23948sdkhjf

SJ storsatsar på VR

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

SJ storsatsar på virtual reality inom utbildning - över 2500 lokförare och tågvärdar ha använt VR när de tränar på olika moment som ska utföras på tågen innan året är slut.

Är det inte bättre att satsa på drift och underhåll i stället för en teknologi som i själva namnet kallas virtuell verklighet? Inte alls, enligt den statsägda tågoperatörens intitiativtagare till projektet: På sikt bidrar VR-utbildningar till ökad punktlighet, säkerhet och service, hävdas det.

VR-stationer har installerats på 14 orter där SJ har personal stationerad. Här kommer tågvärdar och lokförare att öva på rutiner ombord utan att det finns riktiga tåg att öva på. De kan simulera säkerhetsprocesser och träna på olika scenarier på flertalet av SJs fordonstyper. VR ökar kvaliteten och effektiviteten i flera av SJs utbildningar, men är också ett steg i satsningen på att bli ett av Sveriges mest digitaliserade bolag.

– VR är ett lyft för dem som jobbar ombord. Att de kan öva ofta och bli trygga med de moment som ska utföras på tågen gör arbetet ombord effektivare, vilket i förlängningen innebär ökad punktlighet, säkerhet och skapar utrymme för ännu bättre service ombord. Dessutom blir det både enklare och roligare att utbilda sig, säger Aron Wahlberg som är affärsutvecklare på SJ.

Genom att VR-utbildningen alltid är tillgänglig där personalen arbetar kan de träna om och om igen utifrån sina egna behov och de behöver inte resa till en specifik ort för utbildning.

Det finns VR-träning för flertalet av SJs fordonstyper. För varje fordon finns det olika träningsmoduler och medarbetaren kan välja svårighetsnivå att träna på. Utbildningarna är inspirerade av dataspelsvärlden och användarna får olika typer av feedback. Handkontroller används som verktyg och när man t ex stänger dörren på det virtuella tåget går det lite trögt, precis som när man stänger en riktig tågdörr. Samtidigt hörs det karaktäristiska pyset när dörren öppnas.

– Det finns oändliga möjligheter med VR inom utbildning. Genom att använda ljud och synintryck går det att med stor trovärdighet återskapa väldigt stressiga situationer, som till exempel brand. Det går att lägga in distraktioner, som till exempel dålig sikt eller att någon kommer och ställer en fråga precis vid avgång, säger Aron Wahlberg.

En fördel med VR-utbildning är möjligheten att öva på situationer som annars är svåra att träna på, som exempelvis moment som kan innebära fara. Vid träningar som rör starkström kan till exempel medarbetaren göra fel utan att utsätta sig själv eller någon annan för risk. Genom att öva med VR kan personalen känna sig trygg i situationer som uppkommer sällan, som till exempel användande av rullstolslift som kräver elva olika steg och handgrepp. När hanteringen av tekniken går lätt kan tågvärden kan istället fokusera på att hjälpa resenären.


FAKTA/VR

Virtual Reality - VR - betyder virtuell verklighet eller simulerad verklighet. VR handlar helt enkelt om att helt kliva in i en virtuell/simulerad värld som kan vara mer eller mindre verklighetstrogen. För att uppleva den virtuella världen används VR-glasögon. Som användare kan man uppleva olika saker och interagera med sin virtuella omgivning. De virtuella upplevelserna kan innefatta syn, hörsel och känsel. Ett användningsområde för VR inom SJ är utbildning, men möjliga tillämpningsområden finns även t.ex. inom fordonsdesign och utvärdering av kandidater till tjänster.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nytt drag av RK Travel Group

Från och med nu har resegrossisten RK Travel Group infört ett nytt grepp som pressar både den egna organisationen och konkurrenterna – men gynnar kunderna.

Skansen slog rekord 2019

AI tar över i Växjö

Resebranschen får nyord

Glöm flygskammen, nu har resebranschen fått nya roliga ord enligt dem som ställt samman 2019 års nyord!

Stena Lina storsatsar

Anmälan till Busstorget har öppnat!

Nyhetsbrev

Bussbolag i känslosam julkampanj

Arkiv

Flygresenärernas favoritdestinationer

Vart hän vill de som flyger med SAS egentligen? Ja, nu har den saken blivit utredd och det visar sig att svenskar, norrmän och danskar har helt olika preferenser!

Hårdrock på Furuvik

Hårdrocken tågar in på Furuvik i sommar när den legendariske Kiss-gitarristen Ace Frehley intar Stora Scen.

De uppträder på Grönan 2020

Nu har Gröna Lund fått klart med de första 12 artisterna för sommarsäsongen 2020 – en hel rad heta namn presenteras.

Fixar julklappar av bussbiljetter

Ras för novemberflyget

Vikingaland turismprisade

Tåg till Dalafjällen

Norwegian säljer dotterbolag

Ryanair lämnar Skavsta

Spännande smaksensation

I dagarna lanserade Brutal Brewing ett nytt öl i begränsad upplaga.

Besöksnäringen och turistbussen

Alkoholfri succé

Bästa julölet korat

Nio av tio julresor sålda

Svenskarna fortsätter att flyga och fara över jul och nyår, det visar försäljningssiffrorna från en av de stora researrangörerna.

Högtryck i jultrafiken

Masurien – okänd pärla i Centraleuropa

Masurien är en spännande destination i Sveriges närhet och perfekt för bussresan – Lundwall Travel slår ett slag för det tämligen okända sjölandskapet i nordöstra Polen.

Plus

Fem snabba frågor…

Portugal vann igen

Tre miljoner till besöksnäringen

Schram till Norwegian

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.332