23948sdkhjf

Alkoholfri succé

En lika glad som oväntad ölnyhet finns just nu i Systembolagets alkoholfria sortiment.

RES Dryck & smak/Foodnet

Spendrups varumärke Mariestads ansvarige bryggmästare Richard Bengtsson har haft som ambition att sätta en helt ny standard, att brygga en alkoholfri öl med en kraftfull och fyllig smak. För att lyckas med detta har han tagit en oväntad väg genom att utgå från en Strong Ale, en ölsort med mycket hög alkoholhalt.

Resultatet är Mariestads Strong Ale Alkoholfri, som nu lagom till julborden finns att köpa hos Systembolaget. Richard Bengtsson har för vintern framställt en helt unik ölbrygd, och resultatet är Mariestads Strong Ale Alkoholfri. En gudabenådad brygd som skulle kunna finnas i dagligvaruhandelns hyllor men som Systembolaget lyckats lägga monopol på – i alla fall den här gången.

Hur kom det sig att du satsade på en alkoholfri Strong Ale?

– Jag inspireras av hur samhället utvecklas och det är spännande att se att allt fler väljer alkoholfritt. Därför vill jag kunna erbjuda en ordentligt smakrik öl i den alkoholfria kategorin, säger Richard Bengtsson, bryggmästare på Spendrups Bryggerier.

Mariestads Strong Ale är en kraftfull alkoholfri öl som bryggs i klassisk ale-tradition. Efter fyra veckors lagring har brygden uppnått sin fulla kraft och balanserade beska. Den hettas då varsamt upp i vacuum till 42 grader för att destillera bort alkoholen.

– Den som vet något om bryggkonst vet att det är snudd på omöjligt att göra en smakrik ale, med 0,5 procent alkohol. Men jag backar aldrig för en utmaning. Resultatet sätter en helt ny standard för alkoholfritt. Mariestads Strong Ale är för den moderna livsnjutaren, säger Richard Bengtsson.

Det handlar om en fyllig alkoholfri ale med härlig maltkropp och fruktiga toner, som avnjuts bäst kall. Thomas Diederichsen, Årets Kock 2011, har smakat ölen och lagat mat som passar till brygden.

– Mariestads alkoholfria Strong Ale passar utmärkt till vår svenska husmanskost. Mustiga kötträtter med sötma från våra härliga rotfrukter blir en utmärkt kombination. Prova den även gärna efter maten till lite mörkare choklad eller någon av våra svenska lagrade hårdostar, säger Thomas Diederichsen.

Se här hur det gick för den alkoholfria alen i årets julölsprovning!

Ölen innehåller Melanoidinmalt som ger maltaromen, samt övriga maltsorter Pilsner, Münchner och Karamell. Ölen är bryggd på humlesorterna Magnum, som ger en bra beska, och Cascade, som ger brygden kryddiga grapefrukttoner.

Mariestads Strong Ale Alkoholfri finns i en begränsad upplaga, och varje flaska innehåller 75 centiliter. Mariestads Strong Ale Alkoholfri lanserades 1 december och bört vara tillgänglig på välsorterade Systembolag under den närmaste tiden. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094