23948sdkhjf

Striden om Gotland är över

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Bergkvarabuss får köra kollektivtrafiken på Gotland - Kammarrätten avslog Gotlandsbuss krav på att upphandlingen skulle göras om.

Gotlands kollektivtrafik har under många år skötts av samverkansbolaget Gotlandsbuss som haft ett tiotal lokala delägare. Men i maj stod det klart att Bergkvarabuss vann upphandlingen med trafikstart i juni 2020. Tilldelningsbeslutet var ett dråpslag för Gotlandsbuss och de små bussbolag som tillsammans kört trafiken på Sveriges största ö.

I ett sista desperat försök att rädda läget överklagade Gotlandsbuss upphanlingen och kräve att den skulle göras om. Enligt Gotlandsbuss var kraven i upphandlingen helt orealistiska och det var med den motiveringen de bestred upphandlingen och dess tilldelningsbeslut. Men 6 december föll domen i Kammarrätten – Gotlandsbuss förlorade och därmed innebär det slutet för all den trafik samverkansbolaget drivit.

Göran Hult, vd för Gotlandsbuss konstaterar att deras överklagan ”var vårt sista halmstrå” som han säger i nättidningen Helagotland. Riktigt så är det dock inte, det finns möjligheter att överklaga till högre instans även om läget är sådant att Gotlandsbuss är nere för räkning och domaren har räknat till minst 8.

Alternativet till ännu en överklagan är att avveckla samverkansbolaget Gotlandsbuss. Vad som händer med de enskilda bolagen som ingår i Gotladsbuss återstår att se, några av dem kommer sannolikt att ställa om till uteslutande beställnings- och turisttrafik, men utan tillskott av exempelvis skoltrafik och övrig kollektivtrafik kommer de att tvingas banta sina verksamheter avsevärt.

De bortåt 100 anställde inom Gotlandsbuss som finns i dag, framför allt bussförare, kommer att få jobb hos Bergkvarabuss – om de som det ser ut just nu tar över trafiken. Bussförare är som bekant en stor bristvara så någon arbetslöshet för dem finns inte på Gotlandskartan.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första staten med gratis kollektivtrafik

Plus

Klart: Vinnaren av Tunga Bussligan 2019!

Efter en rafflande slutstrid står det klart vem som vann Tunga Bussligan 2019 - här presenteras vinnaren plus alla tunga bussfabrikat som fått nya bussar registrerade under 2019, alla siffror kommer från Bil Swedens statiatik.

Bra december för bussarna

Nytt signalsystem i Danmark

Forskare: ”Landsortsbor riskerar att bli högerpopulister”

Allt fler flyttar till städer och kvar blir ”dubbla förlorare” som riskerar att hemfalla åt högerpopulism – men det finns ett effektivt botemedel, detta enligt forskning vid Malmö universitet.

Statsägt bolag köper Flygbussarna

Nyhetsbrev

God Jul & Gott Nytt År!

Nu är det dags att önska alla rt-forums läsare, annonsörer och vänner en riktigt trevlig helg - 18 december skickades årets sista nyhetsbrev.

Arkiv

Arriva möblerar om i ledningen

Ännu ett bussbolag uppköpt

Nya Mälartåg i trafik

Örike digitaliserar kollektivtrafiken

Hogia har fått ett nytt spännande uppdrag – nämligen att digitalsera kollektivtrafiken på ett av svenskarnas populäraste resmål.

Kritiker invigde nya biljettautomaterna

Skärpt tillsyn av yrkestrafiken

Turkiskt på Tvärbanan

Stor exportorder för Scania

Tunnelbanan ska bli tryggare

Stockholms tunnelbana har haft problem med våld och otrygghet - nu vill politikerna åstadkomma en förbättring genom en rad nya okonventionella åtgärder.

Skåneflygplats tappar flygbussförbindelse

Ännu en skånsk stad blir elektrisk

De vann i Kristianstad

9 december blev det klart - en ny aktör tar över stadstrafiken i Kristianstad medan en annan förlorar trafiken.

Förarlöst i Linköping

Tunnelbane-vd byter spår

Kris för bussbolag i Roslagen

Striden om Gotland är över

Från Volvo till Yutong

Först i Norden

Förseningar kostar miljarder

Tuff kritik mot skånsk tågupphandling

Ny självkörande busslinje startas

Plus

Fem snabba fågor…

Ticketer köper Fara

Svår bussolycka i Sollentuna

Høven vd i SJ Norge

5

Järnvägsfrämjandet sågar Riksrevisionen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.535