23948sdkhjf

Stor exportorder för Scania

Scania levererar 450 bussar till Elfenbenskusten – affärens värde är okänd men den är i miljardklassen

Scania har skrivit avtal med Elfenbenskustens transportministerium och kollektivtrafikoperatören Abidjan Transport Company (SOTRA) om leverans av 450 bussar. Leveransen ingår som en del i SOTRA:s omfattande satsning på att förnya bussflottan och förbättra kollektivtrafiken i staden Abidjan. Affärens storlek i pengar och andra detaljer stannar dock mellan leverantör och beställare. Men det handlar om enormt mycket pengar.

Genom avtalet stärker vi vår ställning som leverantör av hållbara lösningar för stadstrafik i Västafrika. Under de senaste åren har Scania med framgång bidragit till att förbättra stadstrafiken i Ghana och Nigeria. Med den erfarenheten ser vi nu fram emot ett långvarigt partnerskap för bättre kollektivtrafik även i Elfenbenskusten, säger Anna Carmo e Silva, chef för Scania Buses and Coaches

I avtalet ingår även uppgradering av bussdepåer och utbildning av både förare och servicetekniker. Scania har i samarbete med Elfenbenskustens nationella byrå för landsbygdsutveckling (ANADER) dessutom initierat en studie för att utreda möjligheterna för lokal tillverkning av biodrivmedel gjord på restprodukter från odlingen av kakao, bananer och gummi. Elfenbenskusten är världens största kakaoproducent.

Scania kommer att leverera 400 lågentrébussar (13 m) och 50 ledbussar (18 m), som karosseras av Marcopolo. Ledbussarna ska drivas med komprimerad gas. Fordonen kommer bland annat gå i trafik i det omfattande BRT-system som är under uppbyggnad (Boulevard Latrille Bus Rapid Transit). Befolkningen i Abidjan beräknas öka till 7,7 miljoner fram till 2030. Målet är att etablera ett BRT-system som år 2030 ger två tredjedelar av invånarna möjlighet att kunna nå stadskärnan inom en timme.

En rad svenska och franska företag och institutioner är idag engagerade i initiativ som främjar hållbara transporter i Elfenbenskusten. Team Sweden, med representanter för Utrikesdepartementet, Business Sweden, Swedfund, Svensk Exportkredit och Exportkreditnämnden har bidragit med kapacitetsuppbyggnad och finansiering.

–  Genom dessa strategiska partnerskap kan vi bidra till att hitta hållbara, innovativa och attraktiva lösningar för Elfenbenskusten och andra länder i regionen, säger Ylva Berg, vd och koncernchef för Business Sweden.

–  Jag är mycket nöjd med att ha kunnat ta detta första steg i denna viktiga satsning och ser fram emot ett ännu närmare samarbete mellan Sverige och Elfenbenskusten, säger Maria Leissner, Sveriges ambassadör i landet.

–  Elfenbenskusten har de senaste åren visat upp en imponerade ekonomisk tillväxt och har nu börjat investera i en förstärkt infrastruktur för fortsatt tillväxt. Detta avtal är ett bevis för den ökade investeringsaktivitet som sker i hela den västafrikanska regionen med ökad uppmärksamhet från svenska företag, säger Anthonia Adenaya Huard, chef för Business Swedens region Västafrika, som arbetat med samarbetet sedan 2015.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.177