23948sdkhjf

Skärpt tillsyn av yrkestrafiken

Catarina Barketorp utsågs till särskild utredare för effektivare kontroller av yrkestrafik på väg av regeringen 11 december.

Transportföretagen välkomnar utredningen och att det äntligen är dags att sätta igång, med stor förväntan om att nu få se högre regelefterlevnad och rättvis konkurrens för yrkestrafiken på svenska vägar.

I höstas släppte Transportföretagen rapporten ”Effektivare tillsyn av yrkestrafiken” där vi bland annat efterlyser fler kontroller av yrkestrafiken på väg, men även en flexiblare tillämpning av kör- och vilotider vid Transportstyrelsens företagskontroller. Eftersom infrastrukturminister Tomas Eneroth medverkade i samband med rapportsläppet i augusti, fick ministern med sig Transportföretagens syn på att regelefterlevnaden behöver höjas så att den svenska yrkestrafiken ska kunna verka under rättvisa villkor. 

Vi ser nu ett kvitto på vår röst om ökad regelefterlevnad och konkurrens på rättvisa villkor, genom att regeringen tillsatt en utredning för effektivare kontroller av yrkestrafik på väg, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen.

Man kommer i utredningen bland annat se över hur kontrollverksamheten av yrkestrafik på väg bedrivs och lämna förslag på förbättrande åtgärder, inklusive organisatoriska åtgärder.

En hållbar utveckling är transportsektorns största utmaning. En hållbar transportsektor omfattar både hållbarhet ur miljösynpunkt men även social hållbarhet och trafiksäkerhet. I Sverige har vi höga ambitioner om ökad hållbarhet och därför är det viktigt att svenska åkeriföretag, har möjlighet att konkurrera på rättvisa villkor. Ska det vara möjligt behöver regelefterlevnaden öka och fler vägkontroller göras, säger Tina Thorsell.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093