23948sdkhjf

Första staten med gratis kollektivtrafik

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Snart går det att resa avgiftsfritt i ett av EU:s länder – det blir det första landet i världen där all kollektivtrafik finansieras via skattsedeln helt utan biljettintäkter.

Luxemburg är måhända ingen stor stat men ändå en av EU:s kärnländer. Från och med 1 mars i år kommer det att bli avgiftsfritt för alla som är folkbokförda i landet att borda buss, spårvagn och tåg i andra klass.

Syftet med den biljettlösa kollektivtrafiken är att det ska bli lättare för luxemburgarna att vänja sig av med sitt bilberoende. Även Estland har planer på att införa avgiftsfri kollektivtrafik på nationell nivå – i Tallinn är det redan helt skattefinansierad kollektivtrafik för estniska medborgare. Men ännu är inget datum spikat för det nationella genomförandet i Estland.

Erfareneheterna från försök med helt skattefinansierad kollektvtrafik är blandade: Vissa hävdar att kostnaderna för trafiken ökar mer än när resenärerna får betala en del av kostnaden via biljetten. Ju fler resenärer, desto fler fordon behövs och mer drivmedel behövs vilket måste betalas av samhällets skattemedell. I Sverige står resenärerna i genomsnitt för halva kostnaden, subventionsgraden är mellan 40 och 60 procent. Trots det ökar kostnaderna för kollektivtrafiken även här år efter år.

FAKTA/Luxemburg

Ett av EU:s minsta länder med en yta om 2 586 kvadratkilometer, mindre än Gotland alltså. Men Luxemburg har nästan tio gånger fler invånare än Sveriges största ö, nästan 600 000. Trots litenheten finns det tre språk i landet, det inhemska letzeburgesch samt franska och tyska. Nästan alla medborgarare talar både franska och tyska men endast runt 60 procent av alla som bor i Luxemburg är medborgare i landet. Den största immigrantgruppen är personer av portugisisikt ursprung vilket kanske kan tyckas litet märkligt. Bakgrunden till detta är den stora arbetskraftsinvandringen från just Portugal som ägde rum under 1960-talet.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första staten med gratis kollektivtrafik

Plus

Klart: Vinnaren av Tunga Bussligan 2019!

Efter en rafflande slutstrid står det klart vem som vann Tunga Bussligan 2019 - här presenteras vinnaren plus alla tunga bussfabrikat som fått nya bussar registrerade under 2019, alla siffror kommer från Bil Swedens statiatik.

Bra december för bussarna

Nytt signalsystem i Danmark

Forskare: ”Landsortsbor riskerar att bli högerpopulister”

Allt fler flyttar till städer och kvar blir ”dubbla förlorare” som riskerar att hemfalla åt högerpopulism – men det finns ett effektivt botemedel, detta enligt forskning vid Malmö universitet.

Statsägt bolag köper Flygbussarna

Nyhetsbrev

God Jul & Gott Nytt År!

Nu är det dags att önska alla rt-forums läsare, annonsörer och vänner en riktigt trevlig helg - 18 december skickades årets sista nyhetsbrev.

Arkiv

Arriva möblerar om i ledningen

Ännu ett bussbolag uppköpt

Nya Mälartåg i trafik

Örike digitaliserar kollektivtrafiken

Hogia har fått ett nytt spännande uppdrag – nämligen att digitalsera kollektivtrafiken på ett av svenskarnas populäraste resmål.

Kritiker invigde nya biljettautomaterna

Skärpt tillsyn av yrkestrafiken

Turkiskt på Tvärbanan

Stor exportorder för Scania

Tunnelbanan ska bli tryggare

Stockholms tunnelbana har haft problem med våld och otrygghet - nu vill politikerna åstadkomma en förbättring genom en rad nya okonventionella åtgärder.

Skåneflygplats tappar flygbussförbindelse

Ännu en skånsk stad blir elektrisk

De vann i Kristianstad

9 december blev det klart - en ny aktör tar över stadstrafiken i Kristianstad medan en annan förlorar trafiken.

Förarlöst i Linköping

Tunnelbane-vd byter spår

Kris för bussbolag i Roslagen

Striden om Gotland är över

Från Volvo till Yutong

Först i Norden

Förseningar kostar miljarder

Tuff kritik mot skånsk tågupphandling

Ny självkörande busslinje startas

Plus

Fem snabba fågor…

Ticketer köper Fara

Svår bussolycka i Sollentuna

Høven vd i SJ Norge

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11