23948sdkhjf

Samarbetsavtal Fidesmo-Samtrafiken

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

IT-utvecklingesföretaget Fidesmo är nu integrerat i Samtrafikens nya standard för kollektivtrafikbiljetter - detta öppnar för en rad nya möjligheter framöver.

Möjlighet för fler ID-bärare inom kollektivtrafiken har öppnats sedan Fidesmo nu integreras i Samtrafikens nya BoB-standard. Det här är ågot som kan få stor betydelse när kollektivtrafiken ska få ett helt nytt nationellt biljettsystem framöver. Utredningen om hur detta ska gå till pågår för fullt och den utredningen leds av Samtrafikens vd Gerhard Wennerström.

Genom att Fidesmo nu är fullt integrerat i Samtrafikens nya standard för kollektivtrafikbiljetter (ibland kallat BoB) har ett viktigt steg tagits just för att öppna för fler ID-bärare inom kollektivtrafiken. Fidesmos roll i BoB-ekosystemet är att göra det möjligt att på ett säkert, tydligt och kvalitetsprövat sätt integrera bärare utgivna av tredje part. Alla bärare som kan kopplas till Fidesmo kan i och med denna integration också vara en del av biljettsystem baserade på BoB-ekosystemet. Detta innebär att respektive trafikhuvudman, genom en mindre integration, kan göra det möjligt för sina resenärer att resa med andra ID-bärare än deras egna lokala kort.

Samtrafiken och Fidesmo ingår nu i ett samarbetsavtal fram till sista juni 2020 för att testa denna tredjepartslösning. Det är fritt fram för trafikhuvudmän att hoppa på projektet.

Vi välkomnar det här samarbetet som kommer att bidra till vår strävan att göra resor med kollektivtrafik smidigare och enklareDen teknik som kommer användas baseras på den senaste specifikationen för ID-baserat resande enligt branschens Biljett-och Betalstandard, BoB, säger Johan Hammar, Objektägare för Standarder på Samtrafiken.

Att vara en del av framtida kollektivtrafiksystem har varit en del av Fidesmos vision ända sedan företaget grundades. I och med att BoB har tagits fram som en öppen och flexibel standard med ett ekosystem i åtanke, har den möjligheten nu öppnat sig! säger Mattias Eld, vd för Fidesmo.

Exempel på produkter som kan kopplas till Fidesmo, och därmed kan användas som bärare i BoB ekosystemet, inkluderar klockor från Ur&Penn, Triwa och Berg Watches, samt kort för olika passersystem.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bussen kör själv i depån

Masexpressen knyts till Flixbus

Sverigepremiär för CapaCity L

Sverigepremiären för marknadens längsta enkelledbuss, CapaCity L, är nu spikad – Transdev har köpt ett gäng bussar till Göteborg där de börjar rulla i slutet av 2020.

Grönlund omvald i IRU

Anna Grönlund blev omvald som vice ordförande för IRU:s passagerarkommitté.

Fredman avancerar

Volvo lanserar ny dubbeldäckare

Nästa år lanserar Volvo Bussar en ny dubbeldäckare något som det ryktats om länge har nu bekräftats – det handlar om en expressbuss med extra stor kapacitet.

Nyhetsbrev

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Arkiv

Dryga böter för Västtrafik

Volvo och Transdev slår elbussrekord

Europas enskilt största elbussaffär är ett faktum. Transdev har beställt 157 helelektriska elbussar till Göteborgs stadstrafik av Volvo Bussar. Affären är i miljardklassen.

Tre bra kvartal för Scania

Scanias nettoomsättning för de nio första månaderna 2019 uppgick till 113,8 miljarder kronor - en ökning med 15 procent jämfört med samma period föregående år.

Fyra år längre och tre miljarder dyrare för Förbifarten

Nu släpper Trafikverket sin nya tidsplan för Förbifart Stockholm.

Scania bantar

Busshjälp till utsatta barn

Tågresandet i Västra Götaland ökar

Rekordaffär mellan Volvo och Transdev

Supersnål buss för skidlandslaget

Scania tar samarbetet med Sveriges längdlandslag till nästa nivå - utöver den tidigare vallalastbilen har landslaget nu även en specialbyggd skidbuss under tävlingssäsong.

Plus

Volvo rycker i Bussligan

Volvo rycker fram flera placeringar i Tunga Bussligan 2019 - men MAN leder fortsatt även om marginalen krymper, det visar Bil Swedens statistik.

Trög oktober för bussarna

Samtrans kvar i Stockholm

Nytt reseavdrag gynnar bussresor

Volvo vann i Skellefteå

Busworld slog rekord

Som tidigare antagits kom årets Busworld i Bryssel att slå alla tiders rekord – nu har arrangörerna räknat samman alla siffror som bekräftar framgången.

MultiQ vann i Danmark

Nya Bussmiljönärer i Västsverige

Projektet Bussmiljönärerna går ut på att erbjuda ett periodkort till invånare på en eller flera områden – så att de lockas till bussen och ställer bilen.

Internet fyller 50

Larsson tar över Skellefteå buss

Kameraupphandling ska göras om

Mohlins växer med uppköp

Höstlovstryck för Vy

Tunnelbanan tidigareläggs

Karlsson till Merresor

Atthoff in efter Wärn

Strand till Nobina

Clemens till Stockholmsmässan

Firth till WSP

Skolbussar i Mullsjö saboterade

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.175