23948sdkhjf

Eleverna visar hållbara transportlösningar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Elever i Göteborg presenterar framtida hållbara transportlösningar – och ställer nutida experter mot väggen.

Transportsystemet är till stor nytta för oss människor men samtidigt ett av de största hoten mot klimatet. Transporterna måste bli mer hållbara, och för att nå dit behövs tekniska innovationer. Just det blir det gott om på onsdag 4 december när cirka 350 högstadieelever besöker Universeum för final i projektet Framtida transporter.

Personer med teknikutbildning är eftertraktade. Sverige och världen behöver fler unga som väljer att studera och arbeta med teknik om vi ska kunna säkra teknikföretagens kompetensförsörjning. Även transportföretagen saknar arbetskraft. Ett gap på omkring 30 000–40 000 personer riskerar att uppstå om sysselsättningen inte klarar av att öka i takt med de framtida prognostiserade transportvolymerna.

Därför uppstod Framtida transporter 2012. Sedan dess har skolprojektet skapat intresse för transporter, transportsystem och teknikutveckling – och försökt inspirera till beteendeförändringar. För det behövs inte bara ny teknik, utan också nya vanor.

Det För Hogia är det viktigt att stötta arrangemang som det här. Vi arbetar aktivt för att intressera tjejer och killar för IT och hållbara transporter. Vi vill inspirera dem och få dem att förstå att digitalisering inte är ett mål i sig utan ett fantastiskt medel som kan lösa samhällets framtida utmaningar, säger Helena Svedlund bolagschef på Hogia Logistics och medlem i årets jury för Framtida Transporter.

Framtida transporter genomförs som en tävling där klasserna får i uppdrag är att ta fram hållbara lösningar för transporter av människor och varor. Under arbetets gång möts elever och forskare, företagsledare, experter, politiker och tjänstemän i olika forum. Kunskap delas, idéer genereras och möjligheter till studier och arbete inom transportsektorn presenteras.

Det är jätteviktigt att vi engagerar och intresserar elever för innovationer och hållbar utveckling. De är framtidens arbetskraft och skarpa hjärnor. Genom att träffa vuxna från akademin, näringslivet och politiken så kan de redan i årskurs 7 eller 8 påverka samhällsutvecklingen. De får både ställa de vuxna mot väggen och komma med egna lösningar på globala utmaningar. Det är häftigt, säger Andreas Tärnvind, pedagog på Universeum och projektledare för Framtida transporter.

Stor final blir det under framtidsdagen på Universeum den 4 december. Då kommer ca 350 elever från 15 klasser till Universeum för att presentera sina arbeten som bedöms av en jury. I den sitter bland andra Per-Olof Arnäs, Chalmers, Helena Svedlund, Hogia, Matilda Lindström, RISE, och Sara Eriksson, Kollektivtrafik och infrastruktur Västra götalandsregionen.

Bland klassernas lösningar finns elbilar som även kan färdas på vatten, lastbilar med positiv klimatpåverkan och fordon som på ett hållbart sätt lyckas kombinera tågets och flygets olika fördelar.

Elevernas kreativitet och förmåga att tänka utanför vår traditionella box är både imponerande och inspirerande. Det vi kommer få uppleva på Universeum på onsdag ger hopp för framtiden, säger Andreas Tärnvind.

--

FAKTA/Framtida transorter 2019

En utmaningstväling som genomförs i samarbete med Chalmers, Fossilfritt flyg 2045, Greencarrier, Göteborg Energi, Göteborgs Hamn, Göteborgs Stad Trafikkontoret, Parkering Göteborg, Göteborgs Universitet, Hogia, Polestar, RISE, SAS, Svensk Sjöfart, Swedavia Airports, Volvo, Västra Götalandsregionen och Västtrafik

Klasser från Guldhedsskolan, Safirskolan, Sannaskolan och Victoriaskolan i Göteborg, Stenkulan i Lerum och Båtmansskolan i Härryda deltar.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tunnelbanan ska bli tryggare

Stockholms tunnelbana har haft problem med våld och otrygghet - nu vill politikerna åstadkomma en förbättring genom en rad nya okonventionella åtgärder.

Skåneflygplats tappar flygbussförbindelse

Ännu en skånsk stad blir elektrisk

De vann i Kristianstad

9 december blev det klart - en ny aktör tar över stadstrafiken i Kristianstad medan en annan förlorar trafiken.

Förarlöst i Linköping

Tunnelbane-vd byter spår

Nyhetsbrev

Kris för bussbolag i Roslagen

Arkiv

Striden om Gotland är över

Från Volvo till Yutong

Först i Norden

Tävlingen framtidens transportlösning avgjord

Förseningar kostar miljarder

Nya tungviktare till Samtrafikens styrelse

Drivmedlesskatt får kritik

Tuff kritik mot skånsk tågupphandling

Ny självkörande busslinje startas

Eleverna visar hållbara transportlösningar

Plus

Fem snabba fågor…

Plus

Tåg - snabbare och bättre

Alstom är en av Europas ledande tillverkare av järnvägssystem, allt från spårvagnar och superhöghastighetståg och det som finns där emellan. Sverige är redan storkund men företaget hoppas på fler affärer framöver.

55 555:e Citaron

Mercedes-Benz har levererat den 55 555:e stadsbussen Citaro till svensk storkund.

Plus

Tog klivet till järnvägen

Efter sex år som chef på Klarna gick Alexandra Strömberg över till järnvägen – hon är operativ chef på Arlanda Express, ett uppdrag helt i linje med hennes intressen för hållbara resor i en tid då klimatfrågorna väger allt tyngre.

Ticketer köper Fara

Nytt larm: Svarttaxi på Facebook!

Plus

Tuff finalstrid i Tunga Bussligan

Med en månad kvar av Tunga Bussligan 2019 tätnar finalstriden med en viktig omkörning.

Svår bussolycka i Sollentuna

Høven vd i SJ Norge

4

Järnvägsfrämjandet sågar Riksrevisionen

Fredman avancerar

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Scania bantar

Nytt reseavdrag gynnar bussresor

Internet fyller 50

Larsson tar över Skellefteå buss

Kameraupphandling ska göras om

Mohlins växer med uppköp

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125