23948sdkhjf

Ny svensk attack mot Uber

Nyligen stoppades Uber från att köra taxi i London - ny attack mot uppstickaren även i Sverige.

Londons transportmyndighet TfL har beslutat att inte tillåta att Uber bedriver taxitrafik med hänvisning till att Uber inte har ett robust system för att säkerställa passagerarnas trygghet. Av TfL:s beslut framgår att Ubers system inte hindrar att icke-auktoriserade förare kan komma åt Ubers förarkonton och app. Det har möjliggjort att dessa icke-auktoriserade förare kunnat ta körningar trots att de inte var den förare som resenären trodde sig ha bokat.

En annan brist är, enligt TfL, att förare som Uber uteslutit åter har kunnat skapa förarkonton hos Uber och ta körningar. TfL anser att Ubers system inte har gjorts tillräckligt säkert. TfL har låtit göra en oberoende utredning av Ubers förmåga att hindra brister. Den slutsats som TfL nu kommit fram till är att man inte är övertygad om att Uber har ett ”robust system.”

Eftersom man kan anta att Uber använder samma mjukvara och samma grundläggande system i Sverige som i UK – har man tankat ner Ubers app i London kan man använda den även om man befinner sig i Sverige – är det uppenbart att motsvarande brister och säkerhetsproblem skulle kunna finnas hos Uber i Sverige, säger Claudio Scubla, förbundsdirektör Svenska Taxiförbundet. Han fortsätter:

En graverande omständighet är att Uber i Sverige hittills valt att stå utanför det frivilliga digitala kontrollsystemet för dagliga kontroller av förarbehörigheter och trafiktillstånd, BKY (Behörighetskontroll Yrkestrafik), bky.se.

Det är dags att svenska politiker och svenska myndigheter ställer sig samma fråga som myndigheten för Londontrafiken: Har Uber ett säkert system? Det är också dags för Uber att tydligt redovisa hur de hanterar risken för att samma sak händer i Sverige som redan hänt i London, säger Claudio Scubla.

När Uber Sverige svarar på den kritik Taxiförbundet riktar mot deras svenska verksamhet kommer deras synunkter att publiceras på rt-forum.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.08