23948sdkhjf

Hongkongbolag vann busstrafiken i Lycksele

Busstrafiken i Lycksele ska skötas av Boreal Buss AS, ett Hongkong-ägt företag i Norge – det lokala bolaget Artic Bus tappar sin trafik efter 15 år.

Den upphandling som genomfördes för busstrafiken i Lycksele avgjordes till fördel för norska bolaget Boreal Buss AS – som i sin tur är ävt av ett bolag i Hongkong. Totalt fanns det tre anbudsgivare på den upphandlade trafiken: Förutom vinnande bolaget Artic Bus som kört trafiken i 15 år och Centrala Buss AB i Jämtland/Härjedalen.

Nu står det klart att det blir Boreal Buss AS som ska köra trafiken från 1 januari 2021, kontraktslängden är åtta år. Värdet på affären är totalt 48 miljoner kronor, 6 miljoner kronor per år, och sex anställda berörs. De bussar som ska rulla i Lyxeletrafiken om drygt ett år kommer att vara dieselbussar som är tänkta att köras på fossilfri HVO.

Boreal Buss har närmare 3 000 anställda i Norge, huvudkontoret där ligger i Stavanger. Ägarna i Hongkong driver omfattande trafik just där med bland annat fartyg och spårvagnar föutom bussar.

För Artic Bus innebär det här att verksamheten i Lycksele avvecklas om drygt ett år. Företagets verksamheter i Skellefteå och Norsjö rullar på som vanligt och nu är siktetet inställt på att vinna trafik och etablera sig på nya orter, uppger ledningen för Artic Bus. Artic Bus har just nu en omsättning på 35 miljoner kronor och 28 anställda. Förutom linjetrafik bedrivs också beställningstrafik och turistbussverksamhet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078