23948sdkhjf

Skärpt tillsyn av yrkestrafiken

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Catarina Barketorp utsågs till särskild utredare för effektivare kontroller av yrkestrafik på väg av regeringen 11 december.

Transportföretagen välkomnar utredningen och att det äntligen är dags att sätta igång, med stor förväntan om att nu få se högre regelefterlevnad och rättvis konkurrens för yrkestrafiken på svenska vägar.

I höstas släppte Transportföretagen rapporten ”Effektivare tillsyn av yrkestrafiken” där vi bland annat efterlyser fler kontroller av yrkestrafiken på väg, men även en flexiblare tillämpning av kör- och vilotider vid Transportstyrelsens företagskontroller. Eftersom infrastrukturminister Tomas Eneroth medverkade i samband med rapportsläppet i augusti, fick ministern med sig Transportföretagens syn på att regelefterlevnaden behöver höjas så att den svenska yrkestrafiken ska kunna verka under rättvisa villkor. 

Vi ser nu ett kvitto på vår röst om ökad regelefterlevnad och konkurrens på rättvisa villkor, genom att regeringen tillsatt en utredning för effektivare kontroller av yrkestrafik på väg, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen.

Man kommer i utredningen bland annat se över hur kontrollverksamheten av yrkestrafik på väg bedrivs och lämna förslag på förbättrande åtgärder, inklusive organisatoriska åtgärder.

En hållbar utveckling är transportsektorns största utmaning. En hållbar transportsektor omfattar både hållbarhet ur miljösynpunkt men även social hållbarhet och trafiksäkerhet. I Sverige har vi höga ambitioner om ökad hållbarhet och därför är det viktigt att svenska åkeriföretag, har möjlighet att konkurrera på rättvisa villkor. Ska det vara möjligt behöver regelefterlevnaden öka och fler vägkontroller göras, säger Tina Thorsell.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första staten med gratis kollektivtrafik

Plus

Klart: Vinnaren av Tunga Bussligan 2019!

Efter en rafflande slutstrid står det klart vem som vann Tunga Bussligan 2019 - här presenteras vinnaren plus alla tunga bussfabrikat som fått nya bussar registrerade under 2019, alla siffror kommer från Bil Swedens statiatik.

Bra december för bussarna

Nytt signalsystem i Danmark

Forskare: ”Landsortsbor riskerar att bli högerpopulister”

Allt fler flyttar till städer och kvar blir ”dubbla förlorare” som riskerar att hemfalla åt högerpopulism – men det finns ett effektivt botemedel, detta enligt forskning vid Malmö universitet.

Statsägt bolag köper Flygbussarna

Nyhetsbrev

God Jul & Gott Nytt År!

Nu är det dags att önska alla rt-forums läsare, annonsörer och vänner en riktigt trevlig helg - 18 december skickades årets sista nyhetsbrev.

Arkiv

Arriva möblerar om i ledningen

Ännu ett bussbolag uppköpt

Nya Mälartåg i trafik

Örike digitaliserar kollektivtrafiken

Hogia har fått ett nytt spännande uppdrag – nämligen att digitalsera kollektivtrafiken på ett av svenskarnas populäraste resmål.

Kritiker invigde nya biljettautomaterna

Skärpt tillsyn av yrkestrafiken

Turkiskt på Tvärbanan

Stor exportorder för Scania

Tunnelbanan ska bli tryggare

Stockholms tunnelbana har haft problem med våld och otrygghet - nu vill politikerna åstadkomma en förbättring genom en rad nya okonventionella åtgärder.

Skåneflygplats tappar flygbussförbindelse

Ännu en skånsk stad blir elektrisk

De vann i Kristianstad

9 december blev det klart - en ny aktör tar över stadstrafiken i Kristianstad medan en annan förlorar trafiken.

Förarlöst i Linköping

Tunnelbane-vd byter spår

Kris för bussbolag i Roslagen

Striden om Gotland är över

Från Volvo till Yutong

Först i Norden

Förseningar kostar miljarder

Tuff kritik mot skånsk tågupphandling

Ny självkörande busslinje startas

Plus

Fem snabba fågor…

Ticketer köper Fara

Svår bussolycka i Sollentuna

Høven vd i SJ Norge

5

Järnvägsfrämjandet sågar Riksrevisionen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125