23948sdkhjf

Striden om Gotland är över

Bergkvarabuss får köra kollektivtrafiken på Gotland - Kammarrätten avslog Gotlandsbuss krav på att upphandlingen skulle göras om.

Gotlands kollektivtrafik har under många år skötts av samverkansbolaget Gotlandsbuss som haft ett tiotal lokala delägare. Men i maj stod det klart att Bergkvarabuss vann upphandlingen med trafikstart i juni 2020. Tilldelningsbeslutet var ett dråpslag för Gotlandsbuss och de små bussbolag som tillsammans kört trafiken på Sveriges största ö.

I ett sista desperat försök att rädda läget överklagade Gotlandsbuss upphanlingen och kräve att den skulle göras om. Enligt Gotlandsbuss var kraven i upphandlingen helt orealistiska och det var med den motiveringen de bestred upphandlingen och dess tilldelningsbeslut. Men 6 december föll domen i Kammarrätten – Gotlandsbuss förlorade och därmed innebär det slutet för all den trafik samverkansbolaget drivit.

Göran Hult, vd för Gotlandsbuss konstaterar att deras överklagan ”var vårt sista halmstrå” som han säger i nättidningen Helagotland. Riktigt så är det dock inte, det finns möjligheter att överklaga till högre instans även om läget är sådant att Gotlandsbuss är nere för räkning och domaren har räknat till minst 8.

Alternativet till ännu en överklagan är att avveckla samverkansbolaget Gotlandsbuss. Vad som händer med de enskilda bolagen som ingår i Gotladsbuss återstår att se, några av dem kommer sannolikt att ställa om till uteslutande beställnings- och turisttrafik, men utan tillskott av exempelvis skoltrafik och övrig kollektivtrafik kommer de att tvingas banta sina verksamheter avsevärt.

De bortåt 100 anställde inom Gotlandsbuss som finns i dag, framför allt bussförare, kommer att få jobb hos Bergkvarabuss – om de som det ser ut just nu tar över trafiken. Bussförare är som bekant en stor bristvara så någon arbetslöshet för dem finns inte på Gotlandskartan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078