23948sdkhjf

Masurien – okänd pärla i Centraleuropa

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Masurien är en spännande destination i Sveriges närhet och perfekt för bussresan – Lundwall Travel slår ett slag för det tämligen okända sjölandskapet i nordöstra Polen.

Lundwall Travel är renodlad resegrossist som skräddarsyr resor åt buss- och researrangörer. Företaget finns i Kungälv och drivs idag med tre medarbetare. I år genomfördes deras första studieresa för kundföretag. Udda och okända destinationer kan bjuda på mer än vad många grupp- och bussresearrangörer anar. Det var något som Lundwall Travel, DFDS och Stena Line ville visa upp för sina kunder på sin gemensamma studieresa till Litauen och Masurien i Polen.

– Vi har fått mycket positivt gensvar på resan från våra kunder som var med på resan, säger Marianne Lidvall, delägare i Lundwall Travel. Faktum är att vi redan har fått förfrågningar om de destinationer som vi visade upp under studieresan.

Hur kom det sig att ni valde att lägga resan som ni gjorde?

– För att det är ett område som få erbjuder resor till och så få av oss som var med varit i tidigare. Eftersom vi sedan tidigare har samarbete med rederierna Stena Line och DFDS så pratade vi med dem och kom fram till att vi skulle genomföra den här studieresan. Vi bjöd in våra gemensamma kunder att följa med.

Resan gick med färja från Karlshamn till Klaipeda i Litauen, därifrån buss genom Litauen med besök i Kaunas och Vilnius. Sedan bar det vidare in i Masurien i Polen och så åter till Sverige från Gdynia till Karlskrona (se reseberättelsen här intill!)

Vad tyckte du själv om Masurien?

– Nu var vi kanske inte där under den bästa årstiden men jag kan tänka mig att det måste vara fantastiskt under våren, sommaren och den tidiga hösten när uteserveringarna är öppna. De har ett fantastiskt sjö- och flodsystem där man kan åka båtturer och uppleva landskapet från vattnet.

Lågkonjunkturen stundar, påstås det. Även Lundwall Travel har känt av att resmönstret förändrats, enligt Marianne Lidvall:

– Vi märker att ungefär lika många resor bokas nu som tidigare men att det är färre resenärer på varje resa. Naturligtvis blir vissa resor inställda också, men den tydligaste förändringen är att antalet resenärer på varje resa är färre än förr.

Oavsett konjunkturen har den svenska kronan dalat i värde, något som gör alla utlandsresor dyrare, men olika mycket dyrare beroende på till vilket land resan går.

– Ja, vår krona är svag gentemot Euron som finns även i Litauen. Men en svensk får ganska mycket ändå för sina euros just i Litauen. När det gäller Polen så har de Zloty som gäller och där är det också litet billigare för en svensk att turista.

Vilka destinationer säljer bäst?

– De bäst säljande och säkra länderna för oss är Nederländerna och Tyskland, det går inte att komma ifrån, säger Marianne Lidvall. Tyskland är ett stort land med många intressanta destinationer samt att alla måste köra igenom för att komma till alla övriga destinationer i Europa. Nederländerna är säkert under blomstertåget alla år.

Läs även resereportaget från Masurien i Resforums e-tidning eller pappervarianten!

FAKTA/Lundwall Travel

Startades 2003 av Ulla Lundwall i Lysekil. Marianne Lidvall kom till företaget 2006 och de arbetade tillsammans i ytterligare sex år. 2012 sålde Ulla Lundwall sitt företag som då flyttades i Nytorget 1 i Kungälv där det sedan dess har sitt säte. Marianne Lidvall är en av delägarna, de övriga tre delägarna är inte aktiva i företaget.

Företaget är resegrossist som skräddarsyr resor för bussresearrangörer i Sverige och Norge till olika destinationer i Europa.

Omsättning: 12,5 miljoner kronor (2017)

Rörelseresultat: 0,7 miljoner kronor (2017)

Anställda: 3 (2019)

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nytt drag av RK Travel Group

Från och med nu har resegrossisten RK Travel Group infört ett nytt grepp som pressar både den egna organisationen och konkurrenterna – men gynnar kunderna.

Skansen slog rekord 2019

AI tar över i Växjö

Resebranschen får nyord

Glöm flygskammen, nu har resebranschen fått nya roliga ord enligt dem som ställt samman 2019 års nyord!

Stena Lina storsatsar

Anmälan till Busstorget har öppnat!

Nyhetsbrev

Bussbolag i känslosam julkampanj

Arkiv

Flygresenärernas favoritdestinationer

Vart hän vill de som flyger med SAS egentligen? Ja, nu har den saken blivit utredd och det visar sig att svenskar, norrmän och danskar har helt olika preferenser!

Hårdrock på Furuvik

Hårdrocken tågar in på Furuvik i sommar när den legendariske Kiss-gitarristen Ace Frehley intar Stora Scen.

De uppträder på Grönan 2020

Nu har Gröna Lund fått klart med de första 12 artisterna för sommarsäsongen 2020 – en hel rad heta namn presenteras.

Fixar julklappar av bussbiljetter

Ras för novemberflyget

Vikingaland turismprisade

Tåg till Dalafjällen

Norwegian säljer dotterbolag

Ryanair lämnar Skavsta

Spännande smaksensation

I dagarna lanserade Brutal Brewing ett nytt öl i begränsad upplaga.

Besöksnäringen och turistbussen

Alkoholfri succé

Bästa julölet korat

Nio av tio julresor sålda

Svenskarna fortsätter att flyga och fara över jul och nyår, det visar försäljningssiffrorna från en av de stora researrangörerna.

Högtryck i jultrafiken

Masurien – okänd pärla i Centraleuropa

Masurien är en spännande destination i Sveriges närhet och perfekt för bussresan – Lundwall Travel slår ett slag för det tämligen okända sjölandskapet i nordöstra Polen.

Plus

Fem snabba frågor…

Portugal vann igen

Tre miljoner till besöksnäringen

Schram till Norwegian

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129