23948sdkhjf

Riksrevisionen sågar regeringen

Regeringens planering av höghastighetsjärnväg i Sverige totalsågas av Riksrevisionen – gör om och gör rätt, kräver myndigheten som identifierat en lång rad brister.

Den tänkta investeringen i höghastighetsjärnväg i Sverige mellan Stockholm, Göteborg och Malmö skulle – om den genomförs – bli det största finansiella åtagandet för den svenska staten i mordern tid. Just därför har Riksrevisionen granskat hur planeringen bakom mångmiljardprojektet och då funnit en rad allvarliga brister.

Enligt riksrevisor Helena Lindberg är huvudproblemet att planeringen utgått från lösningen snarare än problemet. Regeringen har tagit initiativ till höghastighetsjärnvägen utan att det funnits underlag i form av åtgärdsvalsstudier och samlade effektbedömningar. Samtliga problembeskrivningar har varit översiktliga och sakna ingående analyser enligt Riksrevisionen.

Vidare har ingen hänsyn tagits till huruvida investeringen är samhällsekonomiskt effektiv och kostnadsberäkningarna har under lång tid hållit låg kvalitet vilket medfört att kostnaderna krafitgt underskattades: År 2003 bedömdes hela projektet kosta 50 miljarder kronor, den senaste analysen landar på en fem gånger så hög summa, 250 miljader kronor.

Som Helena Lindberg bedömer läget har tio års planering av höghastighetstågen inte klarat att leverera ett fullvärdigt beslutsunderlag. Därför måste regeringen se till att Trafikverket gör om hela planeringen på rätt sätt innan några fler beslut fattas, anser hon.

Järnvägsfrämjandet sågar Riksrevisionens sågning HÄR!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.219