23948sdkhjf

Tuff kritik mot skånsk tågupphandling

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Upphandlingen av tåg i Region Skåne sågas av oppositionsparti.

Miljöpartiet i Region Skåne riktar stark kritik mot bristen på insyn när Region Skåne ska köpa in helt nya dubbeldäckartåg, det som kallas System 3. Varken ledamöter i kollektivtrafiknämnden, regionstyrelsen eller regionfullmäktige har fått underlaget bakom de val som gjorts.

Pendlarna får ofta stå upp mellan Helsingborg och Köpenhamn. Region Skåne har under flera år arbetet med ett helt nytt tågkoncept, med dubbeldäckartåg som ska sättas in i trafik mellan Helsingborg och Köpenhamn. På ett regionfullmäktige nyligen fanns ett ärende om att öka investeringsramen från 1,8 miljarder till 2,2 miljarder kronor.

Miljöpartiet i Region Skåne ser det som oerhört viktigt att de nya dubbeldäckartågen kommer på plats så snart som möjligt. Men samtidigt riktar Miljöpartiet stark kritik mot bristen på insyn i ärendet.

Det är djupt oroande att den styrande Alliansen driver igenom ett så viktigt beslut som det om nya dubbeldäckartåg utan att öppet redovisa fakta. Regionfullmäktige köper grisen i säcken, säger Kami Petersen (MP), ledamot i regionfullmäktige och kollektivtrafiknämnden.

Tanken med System 3 är att sätta in tågen på sträckan Helsingborg – Köpenhamn, där varken sittplatserna, bagageutrymmet eller toaletter på dagens Öresundstågs räcker till. Trots det finns det i handlingarna till dagens sammanträde i regionfullmäktige inga uppgifter om hur många sittplatser de nya tågen ska ha. Den informationen har inte heller ledamöterna i regionstyrelsen eller kollektivtrafiknämnden fått. Däremot har media rapporterat att Skånetrafiken sätter ett krav på 801 sittplatser, när det tidigare diskuterats att tågen skulle kunna ha över 1000 sittplatser. Som jämförelse har dagens Öresundståg 687 sittplatser.

Det är helt orimligt att vi politiker måste förlita oss på uppgifter i media om antalet sittplatser. Hela tanken med de nya tågen är att de ska avlasta en sträcka där det är för trångt på tågen. Nu riskerar Region Skåne att lägga miljarder på nya tåg som ändå inte räcker till, säger Kami Petersen och fortsätter:

Det finns stora brister i hur hela ärendet har beretts. I handlingarna talar man om ”strategiska val” som gjorts, men styret talar aldrig om vilka alternativen är. Som det är nu har regionfullmäktiges ledamöter ingen aning om vad som står i upphandlingsunderlaget och vilka krav som Skånetrafiken ställer på de nya tågen. Det här handlar om flera miljarder i investeringar, då måste också vi politiker få veta vad vi beslutar om, säger Kami Petersen.

På dagens regionfullmäktige ställde Miljöpartiets Kami Petersen också en fråga till kollektivtrafiknämndens ordförande Carina Zachau (M) om vilket kunskapsunderlag som villkoren i upphandlingsunderlaget grundar sig på.

Under förra mandatperioden togs det fram ett ordentligt planeringsunderlag för det snabbt ökande intresset att tågpendla, men Alliansens står nu, utan att förklara varför, utan plan för hur vi ska få fram nya tåg, säger Kami Petersen.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första staten med gratis kollektivtrafik

Plus

Klart: Vinnaren av Tunga Bussligan 2019!

Efter en rafflande slutstrid står det klart vem som vann Tunga Bussligan 2019 - här presenteras vinnaren plus alla tunga bussfabrikat som fått nya bussar registrerade under 2019, alla siffror kommer från Bil Swedens statiatik.

Bra december för bussarna

Nytt signalsystem i Danmark

Forskare: ”Landsortsbor riskerar att bli högerpopulister”

Allt fler flyttar till städer och kvar blir ”dubbla förlorare” som riskerar att hemfalla åt högerpopulism – men det finns ett effektivt botemedel, detta enligt forskning vid Malmö universitet.

Statsägt bolag köper Flygbussarna

Nyhetsbrev

God Jul & Gott Nytt År!

Nu är det dags att önska alla rt-forums läsare, annonsörer och vänner en riktigt trevlig helg - 18 december skickades årets sista nyhetsbrev.

Arkiv

Arriva möblerar om i ledningen

Ännu ett bussbolag uppköpt

Nya Mälartåg i trafik

Örike digitaliserar kollektivtrafiken

Hogia har fått ett nytt spännande uppdrag – nämligen att digitalsera kollektivtrafiken på ett av svenskarnas populäraste resmål.

Kritiker invigde nya biljettautomaterna

Skärpt tillsyn av yrkestrafiken

Turkiskt på Tvärbanan

Stor exportorder för Scania

Tunnelbanan ska bli tryggare

Stockholms tunnelbana har haft problem med våld och otrygghet - nu vill politikerna åstadkomma en förbättring genom en rad nya okonventionella åtgärder.

Skåneflygplats tappar flygbussförbindelse

Ännu en skånsk stad blir elektrisk

De vann i Kristianstad

9 december blev det klart - en ny aktör tar över stadstrafiken i Kristianstad medan en annan förlorar trafiken.

Förarlöst i Linköping

Tunnelbane-vd byter spår

Kris för bussbolag i Roslagen

Striden om Gotland är över

Från Volvo till Yutong

Först i Norden

Förseningar kostar miljarder

Tuff kritik mot skånsk tågupphandling

Ny självkörande busslinje startas

Plus

Fem snabba fågor…

Ticketer köper Fara

Svår bussolycka i Sollentuna

Høven vd i SJ Norge

5

Järnvägsfrämjandet sågar Riksrevisionen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125