23948sdkhjf

Eleverna visar hållbara transportlösningar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Elever i Göteborg presenterar framtida hållbara transportlösningar – och ställer nutida experter mot väggen.

Transportsystemet är till stor nytta för oss människor men samtidigt ett av de största hoten mot klimatet. Transporterna måste bli mer hållbara, och för att nå dit behövs tekniska innovationer. Just det blir det gott om på onsdag 4 december när cirka 350 högstadieelever besöker Universeum för final i projektet Framtida transporter.

Personer med teknikutbildning är eftertraktade. Sverige och världen behöver fler unga som väljer att studera och arbeta med teknik om vi ska kunna säkra teknikföretagens kompetensförsörjning. Även transportföretagen saknar arbetskraft. Ett gap på omkring 30 000–40 000 personer riskerar att uppstå om sysselsättningen inte klarar av att öka i takt med de framtida prognostiserade transportvolymerna.

Därför uppstod Framtida transporter 2012. Sedan dess har skolprojektet skapat intresse för transporter, transportsystem och teknikutveckling – och försökt inspirera till beteendeförändringar. För det behövs inte bara ny teknik, utan också nya vanor.

Det För Hogia är det viktigt att stötta arrangemang som det här. Vi arbetar aktivt för att intressera tjejer och killar för IT och hållbara transporter. Vi vill inspirera dem och få dem att förstå att digitalisering inte är ett mål i sig utan ett fantastiskt medel som kan lösa samhällets framtida utmaningar, säger Helena Svedlund bolagschef på Hogia Logistics och medlem i årets jury för Framtida Transporter.

Framtida transporter genomförs som en tävling där klasserna får i uppdrag är att ta fram hållbara lösningar för transporter av människor och varor. Under arbetets gång möts elever och forskare, företagsledare, experter, politiker och tjänstemän i olika forum. Kunskap delas, idéer genereras och möjligheter till studier och arbete inom transportsektorn presenteras.

Det är jätteviktigt att vi engagerar och intresserar elever för innovationer och hållbar utveckling. De är framtidens arbetskraft och skarpa hjärnor. Genom att träffa vuxna från akademin, näringslivet och politiken så kan de redan i årskurs 7 eller 8 påverka samhällsutvecklingen. De får både ställa de vuxna mot väggen och komma med egna lösningar på globala utmaningar. Det är häftigt, säger Andreas Tärnvind, pedagog på Universeum och projektledare för Framtida transporter.

Stor final blir det under framtidsdagen på Universeum den 4 december. Då kommer ca 350 elever från 15 klasser till Universeum för att presentera sina arbeten som bedöms av en jury. I den sitter bland andra Per-Olof Arnäs, Chalmers, Helena Svedlund, Hogia, Matilda Lindström, RISE, och Sara Eriksson, Kollektivtrafik och infrastruktur Västra götalandsregionen.

Bland klassernas lösningar finns elbilar som även kan färdas på vatten, lastbilar med positiv klimatpåverkan och fordon som på ett hållbart sätt lyckas kombinera tågets och flygets olika fördelar.

Elevernas kreativitet och förmåga att tänka utanför vår traditionella box är både imponerande och inspirerande. Det vi kommer få uppleva på Universeum på onsdag ger hopp för framtiden, säger Andreas Tärnvind.

--

FAKTA/Framtida transorter 2019

En utmaningstväling som genomförs i samarbete med Chalmers, Fossilfritt flyg 2045, Greencarrier, Göteborg Energi, Göteborgs Hamn, Göteborgs Stad Trafikkontoret, Parkering Göteborg, Göteborgs Universitet, Hogia, Polestar, RISE, SAS, Svensk Sjöfart, Swedavia Airports, Volvo, Västra Götalandsregionen och Västtrafik

Klasser från Guldhedsskolan, Safirskolan, Sannaskolan och Victoriaskolan i Göteborg, Stenkulan i Lerum och Båtmansskolan i Härryda deltar.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första staten med gratis kollektivtrafik

Plus

Klart: Vinnaren av Tunga Bussligan 2019!

Efter en rafflande slutstrid står det klart vem som vann Tunga Bussligan 2019 - här presenteras vinnaren plus alla tunga bussfabrikat som fått nya bussar registrerade under 2019, alla siffror kommer från Bil Swedens statiatik.

Bra december för bussarna

Nytt signalsystem i Danmark

Forskare: ”Landsortsbor riskerar att bli högerpopulister”

Allt fler flyttar till städer och kvar blir ”dubbla förlorare” som riskerar att hemfalla åt högerpopulism – men det finns ett effektivt botemedel, detta enligt forskning vid Malmö universitet.

Statsägt bolag köper Flygbussarna

Nyhetsbrev

God Jul & Gott Nytt År!

Nu är det dags att önska alla rt-forums läsare, annonsörer och vänner en riktigt trevlig helg - 18 december skickades årets sista nyhetsbrev.

Arkiv

Arriva möblerar om i ledningen

Ännu ett bussbolag uppköpt

Nya Mälartåg i trafik

Örike digitaliserar kollektivtrafiken

Hogia har fått ett nytt spännande uppdrag – nämligen att digitalsera kollektivtrafiken på ett av svenskarnas populäraste resmål.

Kritiker invigde nya biljettautomaterna

Skärpt tillsyn av yrkestrafiken

Turkiskt på Tvärbanan

Stor exportorder för Scania

Tunnelbanan ska bli tryggare

Stockholms tunnelbana har haft problem med våld och otrygghet - nu vill politikerna åstadkomma en förbättring genom en rad nya okonventionella åtgärder.

Skåneflygplats tappar flygbussförbindelse

Ännu en skånsk stad blir elektrisk

De vann i Kristianstad

9 december blev det klart - en ny aktör tar över stadstrafiken i Kristianstad medan en annan förlorar trafiken.

Förarlöst i Linköping

Tunnelbane-vd byter spår

Kris för bussbolag i Roslagen

Striden om Gotland är över

Från Volvo till Yutong

Först i Norden

Förseningar kostar miljarder

Tuff kritik mot skånsk tågupphandling

Ny självkörande busslinje startas

Plus

Fem snabba fågor…

Ticketer köper Fara

Svår bussolycka i Sollentuna

Høven vd i SJ Norge

5

Järnvägsfrämjandet sågar Riksrevisionen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109