23948sdkhjf

Hurtigruten testar biodiesel

Som det första rederiet i Norge testas nu biodiesel ombord på fartyget MS Polarlys - drivmedlet kan potentiellt minska koldioxidutsläppen med 95 procent enligt rederiet.

Världen är på väg in i en ny era, med en resebransch baserad på hållbarhet – och Hurtigruten är inte sen att ta täten.

– Biodiesel kan på lång sikt potentiellt ge en koldioxidminskning på så mycket som 95 procent jämfört med traditionella marina bränslen. Hurtigruten testar certifierad biodiesel som är fri från palmolja. Branschen måste börja göra mer hållbara val och Hurtigruten vill visa vägen, säger Hurtigrutens vd Daniel Skjeldam.

MS Polarlys har nu framgångsrikt testat biodiesel i ett antal veckor. Detta är ett viktigt steg för Hurtigruten eftersom man siktar på att fartygen ska bli helt utsläppsfria i framtiden. Rederinäringen orsakar hela två-tre procent av alla globala koldioxidutsläpp. Biodiesel kan tillverkas från olika källor, till exempel bortkastad matolja.

– Vi är precis i starten när det gäller att använda biodiesel inom sjöfartsbranschen. Vi vill flytta gränserna och lära oss mer om hur det kan användas i större skala. Detta kan potentiellt förändra branschen, säger Daniel Skjeldam.

Samtidigt som sjöfarten ökar i de arktiska områdena gör utsläppen det också. Men förorenande bränslen som tjock brännolja är fortfarande inte förbjudna i dessa sårbara områden. Hurtigruten förbjöd tjock brännolja för ett decennium sedan och arbetar för ett globalt förbud.

– Hurtigruten vill ha ett internationellt förbud mot användning av billig, förorenande tjock brännolja i hela det arktiska området och längs norska kusten. Det är inte logiskt att skapa mer föroreningar och öka risken för förstörelse i områden som behöver skyddas, säger Daniel Skjeldam.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156