23948sdkhjf

Hurtigruten testar biodiesel

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Som det första rederiet i Norge testas nu biodiesel ombord på fartyget MS Polarlys - drivmedlet kan potentiellt minska koldioxidutsläppen med 95 procent enligt rederiet.

Världen är på väg in i en ny era, med en resebransch baserad på hållbarhet – och Hurtigruten är inte sen att ta täten.

– Biodiesel kan på lång sikt potentiellt ge en koldioxidminskning på så mycket som 95 procent jämfört med traditionella marina bränslen. Hurtigruten testar certifierad biodiesel som är fri från palmolja. Branschen måste börja göra mer hållbara val och Hurtigruten vill visa vägen, säger Hurtigrutens vd Daniel Skjeldam.

MS Polarlys har nu framgångsrikt testat biodiesel i ett antal veckor. Detta är ett viktigt steg för Hurtigruten eftersom man siktar på att fartygen ska bli helt utsläppsfria i framtiden. Rederinäringen orsakar hela två-tre procent av alla globala koldioxidutsläpp. Biodiesel kan tillverkas från olika källor, till exempel bortkastad matolja.

– Vi är precis i starten när det gäller att använda biodiesel inom sjöfartsbranschen. Vi vill flytta gränserna och lära oss mer om hur det kan användas i större skala. Detta kan potentiellt förändra branschen, säger Daniel Skjeldam.

Samtidigt som sjöfarten ökar i de arktiska områdena gör utsläppen det också. Men förorenande bränslen som tjock brännolja är fortfarande inte förbjudna i dessa sårbara områden. Hurtigruten förbjöd tjock brännolja för ett decennium sedan och arbetar för ett globalt förbud.

– Hurtigruten vill ha ett internationellt förbud mot användning av billig, förorenande tjock brännolja i hela det arktiska området och längs norska kusten. Det är inte logiskt att skapa mer föroreningar och öka risken för förstörelse i områden som behöver skyddas, säger Daniel Skjeldam.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Vikingaland turismprisade

Tåg till Dalafjällen

Norwegian säljer dotterbolag

Ryanair lämnar Skavsta

Spännande smaksensation

I dagarna lanserade Brutal Brewing ett nytt öl i begränsad upplaga.

Besöksnäringen och turistbussen

Nyhetsbrev

Alkoholfri succé

Arkiv

Bästa julölet korat

Nio av tio julresor sålda

Svenskarna fortsätter att flyga och fara över jul och nyår, det visar försäljningssiffrorna från en av de stora researrangörerna.

Högtryck i jultrafiken

Masurien – okänd pärla i Centraleuropa

Masurien är en spännande destination i Sveriges närhet och perfekt för bussresan – Lundwall Travel slår ett slag för det tämligen okända sjölandskapet i nordöstra Polen.

Plus

Fem snabba frågor…

Plus

Från småföretag - till branschens gigant

Rolfs Flyg & Buss är gruppreseföretaget som gjort en egen hisnande resa – från den lilla resebyrån på Hisingen till ett jätteföretag som väntas omsätta en miljard kronor nästa år. Arkitekten bakom den makalösa tillväxten är Emanuel Karlsson, vd sedan 2006.

Portugal vann igen

Ny rapport till flygets försvar

Flyget behövs för svensk besöksnäring enligt en ny rapport.

Norwegian avvecklar allt långdistansflyg från Stockholm

Hamnsamarbete för miljön i Norden

Arlandabanan 20 år

Kungen och drottningen invigde Arlandabanan i november 1999 - Sveriges första privata snabbtågsprojekt firar därmed 20 år i dagarna.

Viking Line till Visby och Bornholm

Birka Cruises till Berlin

Tre miljoner till besöksnäringen

Andersson lämnar Birka Cruises

Kryssarrederiet Birca Cruises vd Satu Andersson lämnar sin post efter sex år – jakten på en ny vd inleds omedelbart.

Schram till Norwegian

Hurtigruten testar biodiesel

Som det första rederiet i Norge testas nu biodiesel ombord på fartyget MS Polarlys - drivmedlet kan potentiellt minska koldioxidutsläppen med 95 procent enligt rederiet.

Ferry till Furuvik

SJ storsatsar på VR

Fritzsons tågmat

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.147