23948sdkhjf

SJ storsatsar på VR

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

SJ storsatsar på virtual reality inom utbildning - över 2500 lokförare och tågvärdar ha använt VR när de tränar på olika moment som ska utföras på tågen innan året är slut.

Är det inte bättre att satsa på drift och underhåll i stället för en teknologi som i själva namnet kallas virtuell verklighet? Inte alls, enligt den statsägda tågoperatörens intitiativtagare till projektet: På sikt bidrar VR-utbildningar till ökad punktlighet, säkerhet och service, hävdas det.

VR-stationer har installerats på 14 orter där SJ har personal stationerad. Här kommer tågvärdar och lokförare att öva på rutiner ombord utan att det finns riktiga tåg att öva på. De kan simulera säkerhetsprocesser och träna på olika scenarier på flertalet av SJs fordonstyper. VR ökar kvaliteten och effektiviteten i flera av SJs utbildningar, men är också ett steg i satsningen på att bli ett av Sveriges mest digitaliserade bolag.

– VR är ett lyft för dem som jobbar ombord. Att de kan öva ofta och bli trygga med de moment som ska utföras på tågen gör arbetet ombord effektivare, vilket i förlängningen innebär ökad punktlighet, säkerhet och skapar utrymme för ännu bättre service ombord. Dessutom blir det både enklare och roligare att utbilda sig, säger Aron Wahlberg som är affärsutvecklare på SJ.

Genom att VR-utbildningen alltid är tillgänglig där personalen arbetar kan de träna om och om igen utifrån sina egna behov och de behöver inte resa till en specifik ort för utbildning.

Det finns VR-träning för flertalet av SJs fordonstyper. För varje fordon finns det olika träningsmoduler och medarbetaren kan välja svårighetsnivå att träna på. Utbildningarna är inspirerade av dataspelsvärlden och användarna får olika typer av feedback. Handkontroller används som verktyg och när man t ex stänger dörren på det virtuella tåget går det lite trögt, precis som när man stänger en riktig tågdörr. Samtidigt hörs det karaktäristiska pyset när dörren öppnas.

– Det finns oändliga möjligheter med VR inom utbildning. Genom att använda ljud och synintryck går det att med stor trovärdighet återskapa väldigt stressiga situationer, som till exempel brand. Det går att lägga in distraktioner, som till exempel dålig sikt eller att någon kommer och ställer en fråga precis vid avgång, säger Aron Wahlberg.

En fördel med VR-utbildning är möjligheten att öva på situationer som annars är svåra att träna på, som exempelvis moment som kan innebära fara. Vid träningar som rör starkström kan till exempel medarbetaren göra fel utan att utsätta sig själv eller någon annan för risk. Genom att öva med VR kan personalen känna sig trygg i situationer som uppkommer sällan, som till exempel användande av rullstolslift som kräver elva olika steg och handgrepp. När hanteringen av tekniken går lätt kan tågvärden kan istället fokusera på att hjälpa resenären.


FAKTA/VR

Virtual Reality - VR - betyder virtuell verklighet eller simulerad verklighet. VR handlar helt enkelt om att helt kliva in i en virtuell/simulerad värld som kan vara mer eller mindre verklighetstrogen. För att uppleva den virtuella världen används VR-glasögon. Som användare kan man uppleva olika saker och interagera med sin virtuella omgivning. De virtuella upplevelserna kan innefatta syn, hörsel och känsel. Ett användningsområde för VR inom SJ är utbildning, men möjliga tillämpningsområden finns även t.ex. inom fordonsdesign och utvärdering av kandidater till tjänster.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ferry till Furuvik

Fler resenärer flyger med SAS

Snälltåget ända till Tänndalen

Framgång för AI till sjöss

Bra oktober för Norwegian

Norwegian visar goda siffror för oktober vad gäller trafiksiffror – men flygbolaget dödförklaras av en konkurrent inom lågprissegmentet.

SJ storsatsar på VR

Nyhetsbrev

Tydlig "Stordalen-effekt" för Ving

Reseföretaget Ving sticker iväg som en raket just nu - detta sedan Petter Stordalen tagit över som huvudägare av bolaget efter den förre ägarens konkurs.

Arkiv

Nu sätter kryssarna i kontakten

Elanslutningarna i Stockholms Värtahamnen är igång och flera fartyg ansluter redan – därmed kan kryssarna ligga för ankar med avstängd maskin.

Ny svensk skidanläggning invigs

17 december invigs anläggningen Idre Himmelfjäll - efter många års planerande och byggande är Sveriges nya stora alpina skidområde äntligen redo för öppning.

Fritzsons tågmat

Skrämmande resenyhet lanseras

Så här inför Halloween kan det passa bra att slå ett slag för mer skrämmande destinationer - som Transsylvanien med greve Draculas slott, trolska skogar och ruggiga grottor.

Stordalen tar över Ving

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen är resekoncernen Vings nya ägare - det är första gången på 25 år som Ving får en Nordisk huvudägare.

Nya snabbfärjan döpt

Bussbranschen kräver svar om Slottsbacken

Stockholms stad stängde Slottsbacken för bussar mellan 3 juni och 30 september i år – nu kräver bussbranschen svar från ansvariga politiker och myndigheter.

Bättre skydd vid flygkonkurser

Sörmländskt samarbete för bussturism

Piloterna ska själva minska utsläppen

Med ett nytt verktyg ska Norweigians piloter lära sig flyga snålare och minska CO2-utsläppen med 140 000 ton per år – det är i alla fall vad lågprisbolaget hoppas på.

Fler flygbussar för Flixbus

Efter en framgångsrik linjestart mellan Stockholm och Arlanda, börjar Flixbus rusta upp för att växa inom flygplatstransfer - fler svenska flygplatser står i tur att få bolagets busstrafik.

Norwegian och JetBlue ingår samarbetsavtal

Rijeka – kulturhuvudstad 2020

Rijeka i Kroatien är utsedd till europeisk kulturhuvudstad 2020 – staden ligger vid kusten och är ett perfekt mål för bussresan, en av de närmaste destinationerna vid Adreatiska Havet räknat från Sverige.

Busstorget till Bålsta!

1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Karlsson till Merresor

Laggar till Grönklitt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.258