23948sdkhjf

Volvo vann i Skellefteå

Det blir elbussar från Volvo som ska rulla i Skellefteås stadstrafik, det står klart sedan Hybricon är helt borta ur bilden.

Nu står det klart att det blir Wist Last & Buss AB som får leverera sex nya elbussar till Skellefteå buss, i det här fallet sex stycken Volvo 7900 Electric.

– Vi är självklart nöjda över att ett avtal nu är undertecknat. Elbussarna är en viktig pusselbit i vårt arbete med att erbjuda hållbart kollektivresande, säger Skellefteå buss tillförordnade vd Kristoffer Hedenström.

Upphandlingen som rör ordern överklagades i början av 2019, vilket ledde till att utvärderingen av de olika anbuden tvingades göras om. Avtalet mellan Skellefteå buss och Wist Last & Buss AB tecknades 28 oktober och leverans ska ske under andra halvan av 2020.  

– För oss betyder det här att vi nu kan ta nästa steg i vår satsning på elbussar. Vi jobbar hela tiden med att utveckla det kollektiva resandet i en hållbar riktning, bland annat genom att i större utsträckning använda fossilfria drivmedel, säger Kristoffer Hedenström. 

Även leverantören Wist Last & Buss AB ser positivt på att den långa upphandlingsprocessen är över och avgjord till företagets fördel:  

– Vi kommer nu att lägga stor kraft på att den klimatriktiga satsningen med de nya elbussarna ska bli en framgångsrik satsning till stor nytta för Skellefteåborna, säger Mats Karlsson Ek, vd på Wist Last & Buss AB.    

Elbussarna som är av modellen Volvo 7900 Electric har en energiförbrukning som är 80 procent lägre än för motsvarande dieselbuss. Bussarna kommer bland annat att vara utrustade med säkerhetsbälten och USB-uttag för mobilladdning. Dessutom gör systemet Volvo Zone management att det blir lättare för förare att hålla rätt hastighet förbi skolor och andra utvalda områden.

Bussarnas batterier kan underhållsladdas när bussarna står i depå under natten och snabbladdas vid linjens ändhållplatser.

– Nu får Skellefteåborna en tystare, bekvämare och utsläppsfri resa samtidigt som miljön förbättras längs hela linjen. Vi ser fram emot att nu starta upp detta projekt tillsammans med Skellefteå buss för att vid denna tid nästa år se bussarna i trafik, säger Greger Lindquist, Affärsområdeschef Buss, Wist Last & Buss AB.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094