23948sdkhjf

Västerbotten tar över Norrbotten

Offentligägda bussbolaget Bussgods i Norr tar över bussgodset i Norrbotten – det står klart sedan Länstrafiken i Norrbotten lägger ner sitt eget bussgodsbolag.

Bussgods i Norr ägs till 100 procent av Region Västerbotten, nu blir det alltså ett västerbottniskt bolag som kör bussgodset även i Sveriges Nordligaste och till ytan största län. Bussgods i Norr har sitt huvudkontor i Umeå och har sedan lång tid varit en den största aktören inom bussgods i Västerbotten. Nu expanderar det offentligägda bussbolaget och får en aktionsyta som motsvarar 34 procent av Sveriges totala yta. Å andra sidan bor bara 5 procent av alla svenskar i de två nordligaste länen som alltså är mycket glest befolkade.

Bussgods är vanligt i norra Sverige samt i glesbygden där den bakre delen av den expressbuss som används är en godsfinka medan passagerarna åker i den vanliga bussdelen. Att Region Norrbotten väljer grannlänets bussgodsaktör beror på att Norrbotten redan beslutat att lägga ner sitt egen bussgodsbolag, Bussgods i Norrbotten. Någon tanke på att låta privata aktörer ta över tycks inte ha varit aktuellt. Förmodligen är verksamheten beroende av de subventioner som kommer kollektivtrafiken till del för att fungera.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094