23948sdkhjf

Nytt larm: Svarttaxi på Facebook!

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Svarttaxi på Facebook fortsätter hota serösa taxiåkare - hur det går till förklarar Taxiförbundet i en ny rapport.

En ny granskning av svarttaxi på Facebook visar att problemet är fortsatt stort. Granskningen visar att det finns omkring 100 företagslika svarttaxigrupper på Facebook med mer än 123 000 medlemmar. Men problemet är inte jämnt fördelat över landet. Mellanstora städer i mellersta och norra Sverige är värst drabbade. Där hotar svarttaxigrupperna att tränga ut den serösa taxinäringen.

Redan 2017 uppmärksammade Svenska Taxiförbundet förekomsten av företagslika svarttaxigrupper på Facebook. Det var då ett förhållandevis okänt problem som berörda myndigheteter varken hade kännedom om, eller verktyg att angripa. Sedan dess har kunskapen om att det är olagligt att ta betalt för organiserad samåkning på Facebook spridit sig och Skatteverket har lovat att öka kontrollen av svarttaxi på sociala medier.

– Det är hög tid att sätta in motåtgärder, säger Claudio Skubla, Förbundsdirektör i Svenska Taxiförbundet.

Störst andel gruppmedlemmar finns i mellanstora städer långt från storstadsområdena, varav många kommuner ligger i mellersta och norra Sverige. De tio värst utsatta kommunerna är Ljusdal, Hudiksvall, Luleå, Norrtälje, Östersund, Sundsvall, Gävle, Göteborg, Umeå och Skellefteå.

Antalet grupper och antalet medlemmar kan vara högre än granskningen visar, eftersom Svenska Taxiförbundets granskning är gjord med försiktighet och bara omfattar grupper där det säkert kan konstateras att det rör sig om svarttaxi.

– Utvecklingen av svarttaxi på Facebook är ett allvarligt hot mot den seriösa taxinäringen. Särskilt i mindre och medelstora orter har seriösa taxiföretag allt svårare att överleva idag på grund av konkurrens från svarttaxi via sociala medier. Vi riskerar att få fler orter som står helt utan seriösa taxitjänster, säger Claudio Skubla. Han fortsätter:

– Det behövs nya regelverk som stoppar svarttaxi på Facebook och myndigheterna måste flytta sina kontroller dit där svarttaxi förmedlas. Därtill måste det vara kännbart att bryta mot taxilagstiftningen om denna utveckling ska stävjas.

FAKTA/Svarttaxi på Facebook

Det finns omkring 100 företagslika svarttaxigrupper på Facebook med mer än 123 000 medlemmar.De tio mest utsatta kommunerna, samt antal personer per 1000 kommuninvånare som är medlemmar i en svarttaxigrupp på Facebook. Här nedan den lista som Svenska Taxiförbundet tagit fram:

Ljusdal

235

Hudiksvall

155

Luleå

119

Norrtälje

81

Östersund

70

Sundsvall

67

Gävle

63

Göteborg

44

Umeå

43

Skellefteå

36


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första staten med gratis kollektivtrafik

Plus

Klart: Vinnaren av Tunga Bussligan 2019!

Efter en rafflande slutstrid står det klart vem som vann Tunga Bussligan 2019 - här presenteras vinnaren plus alla tunga bussfabrikat som fått nya bussar registrerade under 2019, alla siffror kommer från Bil Swedens statiatik.

Bra december för bussarna

Nytt signalsystem i Danmark

Forskare: ”Landsortsbor riskerar att bli högerpopulister”

Allt fler flyttar till städer och kvar blir ”dubbla förlorare” som riskerar att hemfalla åt högerpopulism – men det finns ett effektivt botemedel, detta enligt forskning vid Malmö universitet.

Statsägt bolag köper Flygbussarna

Nyhetsbrev

God Jul & Gott Nytt År!

Nu är det dags att önska alla rt-forums läsare, annonsörer och vänner en riktigt trevlig helg - 18 december skickades årets sista nyhetsbrev.

Arkiv

Arriva möblerar om i ledningen

Ännu ett bussbolag uppköpt

Nya Mälartåg i trafik

Örike digitaliserar kollektivtrafiken

Hogia har fått ett nytt spännande uppdrag – nämligen att digitalsera kollektivtrafiken på ett av svenskarnas populäraste resmål.

Kritiker invigde nya biljettautomaterna

Skärpt tillsyn av yrkestrafiken

Turkiskt på Tvärbanan

Stor exportorder för Scania

Tunnelbanan ska bli tryggare

Stockholms tunnelbana har haft problem med våld och otrygghet - nu vill politikerna åstadkomma en förbättring genom en rad nya okonventionella åtgärder.

Skåneflygplats tappar flygbussförbindelse

Ännu en skånsk stad blir elektrisk

De vann i Kristianstad

9 december blev det klart - en ny aktör tar över stadstrafiken i Kristianstad medan en annan förlorar trafiken.

Förarlöst i Linköping

Tunnelbane-vd byter spår

Kris för bussbolag i Roslagen

Striden om Gotland är över

Från Volvo till Yutong

Först i Norden

Förseningar kostar miljarder

Tuff kritik mot skånsk tågupphandling

Ny självkörande busslinje startas

Plus

Fem snabba fågor…

Ticketer köper Fara

Svår bussolycka i Sollentuna

Høven vd i SJ Norge

5

Järnvägsfrämjandet sågar Riksrevisionen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109