23948sdkhjf

Bättre skydd vid flygkonkurser

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

EU-parlamentet föreslår starkare skydd för resenärer som drabbas när flygbolag går i konkurs – något som svenska SFR länge verkat för kan nu bli verklighet.

Sedan 2011 har 52 europeiska flygbolag gått i konkurs, det vill säga ett varannan månad. Resenärer som köpt sin resa direkt av ett flygbolag står många gånger utan skydd.

Det är bra att EU-parlamentet vill öka tryggheten för resenärerna. I dag har du ofta betydligt sämre skydd om du handlat din resa direkt av ett flygbolag än om du handlat en paketresa av en resebyrå eller en researrangör, säger Didrik von Seth, generalsekreterare i resebranschföreningen SRF.

Torsdag 24 oktober antog EU-parlamentet en resolution för att stärka konsumentskyddet för resenärer. Parlamentet föreslår att resegarantilagen kompletteras så att det i den ställs krav på att flygbolag skapar resegarantifonder eller erbjuder omfattande reseförsäkringar.

I dag är flygbolag inte skyldiga att ställa någon resegaranti som ger resenären rätt till återbetalning eller hjälp med hemresa om bolaget går i konkurs. Resebyråer och researrangörer som säljer paketresor, där till exempel både resa och boende ingår, är däremot skyldiga att ställa en resegaranti. Det ger resenären rätt till återbetalning och hjälp med hemresa om resebyrån eller researrangören skulle hamna på obestånd.

– Vi vill att flygbolag och andra transportörer ska vara skyldiga att ställa motsvarande garantier som resebyråer och researrangörer. Det skulle ge resenärerna möjlighet till ersättning om resan ställs in, säger Didrik von Seth.

Det är inte ovanligt att flygbolag går i konkurs eller hamnar på obestånd. I september gick Frankrikes näst största flygbolag, Aigle Azur, i konkurs. Det var flygbolagskonkurs nummer 52 i Europa sedan 2011, vilket motsvarar cirka en konkurs varannan månad.

– Jag rekommenderar att man köper sin resa av en resebyrå eller en researrangör. Det innebär en trygghet för resenären, säger Didrik von Seth.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nytt drag av RK Travel Group

Från och med nu har resegrossisten RK Travel Group infört ett nytt grepp som pressar både den egna organisationen och konkurrenterna – men gynnar kunderna.

Skansen slog rekord 2019

AI tar över i Växjö

Resebranschen får nyord

Glöm flygskammen, nu har resebranschen fått nya roliga ord enligt dem som ställt samman 2019 års nyord!

Stena Lina storsatsar

Anmälan till Busstorget har öppnat!

Nyhetsbrev

Bussbolag i känslosam julkampanj

Arkiv

Flygresenärernas favoritdestinationer

Vart hän vill de som flyger med SAS egentligen? Ja, nu har den saken blivit utredd och det visar sig att svenskar, norrmän och danskar har helt olika preferenser!

Hårdrock på Furuvik

Hårdrocken tågar in på Furuvik i sommar när den legendariske Kiss-gitarristen Ace Frehley intar Stora Scen.

De uppträder på Grönan 2020

Nu har Gröna Lund fått klart med de första 12 artisterna för sommarsäsongen 2020 – en hel rad heta namn presenteras.

Fixar julklappar av bussbiljetter

Ras för novemberflyget

Vikingaland turismprisade

Tåg till Dalafjällen

Norwegian säljer dotterbolag

Ryanair lämnar Skavsta

Spännande smaksensation

I dagarna lanserade Brutal Brewing ett nytt öl i begränsad upplaga.

Besöksnäringen och turistbussen

Alkoholfri succé

Bästa julölet korat

Nio av tio julresor sålda

Svenskarna fortsätter att flyga och fara över jul och nyår, det visar försäljningssiffrorna från en av de stora researrangörerna.

Högtryck i jultrafiken

Masurien – okänd pärla i Centraleuropa

Masurien är en spännande destination i Sveriges närhet och perfekt för bussresan – Lundwall Travel slår ett slag för det tämligen okända sjölandskapet i nordöstra Polen.

Plus

Fem snabba frågor…

Portugal vann igen

Tre miljoner till besöksnäringen

Schram till Norwegian

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.329