23948sdkhjf

Alkoholfri succé

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

En lika glad som oväntad ölnyhet finns just nu i Systembolagets alkoholfria sortiment.

RES Dryck & smak/Foodnet

Spendrups varumärke Mariestads ansvarige bryggmästare Richard Bengtsson har haft som ambition att sätta en helt ny standard, att brygga en alkoholfri öl med en kraftfull och fyllig smak. För att lyckas med detta har han tagit en oväntad väg genom att utgå från en Strong Ale, en ölsort med mycket hög alkoholhalt.

Resultatet är Mariestads Strong Ale Alkoholfri, som nu lagom till julborden finns att köpa hos Systembolaget. Richard Bengtsson har för vintern framställt en helt unik ölbrygd, och resultatet är Mariestads Strong Ale Alkoholfri. En gudabenådad brygd som skulle kunna finnas i dagligvaruhandelns hyllor men som Systembolaget lyckats lägga monopol på – i alla fall den här gången.

Hur kom det sig att du satsade på en alkoholfri Strong Ale?

– Jag inspireras av hur samhället utvecklas och det är spännande att se att allt fler väljer alkoholfritt. Därför vill jag kunna erbjuda en ordentligt smakrik öl i den alkoholfria kategorin, säger Richard Bengtsson, bryggmästare på Spendrups Bryggerier.

Mariestads Strong Ale är en kraftfull alkoholfri öl som bryggs i klassisk ale-tradition. Efter fyra veckors lagring har brygden uppnått sin fulla kraft och balanserade beska. Den hettas då varsamt upp i vacuum till 42 grader för att destillera bort alkoholen.

– Den som vet något om bryggkonst vet att det är snudd på omöjligt att göra en smakrik ale, med 0,5 procent alkohol. Men jag backar aldrig för en utmaning. Resultatet sätter en helt ny standard för alkoholfritt. Mariestads Strong Ale är för den moderna livsnjutaren, säger Richard Bengtsson.

Det handlar om en fyllig alkoholfri ale med härlig maltkropp och fruktiga toner, som avnjuts bäst kall. Thomas Diederichsen, Årets Kock 2011, har smakat ölen och lagat mat som passar till brygden.

– Mariestads alkoholfria Strong Ale passar utmärkt till vår svenska husmanskost. Mustiga kötträtter med sötma från våra härliga rotfrukter blir en utmärkt kombination. Prova den även gärna efter maten till lite mörkare choklad eller någon av våra svenska lagrade hårdostar, säger Thomas Diederichsen.

Se här hur det gick för den alkoholfria alen i årets julölsprovning!

Ölen innehåller Melanoidinmalt som ger maltaromen, samt övriga maltsorter Pilsner, Münchner och Karamell. Ölen är bryggd på humlesorterna Magnum, som ger en bra beska, och Cascade, som ger brygden kryddiga grapefrukttoner.

Mariestads Strong Ale Alkoholfri finns i en begränsad upplaga, och varje flaska innehåller 75 centiliter. Mariestads Strong Ale Alkoholfri lanserades 1 december och bört vara tillgänglig på välsorterade Systembolag under den närmaste tiden. 

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nytt drag av RK Travel Group

Från och med nu har resegrossisten RK Travel Group infört ett nytt grepp som pressar både den egna organisationen och konkurrenterna – men gynnar kunderna.

Skansen slog rekord 2019

AI tar över i Växjö

Resebranschen får nyord

Glöm flygskammen, nu har resebranschen fått nya roliga ord enligt dem som ställt samman 2019 års nyord!

Stena Lina storsatsar

Anmälan till Busstorget har öppnat!

Nyhetsbrev

Bussbolag i känslosam julkampanj

Arkiv

Flygresenärernas favoritdestinationer

Vart hän vill de som flyger med SAS egentligen? Ja, nu har den saken blivit utredd och det visar sig att svenskar, norrmän och danskar har helt olika preferenser!

Hårdrock på Furuvik

Hårdrocken tågar in på Furuvik i sommar när den legendariske Kiss-gitarristen Ace Frehley intar Stora Scen.

De uppträder på Grönan 2020

Nu har Gröna Lund fått klart med de första 12 artisterna för sommarsäsongen 2020 – en hel rad heta namn presenteras.

Fixar julklappar av bussbiljetter

Ras för novemberflyget

Vikingaland turismprisade

Tåg till Dalafjällen

Norwegian säljer dotterbolag

Ryanair lämnar Skavsta

Spännande smaksensation

I dagarna lanserade Brutal Brewing ett nytt öl i begränsad upplaga.

Besöksnäringen och turistbussen

Alkoholfri succé

Bästa julölet korat

Nio av tio julresor sålda

Svenskarna fortsätter att flyga och fara över jul och nyår, det visar försäljningssiffrorna från en av de stora researrangörerna.

Högtryck i jultrafiken

Masurien – okänd pärla i Centraleuropa

Masurien är en spännande destination i Sveriges närhet och perfekt för bussresan – Lundwall Travel slår ett slag för det tämligen okända sjölandskapet i nordöstra Polen.

Plus

Fem snabba frågor…

Portugal vann igen

Tre miljoner till besöksnäringen

Schram till Norwegian

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.219