fyra år längre och tre miljarder dyrare för Förbifarten

Nu släpper Trafikverket sin nya tidsplan för Förbifart Stockholm.

Scania bantar

Busshjälp till utsatta barn

Tågresandet i Västra Götaland ökar

Rekordaffär mellan Volvo och Transdev

Supersnål buss för skidlandslaget

Scania tar samarbetet med Sveriges längdlandslag till nästa nivå - utöver den tidigare vallalastbilen har landslaget nu även en specialbyggd skidbuss under tävlingssäsong.

Plus

Volvo rycker i Bussligan

Volvo rycker fram flera placeringar i Tunga Bussligan 2019 - men MAN leder fortsatt även om marginalen krymper, det visar Bil Swedens statistik.

Trög oktober för bussarna

Samtrans kvar i Stockholm

Nytt reseavdrag gynnar bussresor

Volvo vann i Skellefteå

Busworld slog rekord

Som tidigare antagits kom årets Busworld i Bryssel att slå alla tiders rekord – nu har arrangörerna räknat samman alla siffror som bekräftar framgången.

MultiQ vann i Danmark

Nya Bussmiljönärer i Västsverige

Projektet Bussmiljönärerna går ut på att erbjuda ett periodkort till invånare på en eller flera områden – så att de lockas till bussen och ställer bilen.

Internet fyller 50

Larsson tar över Skellefteå buss

Kameraupphandling ska göras om

Mohlins växer med uppköp

Höstlovstryck för Vy

Tunnelbanan tidigareläggs

Karlsson till Merresor

Atthoff in efter Wärn

Strand till Nobina

Clemens till Stockholmsmässan

Firth till WSP

Skolbussar i Mullsjö saboterade

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.148